Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léto 1863. Konfederace se dere na sever do Pensylvánie. Odborové divize se srocují, aby jim čelily. Po tři dny se u Gettysburgu střetávají dvě velké armády a osud jednoho národa visí na vlásku. Tento film, natočený na skutečných místech bitvy a plný autentických detailů, vás vtáhne do žáru nejkrvavější bitvy na americké půdě. Historie ožívá na plátně ve skvělých bitvách, stejně jako osobní dilemata, motivace a obavy jejich vůdců. Tom Berenger, Jeff Daniels, Martin Sheen, Stephen Lang, Sam Elliott, Richard Jordan a další hrají klíčové role v tomto velkolepém eposu natočeném podle knihy oceněné Pulitzerovou cenou "Andělé smrti" Michaela Shaary. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Patetické? Bezesporu - patos však málokdy překračuje hranici dobrého vkusu, heroismus projevovaný na obou válčících stranách pak působí víceméně věrohodně. Diváka potěší autentické lokace, výstroj, výzbroj a bojová taktika jsou zobrazeny s maximální snahou o přesnost. Podrobný a působivý filmový přepis největší a v mnoha ohledech přelomové bitvy americké občanské války je ozdoben řadou velmi dobrých hereckých výkonů, z nichž vyčnívá především Tom Berenger v roli generála Longstreeta. Zkrátka a dobře - pro milovníky historie vojenství jasná volba. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Škoda tej zbytočnej uťahanosti. Tá by samozrejme nebola na škodu, keby bola chápaná úplne inak. A nie v štýle trápnych rečí, dlhých preslovov a patetických prejavov. Bitka pri Gettysburgu si zasluhuje svoj priestor, no dalo sa to podať aj zaujímavejšie. Tiež by som sa viac zameral na niektoré hlavné postavy. Napríklad formou nejakého zaujímavého flashbacku do ich minulosti a podobne. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

Ravi 

všechny recenze uživatele

Pokud hledáte zfilmovanou vynikající historickou válečnou rekonstrukci, právě jste ji našli. Co do věrnosti době, dobovým vojenským i jiným zvyklostem, lidem i prostředí je tenhle film dost možná nejlepším, co jsem kdy viděl. Čtyřhodinový epos o válečných operacích roku 1863 poblíž malého městečka Gettysburg je věrnou komplexní rekonstrukcí bez účasti rušivých civilních vlivů. Jediné co bych filmu vytkl, je většinou skvělá hudba, ve které jsem ale postrádal výraznější dramatické motivy. Nečekejte žádný akční nářez, ani dojemný film. Je to zcela bez emocí perfektně natočený a zahraný film, kde neexistují ti zlí, ani ti dobří. Patos je zde přítomen jen tolik, kolik ho přísluší jednotlivým charakterům a době. Nevzpomínám si, kdy (a jestli vůbec) naposled jsem viděl tak dobrý americký historický válečný film. 100% = 5/5 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý výpravný film z obdobia vojny Severu proti Juhu, ktorý sa snaží podať najkrvavejšiu bitku, aká sa odohrala na pôde terajšej USA čo najpresnejšie. Musím oceniť hlavne režisérovu snahu o nestrannosť. Skutočne celý film striedavo sledujeme osudy generálov i bežných vojakov na obidvoch stranách a nedá sa povedať, že by sa film venoval viac tej či onej strane. Herecké výkony všetkých zúčastnených sú výborné, ale najviac pozornosti na seba strháva Jeff Daniels, najmä v scéne odrážania nekonečných južanských útokov na kopci. Ako čierny humor pôsobí následná "odmena" od velenia v podobe stráženia najmenej pravdepodobného miesta pre ďalší útok... A čo čert nechcel, hádajte kde južania zaútočili... Na obidvoch stranách sme svedkami príbehov, ktoré hovoria o kamarátoch na opačnej strane a nezmyselnosti toho všetkého. Je to smutné, je to presvedčivé a navyše sa to skutočne stalo. Táto krvavá bitka si vyžiadala 53 000 obetí. Nič lepšie som zatiaľ na túto tému nevidel. Skvelý film. Už by sa patrilo konečne vydať DVD. 100%. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

No to byl zase jednou historický spektákl. Ještě hodinu po skončení mě bolí hlava z neustálého bubnování vojáků a patetické hudby. Brrr. Kam se na Gettysburg hrabe Jackson se svým Návratem krále. Kdyby Gettysburg byl o hodinu kratší - myšleno kratší o tu hodinu významných pohledů, salutování a zhruba polovinu proslovů - tak by to mohl být velice dobrý historický vekofilm. Takto je to jen příšerně natahovaná velkolepá patetická podívaná. Vždyť jen nástup vojáků rebelů k závěrečné bitvě trval přesně 14 minut!!! Na druhou stranu se tomuto filmu nedá upřít obrovskou autentičnost bojových scén a solidní choreografii. Leč zabalenou v tunách patosu a monumentalních záběrů na hrdinné vojáky s americkou vlajkou v rukou. Brrr to bubnování. Po této zkušenosti mě ani nenapadne se ještě kouknout na, podle očitých svědků ještě mnohem patetičtější a natahovanější, Gods and Generals od stejného režiséra. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Snímek se natáčel na území Národního vojenského parku Gettysburg a také v okrese Adams ve státě Pensylvánie. (Yardak)
  • V roku 1994 bol Jeff Daniels (Joshua Lawrence Chamberlain) nominovaný Chicagskou asociáciou filmových kritikov na cenu pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. (Marek1991)
  • V bitke o kopec (okolo druhej hodiny filmu) je v priebehu jednej minúty použitý rovnaký záber rôznych kamier a dvakrát zastrelený ten istý konfederačný vojak, vždy iným unionistom. (tiradentes)

Reklama

Reklama