Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Krásné je žít, když máme tak krásnou zem... a fakt, že jo. Komunistická propaganda stříká na všechny strany (stejně jako ve většině československých filmů z 50. let, leč zde je to skutečně markantní), lidé se smějí, rekreují, pracují, vzájemně si pomáhají a utužují své vztahy a vazby. Člověka z toho až zahřeje u srdíčka (Podívej se, děti. - Naše děti!), je to vlastně nerealizovatelný ráj na Zemi, který zde chtěli soudruzi vybudovat. ALE - to, co zde předvádí pan Jaroslav Marvan, to je skutečný herecký galakoncert, který si každoročně rád dopřeji a dokonale se pobavím. (Ne)zapomeňte na politiku, kochejte se plejádou mimořádných herců v čele s jedním z těch největších a užijte si hodinu a půl hořko - sladké podívané, jenž je vlastně důležitou výpovědí (či nechtěnou obžalobou?) své doby. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když sečtete návštěvnost Pyšné princezny a Dovolené s Andělem, zjistíte, že Bořivoj Zeman se v jediném roce postaral o 12 482 570 prodaných lístků do kina. To už se nikdy nikomu (u nás) nepodaří. Oba dva filmy dobře zapadaly do "výchovného" plánu barrandovské dramaturgie, ale narozdíl od jiných byla jejich návštěva dobrovolná. Nejen u Pyšné princezny, ale i u Dovolené to svědčí o dobrém řemesle. Ale málo se ví, že ten film byl sokonce ještě úspěšnější v zahraničí. Nejen v okolních socialistických zemích, ale pokud vím, tak i v Západním Německu, Itálii a Francii. Brigádám tam asi nevěnovali pozornost, zato plakát se zachmuřeným Marvanem s košíkem hub jukal z každého rohu a právě Marvan je musel bavit. Tak jako se my smějeme dejme tomu Četníku ze Saint Tropez, ačkoli přesně nerozumíme podivně vojenskému řádu francouzského četnictva, smáli se v zahraničí soudruhu revizorovi, postavě univerzálně přenosné a srozumitelné. To, že Anděl vyhrál i anketu "Hrdina filmového úsměvu", nás všechny překvapilo, ale zase - bylo to hodnocení nejoblíbenější postavy, ne filmu. Protože Marvan ten film přesahuje. Tak prosím vnímejte i mých 60% ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Ano, mohl bych napsat tuctový sžíravý komentář kritizující propagandu v Dovolené s Andělem. A krásný. Umělé rozhořčení, falešná morální nadřazenost a potom nějaké to kopnutí do komunistů. Jenže jsem si řekl "Ne." Žádná politika a když recenze, tak bez ideologie. Ony budovatelské prvky se koneckonců dají v klidu ignorovat a nijak záludné nejsou. Tahle odpočinková komedie stojí na výborném Marvanovi, jeho potýkání s lidskou spontánností a na neméně výborném Kemrovi. Bořivoj Zeman uměl psát skvělé scénáře a díky němu je film vtipný i po těch letech. A to nejen nezamýšleně. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jasně, že se v tom filmu strašně moc zrcadlí doba a že je to snímek, který je hodně poplatný režimu, ale tak ani to nemůže zastřít, že jsou tu výborní herci, kteří sem tam předvádějí, že jsou skutečně schopní se vžít v podstatě do všeho. A jsou zábavní. Právě ni táhnou tenhle jednoduchý příběh, který se snaží být až moc pozitivní. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Tož sú eště dnes nějací nezaměstnaní? Dneska má každý svoju robotu..." Přijeli si odpočinout, ovšem...není to potřeba. Mají práci rádi, a neváhají využít své schopnosti pro dobrou věc. Socialistická idyla servírovaná v zarudlé omáčce vařené na humorný způsob. Kéž by ta realita byla jen a jen taková...kéž by. Nesdílný soudruh Anděl jako úsměvný článek v rozjíždějícím se budovatelském úsvitu. Za prosluněnou koupačkou, napravením jednoho bručouna, znovu nalezením lásky, ale i osudovým setkáním, se skrývají krvavé mraky z východu. Nicméně...v této atmosféře bych budoval s nimi, kdyby v tom byla alespoň špetka humanismu, také to largo z Novosvětské... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Jaroslav Marvan (revizor Dopravního podniku Gustav Anděl), keď prvýkrát prišiel na miesto, kde sa mala natáčať scéna s hríbmi, si myslel, že všetky hríby sú umelé alebo z gumy, až neskôr zistil, že ide o skutočné hríby. (Raccoon.city)
  • Keď prišiel hlavný protagonista neskôr predstaviť film do Maďarska, vítali ho transparenty s nápisom "Jaroslav Marvan - kráľ budapeštianskych kín!". (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Skupina mladých osvetlovačiek splnila záväzok, že všetky aj zariaďovacie práce si budú robiť sami. Bolo to prvýkrát v československom filme, kedy osvetlovačky pracovali v exteriéroch úplne samostatne, bez odborného vedenia. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama