Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Han22 

všechny recenze uživatele

Složitě hodnotitelný film sledující boj Olivera Cromwella proti anglickému králi Karlu I. Ono je to výborně natočené, na víceméně konverzační historické drama jsou tu výborné davové scény a dvě parádní bitvy; z toho jedna s perfektní taktikou. A Richard Harris hraje jako o život (třeba naprosto fantastická finální scéna v parlamentu) a zasloužil si minimálně nominaci na Oskara; kupodivu za ním nezaostávají ani ostatní. První problém je, že je to dost vycucané z prstu, Karel I. nebyl rozhodně takový padouch jak ve filmu a Cromwell měl do svatouška bojující za všechen lid daleko; jeho hrůzovláda vedla k tomu, že po jeho smrti se Britové rádi vrátili ke království. Druhý problém je spíše našim dabingem, ale z toho hřímání o boji za veškerý lid, svržení mocipánů a všech frází kolem na mě dýchnul odér bolševických budovatelských filmů. Takových těch kde hrdinní komunisti svrhávali zlotřilé továrníky a politiky ve službách reakce. Nu každopádně se zavřenýma očima slabší 4* a historický film roku 1970. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Cromwell je rozhodně jeden z mých oblíbených diktátorů a historické filmy z 60. a 70. let mám taky rád, tak jsem došel k závěru, že bych tenhle kousek asi měl vidět. Neprohloupil jsem, ale teda že bych to dal na jedno zkouknutí, to úplně ne. Asi je to tím, že vztahy v Anglii té doby byly hodně složité a - i když tvůrci dost věcí z Cromwellova života ve filmu vynechali - je tam hodně scén z parlamentu, hodně mluvení, diskuzí, úvah a tak. Větší bitvy jsou tu v zásadě dvě (jednu už si nevybavuju, druhá je rozhodující u Naseby) a obě jsou udělané oldskůlově, pěkně s živými lidmi, ale zase bez takových těch melgibsonovských utrhaných končetin a usekaných hlav. Za pozornost rozhodně stojí část, kdy Cromwell řeší, jak v souladu se zákonem popravit krále.... Pro milovníky britské historie a historických spektáklů určitě "must see", už proto, že si tvůrci z Cromwella neudělali jen fiktivní postavičku, ale celkem korektně odvyprávěli jeho životní story. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Je síce pravda, že nie so všetkým sa dá vo filme súhlasiť, ale keď to berieme ako celok myslím, že ide o pozoruhodné historické filmové dielo. Interiéry, kostýmy, výprava - to všetko je z pohľadu doby nadčasové, až do takej miery, že je ťažko uveriť tomu, že snímok má už 45 rokov. R. Harris dokázal predviesť svetu Cromwella s takou presvedčivosťou a osobitým prístupom, že každý, kto si pozrie film, si ho už naveky bude spájať s týmto hercom. Škoda, že je snímok až príliš zidealizovaný, hlavne ku koncu, druhá strana mince Cromwellovej vlády tu nebola vôbec spomenutá. 80/100 ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Politická agitka parlamentní demokracie. 1) Silně zjednodušený výklad anglické občanské války a Cromwellovy účasti hraničí místy až s falšováním historie. Nejde ani tolik o hromadu faktických chyb a nepřesností, jako spíše o celkové pojetí Cromwellovy osobnosti a jeho příspěvku anglickým dějinám. Christ, not man, is King! 2) Představitel Cromwella, 40letý Richard Harris, se narodil v Irsku a prvních 25 let života tam i strávil. Ironie je v tom, že Cromwella většina Irů nenávidí kvůli masakrům, které při pacifikaci Irska prováděl. 3) Velmi přesvědčivý 56letý Alec Guinness (Karel I) je jednoznačně nejlepším ztvárněním historické osobnosti v rámci filmu. A democracy, Mr. Cromwell, was a Greek drollery based on the foolish notion that there are extraordinary possibilities in very ordinary people. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Film, který svou kvalitou přesahuje celou řadu známějších historických filmů. Pohled na Cromwella tak, jak asi skutečně chtěl, aby Anglie fungovala. Technika bitev i politické debaty jsou kvalitně zpracovány a vyváženy, tak, aby se divák nenudil, ale zároveň pochopil problematiku první poloviny 17. století v Anglii co možná nejlépe. Pro historiky i ostatní dobrý film na hezký večer. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)

  • V bitvě u Edgehillu je Cromwell nazýván plukovníkem. Ve skutečnosti byl v době této bitvy pouze kapitánem. (liquido26)
  • Ruprecht Falcký (Timothy Dalton) byl ve skutečnosti velmi úspěšným vojevůdcem a po Cromwellově (Richard Harris) smrti v této kariéře pokračoval. Taky byl inovátorem v hutnictví a stál u vzniku vědecké Royal Society. (RoGo01)
  • Děla poté, co vystřelí, zůstávají stát na místě. Zcela chybí zpětný náraz. (liquido26)

Reklama

Reklama