Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (824)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Nezvykle rozvláčná a intelektuální sci-fi s drobnou sladkobolnou linkou hollywoodského párování prezentuje, jak by měla vypadat správná sci-fi - s potenciálem pro zamyšlení a zaměstnání divákovy mysli,. Osobně netrpím antipatií vůči slizkým monstrům, ale pouze Kontakt ve mně zanechal jakýsi pocit tajemna, neurčita. Narozdíl od zmiňovaných chapadlových záležitostí, které ve většině vyšumí po závěrečných titulcích do neznáma jako pára nad hrncem, dneska jsem vzal po zhlédnutí dalkohled a vyrazil na obchůzku... ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Režisér si dává záležet a každý záběr je promyšlený do sebemenšího detailu. A pokud mají tvůrci v zásobě taková herecká esa, jakými jsou Jodie Foster, William Fichtner, nebo James Woods, pak je úspěch už z půli zaručen. Zemeckis se svým stylem filmování k projektu náramně hodil, neboť z něj neudělal velkohubou scifi plnou vesmírných oblud a tun vizuálních efektů, ale chytrou a inteligentní jízdu, kladoucí spoustu otázek a nedávající jednoznačných odpovědí. Sladká linie o otci sem pasovala krásně a Jodie Foster předvádí strhující herecký výkon. Film o mimozemské inteligenci jde natočit zajímavým a poutavým způsobem i bez přímého fyzického (střílení, vraždění, bombardování) kontaktu s ní. A i když Zemeckise nemám rád kvůli jeho přespřílišné politické korektnosti a vlezdoprdelkářství akademikům, tohle dílo je pecka. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Do 5* niečo chýba, ale je to krásne, čistokrvné scifi, ktoré šikovne vykresľuje dopad najdôležitejšej udalosti pre astronómov aj scifistov na ostatnú spoločnosť, ktorej majorita nikdy nemá príliš ďaleko k extrémizmu alebo paranoji v ľubovoľnom smere. Zopár výhrad, ktoré k tomuto filmu mám, je charakteru prevažne obsahového a detailného, ale ako celok bol veľmi pútavý, rozhodne som sa nenudila a po hereckej stránke nemám námietky. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Chytře napsaný příběh, který působí tak věrohodně, že by se klidně třeba zítra mohl stát. Přesně naplňuje význam sousloví VĚDECKO-fantastický film. Knižní předlohu Carla Sagana jsem četl, ale film je ještě lepší, ač to zní divně.... BTW Johny_MH nemáš pravdu. Contact nebyl propadák. V USA vydělal přes 100 milionů.Jenom u nás vyšuměl bez většího zájmu. Asi je to tím, že pokud ve sci-fi nelítá vesmírný šmejd a nechrlí laserové paprsky, tak naše divácká obec nemá zájem. Viděl jsem v kině na širokém plátně a byl to můj největší filmový zážitek roku....Vegané, tak kde ksakru jste? ()

tron 

všechny recenze uživatele

Viete čo, toto fakt nie. U GATTACI som dokázal tolerovať, že sa jedná o noblesne „civilné“ a galantne „oduševnené“ sci-fi. Ale KONTAKT naozaj už príliš zaváňa akademickou nudou a pchatím sa niekomu niekam (netvrdím, že sa vám nemôže páčiť, ale mne sa nepáčil, kým GATTACA áno). Výsledkom je čudná intelektuálska melodráma, v ktorej dobre nefungujú dokonca ani herecké výkony takých vysokých kariet, ako sú John Hurt (VOTRELEC), Tom Skerritt (VOTRELEC), Jodie Fosterová (MLČANIE JAHNIAT), David Morse (SMRTIACA LIEČBA) či James Woods (TAKÍ SME BOLI). Celé je to zdĺhavé, tvári sa to ako neviem čo, je to pomalé, ale možno sa práve nachádzate v nálade, v ktorej potrebujete niečo melancholické, plné rozjímania (nad všetkým). Dovolil by som si nahodiť drzý názor, že keď nemáte v sci-fi obludu, ešte vám to automaticky nedáva právo chvastať sa tým, že je to "sci-fi s myšlienkou. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (40)

  • Barevná škála, začínající červenou a končící zlatou, kterou vidíme při cestování tunelem, odpovídá barvě čaker. (HellFire)
  • Natáčení probíhalo v astronomické observatoři Very Large Array v Socorru v Novém Mexiku. (Terva)
  • Jodie Foster (Ellie Arroway) má sice velmi dobré vzdělání, ovšem obory jako fyzika či astronomie ji vždy naprosto míjely: "Šest měsíců před natáčením jsem ale začala dřít: černé díry, galaxie a všechny tyhle věci. Většinou jsem ale četla dětské knížky, těm jsem ještě tak rozuměla." (NIRO)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama