Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvá a príbehy začínajúcich študentov v posledný školský deň v Texase, v máji roku 1976. Na strednú školu Roberta E. Lee, školský ročník '77, nastupujú noví začiatočníci. Nováčikovia chlapci sú fyzicky týraní a ponižovaní, zatiaľ čo dievčatá väčšinou čelia slovným útokom a zahanbovaniu. Výrazné sú dve postavy. Nováčik Mitch Kramer (Wiley Wiggins) sa stáva hlavným terčom útokov starších študentov a spomedzi seniorov je to Randall "Pink" Floyd (Jason London), hviezda v tíme ako rozohrávač. (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

5150 

všechny recenze uživatele

70%.. Richard Linklater v tomto filmu vzpomíná na svoje školská léta a je to vzpomínání zábavné a nanejvýš pohodové. K té pohodě hodně přispívá velmi vkusný písničkový doprovod (Aerosmith, Deep Purple, Alice Cooper, Nazareth, Black Sabbath, Sweet, ZZ Top, Peter Frampton, Kiss, Lynyrd Skynyrd a další) a v neposlední řadě potěší herecké obsazení, tehdy začínajících a dnes mnohdy hodně známých herců..)) ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

“If I ever start referring to these as the best years of my life — remind me to kill myself.” Další American Graffiti to není. Ačkoliv soundtrack je svou kvalitou plně srovnatelný – i když většina písní nepatří k něčemu, co bych normálně poslouchal. Ale třeba začnu. Největší problém je pro mne v postavách – nedokázal jsem se s nimi tak ztotožnit, jako s aktéry American Graffiti, většina mi nepřišla nijak zvlášť sympatická nebo zajímavá – samozřejmě mimo božského Matthewa McConaugheyho jako Woodersona a pak asi Sabriny (Christin Hinojosa). Ostatní mne často dost štvali, či mi přímo vadili a skoro vůbec mi na nich a jejich osudech nezáleželo. Také mám jistý (ovšem stále plně nepotvrzený) pocit, že Linklater poněkud podlehl idealizaci středoškolského vozového parku, kde je na můj vkus až moc blyštivých aut v perfektním stavu (i když některá jsou třeba skoro 20 let stará)... chtělo by to o něco víc ošklivých úsporných vozítek, různých Brouků, Fordů Pinto, Valiantů, Toyot atd. – i když podle pár dobových fotek to vážně mohlo na některých parkovištích takhle vypadat. Nejklišovitější hláška na závěr: “That’s what I love about these high school girls, man. I get older, they stay the same age.” (x) (x) [viděno 8.9.2020] ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem čekal něco na styl Flákače, ale toho jsem se kupodivu nedočkal, Něco málo k zamyšlení tam sice bylo, ale hlavně je ten film výpovědí o životě jedné generace a dál to už nezachází. A je to škoda, protože ze začátku se tam vše zajímavě vyvíjí a skutečně to má i potenciál, ale pak se to celé rozplizne. A tak je zde nakonec nejstěžejnější, jak moc si dokážete oblíbit postavy. Mě osobně moc nezaujala ani jedna a kromě pár povedených scén mě moc nezaujal ani ten film. Něco do sebe to ale stejně má, natočené a zahrané je to taky docela solidně, jen jsem od Linklatera čekal víc... Soundtrack ale skvělý, to musím uznat. Slabé 3* ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Rozdíl mezi tímhle a dnešními komediemi zaměřenými na náctileté je v tom, že dneska tam hraje dobrá hudba, sexuální narážky jsou trapnější a určitě tam neni tolik šikany; jinak je to obojí stejná pakárna. Prakticky většina rádobyvtipů stojí na šikaně, nedoporučuju. # To byl můj názor po čtvrthodině. Pak jsem skákal v ději a našel aspoň jedno pozitivum (a nejsinější stránku filmu), a to když konečně začala hrát hudba - Sweet, Kiss, ... ()

Tyler:D 

všechny recenze uživatele

Linklater si tentokrát zaspomínal na svoje teenagerské časy a mňa znovu sklamal. Toto bol v poradí už 6. film, ktorý som od neho videl a znovu som sa väčšinu času nudil, znovu mi chýbal hlbší príbeh, ale hudba bola výborná aj herci boli v pohode (Afflecka som ani nespoznal). Takže priemerný film, pri ktorom netreba veľmi rozmýšľať. 50% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • O roli Bennyho se ucházel Vince Vaughn, ale protože se podle režiséra Linklatera příliš podobal Benu Affleckovi, roli dostal Cole Hauser. (Marek#33)
  • Aby rolu dostal, Wiley Wiggins klamal o tom, že vie ako nadhadzovať a hrať bejzbal. Režisér Linklater tak musel najať dvojníka na bejzbalové scény. (Real Tom Hardy)
  • Většina herců během natáčení pila skutečné pivo. (Marek#33)

Související novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Reklama

Reklama