Reklama

Reklama

Tajemné okno

  • USA Secret Window (více)
Trailer

Přestože ví, že by měl sedět u počítače a psát další knihu nebo alespoň na chvíli vylézt ze své staré chaty a projít se se svým psem okolo jezera, úspěšný spisovatel Mort Rainey (Johnny Depp) vyspává až 16 hodin denně na svém oblíbeném kanapi. Je uprostřed bolestného rozvodu a všechny okolnosti, které rozchod doprovázejí, se stávají čím dál tím více nepříjemnými. Celá záležitost vysává jeho energii i kreativní potenciál a Mort je donucen čelit obzvláště těžkému tvůrčímu bloku, který mu brání dát dohromady byť jednoduchou větu. Když už se zdá, že se nemůže stát nic horšího, objeví se na prahu jeho boudy psychotický cizinec John Shooter (John Turturro), obviní Raineyho z toho, že ukradl jeho příběh, a požaduje po něm náhradu. Přes všechny Raineyho pokusy o usmíření se Shooter stává stále více neodbytným a agresivním. Svým vyšinutým smyslem pro spravedlnost omlouvá vše - včetně případné chladnokrevné vraždy. Rainey, který je zatažen do zběsilé hry na kočku a myš, pomalu zjišťuje, že v něm dřímá mnohem více mazanosti a odhodlání, než si kdy myslel. Nakonec si uvědomí, že nezdolný Shooter jej možná zná lépe než on sám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (506)

BLOKBASTER (Radomír Kokeš)

"Koepp sa síce pokúša udržať diváka v napätí pomocou rýchlych flashbackových prestrihov, no paradoxne tým iba ruší a väčšinou búra i tie zvyšky atmosféry, čo zostali. A zatiaľ čo sa celý film venuje Mortovi, dôležitá a často zaujímavá postava "bývalej" manželky zostáva nevyužitá v pozadí, nehľadiac…"

Dokina.cz (Šimon Šafránek)

"V Tajemném okně přitom existují snahy zachytit a sdělit pochod hrdinových myšlenek ne úplně doslovně. Expozice hrdiny je bezchybná, Raineyho writers-block (v dobrém) připomíná zápolení Belmondovo v Muži z Acapulca. Klidnými záběry s mumlavým, zdevastovaným a roztěkaným Deppem se Koeppovi daří…" více

Filmpub.cz (Petr Čihula)

"Tajemné okno je až příliš průměrným snímkem, stavícím pouze na tom, kdo v něm hraje a jaká jména se vyskytují obecně u jeho vzniku. Koepp se rozhodl šlapat po vlastní tvůrčí pěšině a být lepším scenáristou a režisérem než King spisovatelem, což je ambice, která je sice v poslední době hodně v módě,…"

Filmweb.cz (Kateřina Grosmanová)

"Jako čtenář románů Stephena Kinga si neodpustím zmínit některé změny, ke kterým došlo oproti knižní předloze. Trochu zbytečná se jeví změna ohledně domácího mazlíčka hlavního hrdiny. Zatímco v knize má Mort kočku, ve filmu je to pes. Tvůrcům možná přišlo zbytečně brutální (že by si hlídali…" více

Kinema.sk (Jano Hušták)

"Tajomné okno je pomerne pozerateľný film, no scenár obsahuje viacero rušivých nezrovnalostí. U Shootera sú akosi prirodzené (je predsa psychopat), no to, že aj samotný Rainey postupuje nelogicky, je už menej v poriadku. Záver, ktorý všetky anomálie vysvetľuje, bude pre niekoho prekvapením a pre…" více

Tiscali.cz (Vojtěch Rynda)

"Jakkoliv je hlavních kladů i záporů Tajemného okna stejný počet, nelze přehlédnout to, co Tajemné okno oslabilo. Tím spíš, když tento film sám ukazuje, jaký mohl být: úvodní přistižení manželky in flagranti představuje dokonalou expozici novodobého filmu noir, další minuty už ale míří někam úplně…"

Volny.cz

"Scénář napsal a film režíroval David Koepp (Úkryt, Jurský park či Mission Impossible...) podle předlohy novely Stephena Kinga Skryté okno do skryté zahrady z edice Čtyři po půl noci a důraznou hudbu k tomuto psychologickému trilleru zkomponovali J.N. Howard a H. Zimmer. Nejenže se filmový tvůrce…"

Reklama

Reklama