Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Viktora Navorského, který přijíždí do New Yorku. Netuší, že během dlouhého letu proběhl v jeho zemi vojenský převrat. Nesmí vstoupit na území USA. Bezprizorní, s pasem neexistující země, musí Viktor Navorski strávit nějakou dobu v tranzitní části Kennedyho letiště a čekat, až v jeho zemi skončí občanská válka. Týdny a měsíce jsou čím dál tím delší. Viktor pomalu objevuje labyrint terminálu - zhuštěný svět plný absurdit, velkorysosti, ctižádosti, zábavy, společenského postavení, ale i romantiky, kterou pozná s překrásnou letuškou Amelií. Pro Viktora však ještě neskončilo uvítání letištním úředníkem Frankem Dixonem, který ho bere jako poruchu v byrokratickém systému, jako problém, který nemůže vyřešit a kterého se zoufale snaží zbavit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (831)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem nemusel platit za lístky do kina, určitě mé hodnocení nebude příliš negativní. Šťavnatý milostný román mezi Catherine Zeta-Jonesovou a Tomem Hanksem, který je nesnesitelně náladový a zbytečně dramatický, což opravdu testovalo mou trpělivost. Co se to poslední dobou děje s Hanksem a Spielbergem (Válku Světů nepočítám)? Vypadá to, jakoby si vzali dovolenou od dělání svých obvyklých vážných a hodnotných filmů a začali se obracet k menším projektům. Nejdříve Chyť Mě Když to Dokážeš a teď tohle. Ale jeden dobrý důvod proč vidět Terminál je Tom Hanks! Jsem fanouškem tohoto velikána a tohle je jeden z jeho nejlepších výkonů. Někteří si můžou stěžovat, že jeho hraní není hodnověrné (opravdu se takoví najdou). Jeho osoba se slovanskými předky jako cizinec z podivné krajiny, kde nikdo anglicky neumí musí komunikovat tělem. Jak velký to jest herec. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi přišel slabý na Spielberga a velmi průměrný na běžnou produkci. První polovina byla úžasná (až na pár drobností), herci a zejména Tom Hanks jsou také výborní, ale co mi na filmu nesedělo je spusta klišé, předvídatelný vývoj všech postav a hlavně to, jak jsou postavy schématicky načrtnuty. Hrdina je hodný chudák, Amélie nestálá krasavice, indický uklízeč je zpočátku nedůvěřivý ale nakonec se obětuje, personál terminálu bude hrdinovi samozřejmě bezmezně pomáhat a šéf bezpečnosti je slizký nelida. Musím říct, že právě tohle schématické nepružné popsání postav mě nakonec nejvíc odradilo od toho, abych dala filmu víc. Nicméně jde o příjemnou nenáročnou podívanou na dlouhé večery, která nepřináši nic nového a řadí se mezi mistrovy nejhorší film (vedle Jurského parku 2, bohužel). ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Slabé čtyři hvězdičky: Spielberg sice vyloženě nezklamal, ale ani vyloženě nezaujal. Romantična v této komedii až tak moc není, což rozhodně není na škodu, tato linie je navíc podána velmi sympaticky. Příběh se může opřít o spolehlivé herce a jisté režijní vedení a precizní řemeslo hlavních technických složek. Hlavní problém spočívá v tom, že slovo "příběh" v předchozí větě je poněkud sporné. On to vlastně příběh není. Je to sled různých scének na téma "co by se dělo, kdyby jste museli zůstat nějakou dobu v letištní hale". Jde v podstatě o takový sitcom. Tu je nějaká scénka povedená více, tu méně. Nějaká hlavní linie příběhu chybí. Navíc, když se ozřejmí samotný důvod, proč hrdina do USA přijel, což je v podstatě to, oč by mělo jít a k čemu celý film směřuje - je to dost přitažené za vlasy a ač jsem bral celý film s nadhledem, tak tato "pointa" mi nesedla. Další problém tohoto filmu je, že je delší než by měl být a ta tříšť jednotlivých osudů a příhod po nějaké době začíná působit jednotvárně a začíná nudit. Hudba Johna Williamse je průměrná, adekvátní filmu, u samostatného poslechu si všimnete patrně jen výrazného hlavního motivu, který se neustále opakuje. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zábavný film s vynikajícimi herci v titulních rolích - T. Hanks + C. Z. Jones. Jsou tu skutečně úsměvné situace, děj je také dobrý.... Tak jak nemám rád americké komedie (kromě Sám doma 1,2 =) ), tak u tohoto filmu jsem se doopravdy nenudil, ba dokonce jsem se i bavil! Jako předloha filmu posloužil příběh irského bezdomovce (ale to jen tak pro zajímavost) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Již první minuty, které představily hlavního hrdinu Navorskiho jako komickou postavičku, mi přinesly zděšení. Takovéhle účelové tahy pro zvýšení zájmu jistého druhu diváků, kteří soucítí se vším, co je sladce pitomoučké, opravdu nemám rád. Nehledě na to, že jsem se v oněch úvodních minutách ani jednou nezasmál. S vyjadřováním smutnějších emocí to bylo podobné, ani zde se Spielberg nevystříhal lacinosti. Scénárista, vědom si toho, že pouhé bydlení na letišti není pro mainstreamového diváka tím pravým ořechovým, okořenil Navorskiho pobyt tu méně, tu ještě méně uvěřitelnými příhodami, které jsou buď lidsky dojemné, případně humorné. Minimum těch snad skutečně autentických Spielberg posypal flitry, aby jim dal patřičně vyznít. Samozřejmě došlo i na obligátní, leč plytkou romantiku, bez té by se to neobešlo. A co soucítění davu s naším hrdinou? Šup tam s ním! Postupné získávání přátel? Že váháte. Záporák? Také se najde... Napadne vás ještě nějaké klišé amerických romanťáren? Nejspíše ho tam objevíte... Terminál je pro mě nejhorším filmem Stevena Spielberga a esencí kýče, jehož tvrdý dopad na mé nervy je násoben tím, že jde o kýč IMHO velmi nudný. Nic na tom nezměnil ani konec, který se části toho nejhoršího, co je běžně vlastní současné americké romantické komedii, vzdal. Silná *. ()

Galerie (125)

Zajímavosti (36)

  • Dolores Torres (Zoe Saldana) vo filme spomenie, že je obrovskou fanúšičkou Star Treku. Jej herecká predstaviteľka si neskôr zahrala v snímke Star Trek (2009). (ed_wood)
  • Jedinými digitálními efekty byla vzlétající a přistávající letadla v pozadí letiště. (karloskiller)
  • Postava Viktora (Tom Hanks) pochází z fiktivní země Krakozhia, ale Hanks ve filmu mluví bulharsky, což se prý naučil od své ženy, která z Bulharska pochází. Výstřižek z novin je zase v ruštině, plechovka od oříšků v neurčeném jazyce a řidičák, který ukazuje, je vypsaný na ženské jméno a je z Běloruska. (don corleone)

Související novinky

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

24.04.2014

Steven Spielberg stále neví, jaký bude jeho příští film. Před několika dny začal kroužit kolem historického dramatu The Kidnapping of Edgardo Mortara, teď ale jeho pozornost zaujal thriller z období… (více)

Reklama

Reklama