Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Vašátko zemřel. Horác nad rakví na malém venkovském hřbitově vzpomíná na jejich první společný případ. Seznámili se před deseti lety ve venkovském penzionu, kam Horác přijel na pozvání bývalého kolegy ze studií Štěpána Nováka. Ten do penzionu pana Šimáčka, kam pravidelně jezdí, svolal svoje bývalé spolužáky z akademie. Od promoce uplynulo 25 let. Z pětice spolužáků zbyli tři: jeden je po smrti, další emigroval do USA. Eva přijela se svým druhým manželem Ondřejem, ale neklape jim to. Štěpán se věnuje abstraktní malbě, má na sebe velké nároky a pronásledují ho vnitřní běsi. Horác přežívá, jak to jen jde... Ukazuje se, že majitel penzionu Šimáček je amatérským malířem. Odborně vzdělané hosty nejvíc zaujme jeho obrázek, na kterém je měsíc s dýmkou. Ten se totiž svou až surreálnou atmosférou dost liší od ostatních realistických, naivních Šimáčkových obrazů. Když je Štěpán ráno nalezen u nedokončeného plátna zastřelený vlastním revolverem, dostává se k případu i pražský kriminalista Vašátko. Horác trvá na tom, že nejde o sebevraždu. Zavražděný něco věděl a musel být odstraněn. Najevo vychází utajovaná minulost hostů penzionu i Horácovy netušené detektivní schopnosti. V penzionu je i postarší paní Marta, manželka místního starosty a podnikatele, se svým mladým milencem Tomášem. Ukazuje se, že jsou zapleteni do podvodu s velkou finanční zakázkou. Obraz s měsícem s dýmkou se nakonec stane klíčem, podle kterého Horác odhalí Štěpánova vraha a současně i temné události, které se kdysi v navenek idylickém místě odehrály. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Od Hany Proškové jsem četl jen jednu knihu, leč klasický, černobílý, vynikající Měsíc s dýmkou mám hodně rád, takže se mi tahle adaptace, plná současností (úplatky ve stavebnictví!) pozdávala v průběhu sledování čím dál míň. Původní stísněná zimní atmosféra hotelu je při létu a víceméně slabých hereckých výkonech (Zedníčková) ta tam a smrt Vašátka (série se přece dala "zakončit" i bez toho) nechápu už vůbec. 50%. ()

Lukes15 

všechny recenze uživatele

Škoda pomalého začátku. Stejně jako předchozí díly i tento nejvíce těží z chemie mezi Preissem a Matáskem. Ten úvod je bohužel až moc dlouhý a táhne se. Vašátko se objeví moc pozdě a až v tu chvíli začíná být film zajímavý. Každopádně pro někoho kdo viděl předchozí filmy, je to dobré uzavření celé série. ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Naprosto nesrovnatelně s původní verzí z roku 1967, která měla úžasnou atmosféru, již si člověk pamatuje i po půl století.  Tady bylo špatně snad úplně všechno - od mizerného scénáře, přes toporné dialogy šustící papírem, amatérsky působící přehrávání mnohých herců,  celkově nevěrohodné až falešné vyznění. Mnohé scény působily až směšně, jak byly neživotné a nedomyšlené. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Rozloučení začátkem dua Preiss Matásek, které samo o sobě bylo hlavním a asi jediným majstrštykem celé série, protože detektivky samotné jsou spíš z časů nedělní chvilky poezie, ale na pohodu. Geniální na zločinu tohoto dílu je, že mi problesklo hlavou jakási mikrovzpomínka na černobílou verzi Měsíc s dýmkou (TV film) (1967) s Voskou v hlavní roli. Tři hvězdy za příjemnou pohodu a sentiment. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Vynikající zakončení volné série tv-adaptací detektivek H.Proškové : 4,5 * a 71 %. Herecký koncert V.Preisse(tehdy ještě policej.poručík Vašátko,později kapitán), D.Matáska(malíř Horác), J.Šťastného(Lad.Šimáček,ve skutečnosti tunelář+dvojnásobný vrah Mareček), M.Etzlera(zavražděný malíř Štěpán Novák), L.Zedníčkové(Eva Bajerová), P.Řezníčka(její muž Ondřej Bajer), talentovaného V.Vondráčka,syna J.Vondráčka-holt jablko nepadá daleko od stromu... :-), (Honza,přítel Sandry Šimáčkové - taky mladá,přesto výborná Anežka Šťastná). A samozřejmě nesmím zapomenout na Z.Adamovskou, která si s gustem zahrála paničku Martu,nevěrnou manželku pana starosty, na A.Vaculu(Tomáš,spolumajitel staveb.firmy+milenec Marty) a na L.Hlavicu(poručík Moris z hospodář.kriminálky). Je moc fajn, že hudbu složil a nahrál JanP.Muchow,perfektně do příběhu sedí. ***Kněz, "pohřbívající" Vašátka(V.Preiss), je skutečný římskokatolický kněz P.Mgr.Romuald Štěpán Rob - v závěrečných titulcích je CHYBA : Rob je příjmení !!! . Je to kněz římskokatolic. Plzeňské diecéze, působí jako farář řím.-kat.Farnosti Karlovy Vary-Rybáře. Ta patří v rámci řím.-kat.plzeň.diecéze do Karlovarského vikariátu(jednoho z 10 vikariátů této diecéze). Je též administrátorem kostela sv.Kateřiny "v olšových vratech" >VIZ : farnost-kv.cz/farnost-rybare/ . ***Další CHYBA v titulcích : předcházející film Případ se štěnicí měl premiéru letos v lednu(ČT 1, neděle 15.1.2023, 20.10, je uvedený chybný rok 2021! . ***Zajímavost 1 - VIZ Kráska a netvor 1950 . ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama