Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

tron 

všechny recenze uživatele

„Musíš byť na svoj kmeň hrdý.“ – „Ty tiež.“ Ron Howard (OHEŇ, APOLLO 13, GRINCH, ČISTÁ DUŠA) sa s rozpakmi snaží o (anti)western a ak sa na NEZVESTNÉ dá pozerať, je to skôr zásluha prírody, kameramana, skladateľa a scenáru, ktorý podáva Divoký západ bezcitne, surovo a reálne (zub, Blanchettová na záchode). Blanchettová však nestíha a Tommy Lee Jones ponúka iba entú variáciu na zjazveného mlčanlivého muža, ktorému na nikom nezáleží, ale napriek tomu má dobré srdce. Prekvapivo najlepšie výkony podávajú Val Kilmer (ktorý s Howardom spolupracoval už na WILLOW) a Aaron Eckhart (na ktorého scény s „údeným vrecom“ nezabudnete). Snímka nemá amatérske chyby, ale jednak je hrozne dlhá a jednak nudná a jednak napriek neochote byť priemernou je priemerná až-až. Napriek tomu je potešiteľné, že tu konečne máme western, v ktorom všetci vedia jazdiť na koňoch (vrátane detí) a je úsmevnou zaujímavosťou, že sa tu stretli dvaja predstavitelia Harveyho Denta. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi tento film od Rona Howarda unikal. Přitom osobně nedokážu říct, proč tomu tak je a proč tu má "jen" něco málo přes tři tisíce shlédnutí. Přitom tento kousek má super herecké výkony, zajímavý námět, skvělou hudbu, atmosféru na úrovni klasických amerických dobrodružných kousků s indiánským motivem. Prostě vše, co si pod takovým filmem dovedete představit. Jenom není v takovém centru dění, jako jiné filmy. Musíte si k němu trošku hledat cestu. Když na něj ale narazíte, skoro indián Tommy Lee Jones Vás tady s Cate Blanchett určitě nezklame. ()

Reklama

Una111 

všechny recenze uživatele

Měla jsem dojem, jako by celý film byl pojatý jako souboj dvou magií - katolické a indiánské, z čehož ta katolická se jeví jako slabší, chatrnější. Ale ruku na srdce, mohlo to být i mnohem horší: Indiáni nejsou naštěstí líčeni jako holubičky, ba právě naopak. A další světlé body - láska mateřská, láska dceřiná, odčinění viny, krásná příroda, napětí a v neposlední řadě i dobré herecké výkony. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Atmosférické, napínavé, dobre napísané, skvele zahrané a... trestuhodne nedocenené. Viac psychologicko-mystický thriller než klasický dobrodružný western, ale ani akčných scén a prestreliek nie je vo filme málo. Možno to v Howardovej filmografii vyzerá ako "bokovka", ale ak filmu doprajete aspoň jedno opakované zhliadnutie, uvedomíte si, aký je prepracovaný a precízne natočený. A po piatich pozretiach zistíte, že je to jeden z najlepších filmov tohto režiséra. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vážný psychologický, lehce mystický western o matce s dcerou, které hledají cestu ke svému odcizenému "indiánskému" otci / dědovi, zatímco pronásledují únosce její druhé dcery. K onomu stopování (a dohánění) sice dochází tak nějak bez většího přičinění až automaticky, nicméně poutavé výkony Cate Blanchett a Tommyho Lee Jonese, jakožto i dostatečně prokreslené charaktery a nesentimentální vztahy [viděn rozšířený director's cut], z něho dělají kvalitní dramatickou, nikoliv čistě žánrovou podívanou. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Tommy Lee Jones a Eric Schweig se kvůli filmu učili mluvit Chiricahuansky. Jejich učitelé byli dva ze tří lidí, kteří ještě umí plynule mluvit tímto jazykem. (viperblade)
  • Pracovným označením snímky bol názov The Last Ride. (MikaelSVK)
  • Ve filmu se sešli dva představitelé postavy Harvey Two-Face (Tommy Lee Jones a Aaron Eckhart) a jeden představitel Batmana (Val Kilmer). (viperblade)

Reklama

Reklama