Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Takhle sympatické nacisty jsem viděl naposledy v Ponorce od Wolfganga Petersena. John Sturges měl výhodu, protože ti jeho mluví anglicky, a do role hlavního z nich se uvolnil Michael Caine. Už jsem ho viděl hrát záporné postavy, ale vždy uhlazený, spravedlivý a bezpříkladně čestný plukovník Steiner k nim nepatří. Orel přistává je spíše dobrodružný film, protože na válečný si až příliš pohrává s realitou. Nemluvím jen o zápletce, ale i samotná snadnost infiltrace do Británie budí oprávněné pochyby. Dojmu ani atmosféře to neublížilo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser John Sturges natocil jeden z najlepsich vojnovych filmov o unose Winstona Churchilla . Vyborne ja herecke osadenstvo ako Michael Caine /The Italian Job 1969/, Donald Pleasence /Jestli se rozzlobime, budeme zli, You Only Live Twice/. Rezia je doslova genialna, dialogy perfektne, pre mna kultovy vojnovy film ako Where Eagles Dare. Chyba vsak Richard Burton a Clint Eastwood, ale su nahradeni viac nez dobre. 90 % ()

Reklama

Visáč 

všechny recenze uživatele

Expertne natočená válečná adventura. Starý pardál Sturges na režisérskej židli sa hneď pozná. Je pôžitok sledovať frivolne obsadenú hereckú smetánku (Caine, Duvall, Sutherland) na absolútnom kariérnom peaku. Veľkou devízou je scenár, ktorý nezaprie Mankiewiczov vykalkulovaný komerčný otisk, vypilovaný na bondovkách s Rogerom Mooreom. Pre mňa osobne je tohle ešte o triedu vyšší level ako Where Eagles Dare. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Utešujem sa tým, že zásluhou mojej sestry váš plán stroskotá." ..."Vážne?, ak stroskotá, tak preto, že môj vojak zachránil dieťa..." Už samotný fiktívny príbeh o únose Churchilla vás musí zaujať. Hviezdne obsadenie berte ako bonus. Postava plukovníka K. Steinera v skvelom podaní M. Caina si získa vaše sympatie okamžite. Je to nemecký dôstojník, ale nepatrí k tým ulízaným nacistickým hajzlom. I jeho chlapi sú ok a stoja pevne za ním. Len máloktorý film strhne vaše sympatie na nemeckú stranu, ale tu to inak nejde. Jednoducho som im fandil aj keď som si vedomý aké by to v skutočnosti malo následky. Celá jednotka plukovníka aj ich priamy nadriadený R. Duvall sú ukázaný vo veľmi pozitívnom svetle, skôr ako dobrí vojaci, dobrí chlapi, bez ohľadu na to, akú nosia uniformu. Mám sa hanbiť za to, že som vo filme fandil Nemcom? Neverím, že som bol sám. A kto by fandil americkému veliteľovi, ktorí nemá žiadne skúsenosti z boja( iba z farmy...Dallas) a pošle na smrť niekoľkých chlapov? 80%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dosti netypický válečný film z let sedmdesátých... nebo už jste někdy viděli tak sympatického nácka, jakým je Caineův férový zabiják Steiner či tak sympatického kolaboranta, jakým je Sutherlandův irský dobrodruh Devlin? Zápletka stojí na tenkém ledě "historických" událostí... němečtí pohlaváři si pod vlivem neblahého vývoje války usmyslí, že se pokusí o šílený čin – únést Winstona Churchilla přímo z Ostrovů. Vyšlou tedy jednotku "polských" paragánů, v jejichž čele stojí právě Steiner. Sturges rozhodně nepojal záporáky nijak zrůdně, vylíčil je jako partu vojáků, plnících předem ztracenou misi a uchovávajících si přitom alespoň zlomek humanity. Kontroverzní? Ani ne. Spíš osvěžující a výtečně zahrané, ačkoli díky zmíněné dvojice pánů na špatné straně se divácké sympatie obracejí překvapivým směrem, protože na straně "práva" není tak charismatických hrdinů. Orel přistál je typický kus válečného řemesla, má dramatické momenty, slušný spád a nakonec i napětí, které graduje v překvapivém vyústění zápletky. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Natočené podľa knihy Jacka Higginsa, ktorý pri vydaní knihy tvrdil, že 50 percent z deja filmu je historická pravda a 50 percent jeho fantázia. Príbeh bol inšpirovaný odtajnenými dokumentami z novembra 1943, o plánovanom únose britského premiéra Winstona Churchilla, z vidieckej vily v Severnom Noffolku. (andykovac)
  • Roli Liama Devlina (Donald Sutherland) měl původně hrát Richard Harris. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno