Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Artuš a jeho rytíři kulatého stolu poctivě bojují za slávu římského císaře. Jeho oddíl hlídá Hadriánův val a bojuje s Brity, vedenými tajemným Merlinem. Jejich patnáct let dlouhá služba je téměř u konce, ale lstivý biskup Germanius má pro ně ještě jeden úkol. Pokud ho úspěšně dokončí, pak získají svobodu. Mají doprovodit do bezpečí za Hadriánův val rodinu bohatého římského šlechtice Maria Honoria, k jehož domu se blíží mocné saské vojsko vedené krutým králem Cedrikem a jeho synem. Mise to bude sebevražedná a Artuš i jeho rytíři to vědí. V Honoriově domě Artuš objeví malé vězení, z kterého osvobodí pohanku Guinevere, která se zalíbí Artušovi, ale i Lancelotovi. Cesta přes hory je náročná a musí přespávat v lese. Tam zprostředkuje Guinevere setkání Artuše a Merlina. Artuš si myslí, že jde o zradu, ale ukáže se, že mu Merlin nabízí spojenectví proti Sasům a připomíná mu, jak vlastně získal svůj slavný meč. Artuš spojenectví přijímá... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (649)

Shit 

všechny recenze uživatele

Zas tak špatný film to neni, jak tady všichni ostatní naznačují, sice podle legendy to zrovna neni, ale jako výpravný film to je celkem slušný a i ty bitvy jsou průměrný a ne podprůměrný, teda až na tu poslední, kde bojuje sedm rytířů a banda nějakejch křováků proti armádě sasů,sice po stránce boje to je slušný ale vypadá to hrozně nerealistycky, nebýt týhle bitvy tak bych snad dal i 4* ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ môžu prehliadať historické fakty tvorcovia, prečo by som nemohol aj ja. Pri niektorých filmoch, v ktorých je otázka faktov nosnými pilierom, sa to samozrejme nedá, no pokiaľ ide o viac-menej popcornovú zábavu (iné Fuqua totiž ani nevie), tak je to v poriadku. Zbytočne by som rozčuľoval a to by len zbrzdilo moje celkom kladné dojmy z filmu. Každopádne by som sa ale naštval, keby niečo podobné Fuqua zopakoval, to by som už bol nekompromisný. Pokiaľ ide o film, ubehol pomerne svižne, klasickými spomaľovákmi bola len dramatická línia a reči o cti, slobode, hrdosti, bla, bla, ktorú tvorcovia poňali až príliš vážne. Pokiaľ sa ale tieto veci dostanú do úzadia, tak film dokáže kvalitne zabaviť, hlavne čo sa týka akcie a hereckých ťažení. Jedinou dierou bola Keira, ktorej som počas scenára uveril len scénu, v ktorej bola vytiahnutá z hladomorne, bojovníčku ťažko, musel som sa zasmiať. Ako som povedal, akcia bezchybná, meče sekali, šípy lietali, sekery stínali, tak ako to má byť. Podľa reakcií v ostatných komentároch je toho v 'director's cut' ešte viac, takže po jeho zhliadnutí sa moje hodnotenie možno vyškriabe ešte vyššie. Uvidíme, rád si ho pozriem. 70%. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Vskutku nebetyčná sračka. Totálně umělá a trapná vizáž utopená v papundeklových kulisách, debilitě scénáře, oposlouchané hudbě, špatných tricích a ještě horších hereckých výkonech a absolutním neumětelství režiséra Fuquy, který dokázal film zprznit takovým způsobem, že místy připomíná spíš laciný televizní příběh z dílny ČT. Fiasko, která u Bruckheimera snad nemá obdoby a milion dobrých důvodů, proč Fuquovi nedát už ani cent. Navíc Keirino poprsí leze do záporných hodnot. 30% za hlášky a za to, že se na plátně pořád něco hejbe:-) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Král Artuš je pro mě dalším filmem, který považuji zdejšími statistikami za podhodnocený. Samozřejmě, není to sice možná ta nejpreciznější a nejmistrovštější ukázka historického velkofilmu, ale i tak se jedná poctivý žánrový přídavek, jehož nejsilnější stránkou je mezinárodní herecký casting. Clive Owen pro mě patří mezi jednoho z nejcharismatičtějších britských herců, ale musím říct, že v tomto filmu mi přišlo, jakoby ho ostatní silná herecká sestava výrazně přebíjela. Za zmínku stojí například velký souboj severských "vlků" mezi Stellanem Skarsgårdem a Madsem Mikkelsenem. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Hans Zimmer už dokázal mnoho dobrých filmů povýšit na nezapomenutelné a mnoho podprůměrných na solidní. A žádný snímek mu nemůže být vděčen tak moc jako Král Artuš, který by bez jeho geniálního hudebního doprovodu zůstal jen od magie okleštěnou báchorkou s historickým podtextem. Takhle se z něj místo toho stala solidní historická podívaná, které herecky jednoznačně vévodí Clive Owen, jehož Artuš je i v civilní formě důstojným a statečným vůdcem. 70% - sice rozkývaných, ale jinak docela pozitivních. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (37)

  • Vo filme bolo použitých viac ako 400 komparzistov, ktorí stvárnili saských bojovníkov. Väčšina z nich však nikdy neabsolvovala žiaden tréningový proces. (misterz)
  • Vylodění Saského vojska na sever od Hadriánova valu je z hlediska historie nesmyslné. Příchozí Anglosasové se dle archeologických nálezů vyloďovali na východním pobřeží ostrova, nicméně ne severněji než v okolí města Scarborough, což je jižně od valu. Pravděpodobně z důvodu dramatizace byl použit model vyloďování Dánů, kteří se vylodili mimo jiné i za valem na území Piktů (ve filmu modří). (ajaxx)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (více)

Reklama

Reklama