Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Cromwell je rozhodně jeden z mých oblíbených diktátorů a historické filmy z 60. a 70. let mám taky rád, tak jsem došel k závěru, že bych tenhle kousek asi měl vidět. Neprohloupil jsem, ale teda že bych to dal na jedno zkouknutí, to úplně ne. Asi je to tím, že vztahy v Anglii té doby byly hodně složité a - i když tvůrci dost věcí z Cromwellova života ve filmu vynechali - je tam hodně scén z parlamentu, hodně mluvení, diskuzí, úvah a tak. Větší bitvy jsou tu v zásadě dvě (jednu už si nevybavuju, druhá je rozhodující u Naseby) a obě jsou udělané oldskůlově, pěkně s živými lidmi, ale zase bez takových těch melgibsonovských utrhaných končetin a usekaných hlav. Za pozornost rozhodně stojí část, kdy Cromwell řeší, jak v souladu se zákonem popravit krále.... Pro milovníky britské historie a historických spektáklů určitě "must see", už proto, že si tvůrci z Cromwella neudělali jen fiktivní postavičku, ale celkem korektně odvyprávěli jeho životní story. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Richard Harris excelující v roli Olivera Cromwella ve snímku plném historických chyb, který se dá i přesto označit za slušně odvedené řemeslo. I tak mi ale vadilo přeceňování Cromwellovy role v celé občanské válce a především jeho vykreslení jako muže až fanaticky tvrdého a zásadového, ale přesto spravedlivého. To, že Cromwell poté, co se stal lordem protektorem, rozpoutal peklo vůči vlastním lidem ve filmu nebylo ani naznačeno. 80% ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Působivé, strhující, nádherně výpravné a velkolepé. Uhrančivý, fascinující koncert pánů Guinesse a Harrise s úžasnou výpravou a jedním z nejkrásnějších českých dabingů. Čert vem historickou přesnost, nebo nepřesnost, asi je úplně fuk, jak to bylo, protože málokterý historický film je tak působivý, obzvlášť ve druhé polovině, která mě totálně dostala. Síla dialogů se tady plně projevila, protože té akce tam zas tolik nebylo. Historická klasika, ke které se budu velmi rád vracet. 100%, tady není moc o čem. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Verze 133 minut. Ačkoli se jedná o film končící těsně před Cromwellovou diktaturou (tedy podstatně neúplný), kterému mnozí vyčítají historickou nevěrohodnost, poměrně neprávem o něm téměř nikdo nic neví. Přitom se jedná o velkolepou záležitost s lucidní kamerou a úchvatnými kostýmy a neposlední řadě i klenotním obsazením. Rozhodně plus. ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Viac ako na titulnej postave môže film budovať - a zrejme o to aj usiluje - na postave kráľa, ktorá má vďaka svojmu koncu jednoznačný tragický potenciál. Karol I. tu však pôsobí pomerne neurčito, nevyhranene, resp. aspoň kolísavo, miestami je snáď málo odolný voči neblahým pokušeniam, väčšinu času zostáva ale predsa len ušľachtilou figúrou. (V žiadnom prípade ale nie je v tomto filme "zkorumpovaný diktátor". Kto zase preboha písal oficiálny text distribútora?!) - Horšie je to s Cromwellom, ktorý tu vystupuje celý čas v podstate ako akýsi zlomený a unavený muž. Časom sa to zhoršuje, jeho hlas je čím ďalej, tým viac zachrípnutý, ba plačlivý, tvár útrpne zachmúrená. Trpí záchvatom podivného smiechu a amoku pri ponuke trónu (tu Hughes jednoznačne herecky "prestrelil") a jeho záverečné vystúpenie je už iba podivným vrieskaním do kamery. - Ešte z cvičenia na univerzite som si odniesol poznatok, že film rozhodne nebude historicky presný. Nakoľko to dokážem posúdiť: nebol. Do detailov sa púšťať nebudem, ale Cromwell rozhodne nefiguroval vo všetkom, čo bolo pre politický vývoj Anglicka v danej dobe kľúčové, ako nám to je tu sugerované, a pre svoj dopad na celkové vyznenie filmu musí byť predovšetkým zmienený fakt, že sotva bol neúnavným bojovníkom za modernú "demokraciu" a ďalšie recentné koncepty, tobôž nie nakazený osvietenským étosom, ktorý mu je napokon vkladaný do úst. Takmer sa mi žiada povzdychnúť si: Aspoň že ma scenáristi nepripravili o upravenú verziu môjho obľúbeného a i inak presláveného výroku lorda protektora pri rozpúšťaní Rump Parliamentu: "Niektorí z vás sú whoremasters. Iní opilci, ďalší skorumpovaní... Choďte!" - Keď si vedľa seba položím ahistorickosť filmu a nepôsobivý portrét Cromwella na jednej, slušné kostýmy a silné momenty späté s Charlesom I. na druhej strane, prevažuje u mňa momentálne napokon tá pozitívna strana účtu. Takže to bude asi za štyri. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)

  • Skutečný Oliver Cromwell vedl dlouhé a ničivé válečné tažení v Irsku. Richard Harris, který ve filmu Cromwella hrál, byl Ir. (liquido26)
  • Ruprecht Falcký (Timothy Dalton) byl ve skutečnosti velmi úspěšným vojevůdcem a po Cromwellově (Richard Harris) smrti v této kariéře pokračoval. Taky byl inovátorem v hutnictví a stál u vzniku vědecké Royal Society. (RoGo01)
  • Snímek zcela opomíjí bitvu u Mastonmooru, která se odehrála v roce 1644. Jednalo se o největší bitvu občanské války a klíčové vítězství v parlamentu. (liquido26)

Reklama

Reklama