Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka všech českých pohádek o pyšné princezně Krasomile, která odmítla vzít si za muže krále Miroslava. Ten si to však nenechal líbit a v přestrojení za zahradníka se dostal do služby na její zámek. Pomocí práce a lásky napravil princezninu pýchu, nejdřív však pro ni vypěstoval zpívající květinu. A to nebylo v Půlnočním království jen tak – díky proradným rádcům král zakázal v celé své zemi zpívat. Než se vše v dobré obrátilo, museli Král Miroslav s princeznou Krasomilou uprchnout ze zámku, cestou se skrývat u prostých lidí, a tím se princezně otevřely ještě více věci, o kterých neměla dosud ani tušení… Tato půvabná filmová pohádka režiséra Bořivoje Zemana lámala rekordy v návštěvnosti a doposud se bez jejího uvedení neobešly snad žádné Vánoce. Jeho uvedení však potěší v kteroukoli roční dobu. Princeznu Krasomilu si zahrála mladá Alena Vránová, v době natáčení a prvního uvedení filmu se však skutečně jmenovala ještě Kohoutová. (TV Prima)

(více)

Recenze (462)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka s tajemstvím, které nekoupíte ani na vietnamské tržnici. Švec prchající kolem hraničního kamene se supem za hranice, aby si mohl zazpívat. Jízda na kládě. Uhlíř, kterému chodí kolem domu medvědi. Děti pojídající koláč jako mlýnské kolo. Jenom slyším o pyšné princezně a mám pocit, že je prosinec. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pohádka je to hezká, hezky natočená, plná skvělých herců. Vždycky se mi líbila ať už v knížkách či v této podobě. S odstupem času a narůstající otráveností jejím neustálým omíláním v TV je to však horší a hoší. Nejvíce mne ale na pohádce vadí její velmi dobře skrytý politický podtón. Rok 1952 byl rokem pokračujícícho komunistického běsnění. Většina sedláků, odpůrců rudého režimu a statečných lidí zejména ze západního odboje už živořila v komunistických kriminálech, mnoho lidí bylo popraveno (v roce 1952 se soudruzi začali mordovat i mezi sebou - viz.Slánský) a do smrti kreatur jménem Stalin a Gottwald scházel ještě jeden předlouhý rok.. Proto mne při závěrečné písni této lidem oblíbené pohádky - ,,Skončila se panská pýcha, lépe se nám dýchá... '' mírně mrazí. Ty hvězdy však dávám za pohádku. * * * ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Pro mě absolutně nejkrásnější pohádka všech dob. Škoda, že ještě nikoho nenapadlo ji nechat počítačově obarvit. Stálo by to dost peněz ? Nebo se do toho nikomu nechce ? Kdyby byla barevná, myslím, že by sesadila z trůnu " Tři oříšky..." Považuji Stanislava NEUMANNA za nejsenzačnějšího krále všech dob a pana RÁŽE za nejhezčího krále všech pohádek. Je to pohádka tak zvaně "neokoukatelná" z dílny Bořivoje ZEMANA. Ještě, že ji vydali na DVD u PNS a národ si "pošmákne" nejen o Vánocích. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Úplně první a jedna z nejhezčích českých pohádek. Je pravda, že se podle některých výroků nechá poznat, kdy byl film natočen, ale ta propaganda je úplně neškodná. Výborně napsaný scénář, který v žádném případě není hloupý a pochopí ho i ty nejmenší děti. K vynikajícímu hereckému obsazení (Alena Vránová, Vladimír Ráž, Stanislav Neumann, Miloš Kopecký...) nemusím nic dodávat. To by bylo nošení dříví do lesa. Nestárnoucí klasika a symbol Štědrého večera. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Šíleně smutná princezna se sice Bořivoji Zemanovi povedla ještě více, nicméně neznamená to, že by se mi na Pyšnou nějak špatně dívalo. Za to, že spoustě lidí leze krkem, a cukrovím obtěžkané vánoční televizní diváky nutí dýchavičně sáhnout po ovladači od televize, podle mě mohou hlavně její častější než časté reprízy. Lidem, kteří v Pyšné princezně hledají ideologické dvojsmysly a považují ji za komunistickou propagandu nejhrubšího zrna, se musím smát. Ne že bych jejich postřehy (tedy alespoň ty méně paranoidní) popíral, já je zkrátka dokážu ignorovat, nezajímají mě. Dívám se na pohádku, ne na filmový týdeník. Navíc když to Aleně Vránové s Vladimírem Rážem tak sluší a hudba Dalibora Vačkáře bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co pro tuzemskou kinematografii vzniklo. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (59)

  • Když král Miroslav (Vladimír Ráž) s princeznou Krasomilou (Alena Vránová) prchají před vyslanými vojáky, skrývají se na Panské skále, skalním útvaru (597 m n. m.) nad silnicí mezi Kamenickým Šenovem a obcí Prácheň. Jedná se o nejnavštěvovanější vulkanickou geologickou památku České republiky. (Robbi)
  • Pri nakrúcaní sa bohato improvizovalo - napr. elegantnú deľbu ukradnutých mincí si vymyslel Miloš Kopecký (kancléř). (krasomama)

Související novinky

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama