foto

Dušan Klein

  • nar. 27.6.1939 (76 let)
    Michalovce, Slovenský stát
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dušan Klein (vlastním jménem Július) pochází ze Slovenska, kvůli svému židovskému původu byl jako dítě vězněn v koncentračním táboře Terezín, poté žil v Ostravě a v Praze, v 50. letech se objevil před kamerou jako dětský herec. Na FAMU vystudoval obor filmové režie (1962), poté pracoval ve svobodném povolání, v letech 1975-1991 byl režisérem Filmového studia Barrandov. Dnes působí také jako pedagog na FAMU.

Ještě jako student natočil Klein několik krátkých filmů, jeho celovečerním debutem bylo kriminální psychologické drama MÍSTENKA BEZ NÁVRATU (1964). Kriminální dramata s psychologickým podtextem a ponurou atmosférou charakterizují také další Kleinovu tvorbu, že by se ale jednalo o nadčasové snímky, se říct nedá. Šťastnější byl Kleinův přechod ke komediální tvorbě. Invenčně natočená komedie JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY (1982) byla v kontextu tehdejší veseloherní tvorby velmi oživujícím prvkem a logicky si vyžádala další, neméně úspěšná pokračování JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE (1984) a JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOTt (1987). Pozdější pokračování KONEC BÁSNÍKŮ V ČECHÁCH (1993) a JAK BÁSNÍCI NEZTRÁCEJÍ NADĚJI (2003) si sice našla své diváky, ale naplňují úsloví o nastavované kaši. Z dalších filmů 80. let stojí za zmínku drama z protialkoholní léčebny DOBŘÍ HOLUBI SE VRACEJÍ (1988), nesporné kvality úsměvného příbehu VÁŽENÍ PŘÁTELÉ, ANO (1989) bohužel zanikly v revolučním kvasu roku 1989.

V 90. letech se Dušan Klein začal více věnovat natáčení pro televizi, vznikl například divácky úspěšný seriál HŘÍCHY PRO PÁTERA KNOXE (1991), realizoval také pohádky a televizní inscenace, zatímco umělecké ambice větších filmových projektů ANDĚLSKÉ OČI (1994) nebo KONTO SEPARATO (1996) zůstaly někde za startovní čarou. Dále pak pracoval na seriálech MANŽELSKÁ TONUTÍ (1996) nebo STRÁŽCE DUŠÍ (2001), v poslední době se podílel na nekonečném seriálu TV Nova ULICE (2005). V roce 2003 vyšla biografie s názvem Dušan Klein aneb Jak režisérům chutná život.

Dušan Klein je ženatý a s manželkou Silverou, rozenou Raškovou, má dva syny.

Pavel "argenson" Vlach

Režijní filmografie

2016 Jak básníci čekají na zázrak
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
2011 Rodinka (TV seriál)
2010 Cukrárna (TV seriál)
Rodinka
2009 Zakázaný člověk (TV film)
2008 Devatenáct klavírů (TV film)
Fišpánská jablíčka (TV film)
Hrobník (TV film)
2007 Muž a stín (TV film)
Svatba na bitevním poli
Trapasy (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
Žil jsem s cizinkou (TV film)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 I ve smrti sami (TV film)
2003 Jak básníci neztrácejí naději
Strážce duší (TV seriál)
2002 Borůvkový vrch (TV film)
Miláček (TV film)
2001 Elixír a Halíbela (TV film)
Muž, který vycházel z hrobu (TV film)
O víle Arnoštce (TV film)
Ta třetí (TV film)
2000 Český Robinson (TV film)
1999 Král ozvěny (TV film)
Nenávist (TV film)
Pan Princ trucuje
Píseň o lítosti (TV film)
Tom v kozí kůži (TV film)
Žena z druhé ruky (TV film)
1998 Lolinka a kníráč (TV film)
1997 Facka (TV film)
Genová inženýrka (TV film)
Jak jsme přečetli Čapka (TV film)
První a poslední (TV film)
Překvapení (TV film)
Ukradený automobil (TV film)
Zákeřná diagnóza (TV film)
1996 Konto separato
Manželská tonutí (TV seriál)
Nejsem líná, jsem chudokrevná (TV film)
Smrt v zahradě Girardinů (TV film)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Netrpělivost srdce (TV film)
1994 Andělské oči
Příběh kriminálního rady (TV film)
Televize (TV film)
1993 Konec básníků v Čechách
1992 Dáma ví, kdy přijít (TV film)
Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Kafka to taky neměl lehký (TV film)
1991 Bláha a Vrchlická (TV film)
Miláček Ornifle (TV film)
Nepoužitelný Max (TV film)
Vdova po básníkovi (TV film)
1990 Drobné něžnosti (TV film)
1989 Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Vážení přátelé, ano
1988 Dobří holubi se vracejí
1987 Jak básníkům chutná život
Přízrak (TV film)
Zrcadlo nenávisti (TV film)
1986 Kdo se bojí, utíká
1984 Jak básníci přicházejí o iluze
1983 Radikální řez
1982 Jak svět přichází o básníky
1979 Kam nikdo nesmí
1977 Sázka na třináctku
1976 Případ mrtvých spolužáků
1975 Město nic neví
1974 Pavol zasahuje (TV seriál)
Případ mrtvého muže
1973 Tajemství zlatého Buddhy
Zatykač na královnu
1971 Lekce
1970 Jeden z nich je vrah
Láska k životu (TV film)
Růženko, spíte sama? (TV film)
1964 Místenka bez návratu
1963 Ďábelská jízda na koloběžce (studentský film)
Králíček (studentský film)
Táto, přečti to!

Dokumentární

1960 Jména, k nimž nejsou lidé

TV pořady

1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2005 Žil jsem s cizinkou (TV film)
1999 Král ozvěny (TV film)
Píseň o lítosti (TV film)
1987 Přízrak (TV film)
1983 Radikální řez
1982 Jak svět přichází o básníky
1963 Králíček (studentský film)

Herecká filmografie

2007 Trapasy (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
1987 Jak básníkům chutná život
1982 Poslední vlak
1953 Můj přítel Fabián

Dokumentární

2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Příběhy slavných: Portrét krásné Dámy (TV film)
2008 Samotářka Míla (TV film)
2006 13. komnata Dušana Kleina (TV film)
2005 Velký mistr malých rolí (TV film)
2004 Nemoci srdce (TV film)
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál)
1999 Jiří Menzel a český film (TV film)

TV pořady

2012 Ceny Thálie 2011 (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Český lev 2009 (TV pořad)
Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2007 Život je kabaret (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
2003 Volejte Novu (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(151)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace