Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tolik chtěl žít, milovat a mít své přátele, ale minulost byla stejně neúprosná jako gilotina... Bankovní lupič Gino Strabliggi strávil deset let ve vězení, kde měl spoustu času k úvahám. Když prošel branou věznice, doufal, že může udělat tečku za svou minulostí. Za jeho předčasné podmínečné propuštění se přimluvil kurátor Cazeneuve, který po mnoha letech práce s vězni poznal, že to Gino s nápravou myslí vážně. Dokonce se spolu spřátelí natolik, že Gino začne ke Cazeneuveovi chodit na návštěvu a tráví s jeho rodinou volný čas. Najde si práci v tiskárně, majitel si ho váží, a Gino se vážně zamiluje. Minulost ho však dohání na každém kroku. Je pronásledován nejen svými bývalými kumpány, ale i umanutým policejním inspektorem. Ten je přesvědčen, že se lidé nemohou od základu změnit, a špehuje Gina na každém kroku… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (351)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Delon a Gabin v jednom filmě? Čekal jsem hodně a možná proto jsem trochu zklamaný. Film rozhodně nepostrádá napětí a skvělé momenty, ale celkem často jsem se nudil. Můj nejoblíbenější Delonův film je jednoznačně Borsalino a Spol. a je doteď nepřekonán. I když pravda zas tak moc jsem jich neviděl. Filmu rozhodně vévodí výborná hudba a režie, scény jsou natočené moc krásně a samotná vizualizace je nádherná, stejně tak jako dvě herecká esa, samozřejmě. Ale bohužel na mě to zas tak moc nepzapůsobilo. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Propuštěný vězeň Delon je buzerován paranoidním komisařem Goitreauem, zpočátku nenápadně vypadající spor se nakonec rozroste do netušených rozměrů. . Postava komisaře v podání Michela Bouqueta je jednou z nejodpornějších a nejotravnějších kreatur, která se kdy ve filmu objevila. Temný vyvrcholení filmu je nezapomenutelné, co do emocionálnosti a vyznění srovnatelné s Robbinsovým filmem "Mrtvý muž přichází". ()

Reklama

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Film už jsem viděla několikrát, ale až nyní mě dostal až do morku kostí, ale hlavně duše a srdce (a to mi rozedral na cucky). Pánové Gabin a Delon hrají i "jen" očima, pohledy, ale snad i ušima, kalhotama, a pouhým dýcháním! Ta nespravedlnost!!! Ten hajzl policajt, proč jen musel furt vysírat?! Ta neuvěřitelná hudba, která naprosto dokonale vykresluje celkovou atmosféru filmu, to sólo anglického rohu, to snad skladatel psal přímo Delonovi na záda... Nepamatuji se, kdy jsem u nějakého filmu jednak brečela tak, že by se ode mne mohly učit i placené plačky, druhak měla neutuchající potřebu záporákovi ukopnout hlavu, a konečně - dát si film do topky už cca deset minut od jeho začátku. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Že byl ve finále Gino ke svému tragickému činu dohnán okolnostmi, tedy drahým podezřívavým panem inspektorem, je neoddiskutovatelné. Nemohl jsem se však ubránit pocitu, že kdyby Gino nebyl takovej bláznivej cholerik, mohlo to dopadnout úplně jinak. Jinak téma začleňování bývalých trestanců zpět do společnosti spolu s chápavým panem vychovatelem s tváří Jeana Gabina super... 70% ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Člověk se dostane na scestí a do kriminálu poměrně rychle a snadno. Stačí, když je nerozumný, chtivý "rychlých" peněz a nezdravě sebevědomý. Třeba pak po trestu začne rozumněji uvažovat a bude chtít svůj život napravit. Do toho ale může přijít jedna tragická událost a propuštěný vězeň psychicky nezvládá situaci. Aby nespadl zpět do propasti kriminálu, pomáhá mu na svobodě jistý kurátor, člověk zralý a rozumný, který má na starost propuštěné vězně. Ale bohužel, i on je bezmocný proti zlovůli jistého paranoidního inspektora a řízení osudu....... Tento film a jeho děj se vám po zhlédnutí uloží hluboko do paměti a dáte jistě za pravdu všem těm, kteří tento snímek považují za jeden z nejlepších filmů s kriminální a psychologickou zápletkou. Uvědomíte si v plné míře, co by mohl v případě špatných kontrolních mechanizmů dokázat nedokonalý justiční a policejní systém státu. Samozřejmostí u tohoto filmu jsou špičkové herecké výkony Jean Gabena a Alaina Delona a jistěže i Michel Bouqueta, onoho krajně nesympatického a odporného buldočího komisaře. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (11)

  • Inspektor, který pronásleduje hlavního hrdinu Gina Strabliggiho (Alain Delon), se jmenuje Javert – stejně jako inspektor, který pronásleduje Jeana Valjeana, hlavního hrdinu románu „Bídníci“ od Victora Huga. (a-ja)
  • V 70-tych rokoch 20-teho storočia bola vo Francúzsku na trest smrti skutočne používaná gilotína. Posledná poprava sa uskutočnila 10. 9. 1977. Francúzsko zrušilo trest smrti v roku 1981. (milhouse86)
  • Stejně jako při natáčení Melodie podzemí (1963) Alain Delon (Gino Strabliggi) oslovoval Jeana Gabina (Germain Cazeneuve) „šéfe“. Choval k němu obrovský respekt a doufal, že se jednou stane jeho jediným nástupcem. (theSaint)

Reklama

Reklama