Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Po Alfredu Kinseym byl další průlomovou postavou zabývající se výzkumem lidské sexuality doktor William Masters. Julianne Nicholson (Alice) si 10 let po snímku Kinsey zahrála v seriálu právě o něm – Masters of Sex (od r. 2013), kde se představila jako doktorka Lillian DePaul. (Candice)
  • Kinseyovi studie jsou stále tak revoluční a šokující, že nebyly nikdy všechny vydány a jsou dosud na indexu, tedy nesmí být vydány. Dostat se k originálům lze jen na objednání a v odůvodněných případech. Spravuje je „Kinsey Institute“. (sator)
  • Byl to právě Kinsey, který stanovil, že v lidské populaci je 4% homosexuálů. (Kulmon)
  • Bill Condon při přípravě na film osobně hovořil s Kinseyho kolegy. (Kulmon)
  • Svlékací scéna Petera Sarsgaarda nebyla ve scénáři. (Kulmon)
  • Snímek je inspirovaný knihou Jonathana Gathorna-Hardyho „Sex the Measure of All Things: A Life of Alfred C. Kinsey“. Zoolog a sexuolog Alfred C. Kinsey (1894-1956) rozvířil hladinu veřejného mínění zejména svými výzkumy, jejichž závěry publikoval v knihách s výmluvnými názvy „Sexual Behavior in the Human Male“ (1948) a „Sexual Behavoir in the Human Female“ (1953). Až do své smrti se věnoval výzkumu sexuálního života vězňů a Evropanů. (imro)
  • Navzdory tomu, že John Lithgow ztvárnil ve snímku Kinseyho otce, ve skutečnosti je jen o sedm let starší než Liam Neeson. (imro)
  • Jen 37-denní natáčení pokrylo 15 let Kinseyho výzkumu, během kterého vyzpovídal více než 18 000 lidí z celé Severní Ameriky. (imro)
  • Lauru Linney za její výkon nominovali na Oscara v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Snímek získal tři nominace na Zlatý globus, mimo jiného také za Nejlepší film – Drama. (imro)
  • Nízkorozpočtovka za 11 milionů debutovala během víkendu 12. – 14. 11. 2004 jen v pěti kinech, kde vydělala 169 038 dolarů. Později distributor Fox Searchlight počet kin zvýšil, a tak se celkový výdělek do konce března 2005 vyšplhal na 10,2 milionu. (imro)
  • Film Kinsey bol prvým, ktorému japonské úrady odobrili zobrazenie genitálií na plátne. Dovtedy bola japonská cenzúra voči podobným scénam striktne proti. (unclejack)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama