Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York budoucnosti je obrovským vězením, místem, kde si zločinci vytvořili svět s vlastními zákony. Právě sem se zřítí letadlo s prezidentem USA, jenž se stane rukojmím těchto lidí. Na jeho záchranu se vydává zkušený veterán Snake Plisken. Jeho mise nebude nijak jednoduchá a půjde mu o život! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (392)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Typická ulítlost Johna Carpentera. Šíleně vypadající kulisy New Yorku jakožto jednoho velkého vězení, neslané a nemastné akční scény a postavy které vypadají jako by právě prodělali mozkovou obrnu. Celek vypada přímo jako jeden velký fetiš. Máme tu boxerský ring, rádoby futuristické stroje, World Trade Center, kde může přístát kluzák a korunuje to drsný a málomluvný hrdina v podání Kurta Russella, kterého všichni znají a nikdo mu neřekne jinak nežli Snake. Je to šílená blbost, ale občas se člověk pobaví. Scénář prakticky nulový a zápletka taky nic moc. Jediné co tu vynikne je právě ta ultralacinost a papundeklovost celého projektu. Což je v podstatě u Carpentra jeho hlavní zbraň jak ohromit diváka. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Drsný Kurt Russell s fešným hárem a stylovou páskou přes oko, cool hlášky a dobrá atmosféra dokáží na pár minut zabavit, ale Útěk z New Yorku rozhodně nezachrání. Čert vem ubohoučkou zápletku o hledání tradičně imbecilního prezidenta, mnohem víc mě sejří Carpenterova sterilita v rámci akčních scén, které by nebyly zajímavé ani v případě, kdy by se na Plisskena zřítil celý Manhattan. Chybí mi syrovost (čekal jsem mnohem víc krve), nekompromisnost (Kurtovy "rány" lokty či pěstmi jsou k smíchu) a napětí (Snakeova postava mě zajímala jen svým zjevem, nikoliv proto, že bych měl potřebu se o ni bát). Ohromné zklamání. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Escape from New York se dozajista řadí do kategorie kultovních snímků. Proč, tomu tak úplně nerozumím. Celý film jsem čekal na něco, co stejně nepřišlo. Dějově je to tedy dost bída a akcí film také zrovna nepřetéká. Na druhou stranu vytvořil Carpenter zajímavý svět. Všechny ty odpadky, sutiny, převrácená auta vypadají skvostně a napomáhají dotvořit stísněnou atmosféru. Škoda, že se režisér nedal víc práce a nevložil do tak dobrých kulis lepší příběh. ()

choze 

všechny recenze uživatele

První a nejlepší filmová "věznice budoucnosti", která strhla vlnu levných, převážně italských napodobenin jako Castellariho 1990: BOJOVNÍCI Z BRONXU. Na jednoduché zápletce a ději vybudoval Carpenter atmosférické akční dobrodružství s dobrou výpravou a kamerou a hlavně jeho vlastní, tradičně sugestivní hudbou. Obsazení je béčkově lahůdkové na čele s Russellem, který je jako Snake Plissken s tou bouchačkou, páskou přes oko a pár suchými hláškami ("MYSLELA JSEM, ŽE JSI MRTVÝ." - "TO JSEM.") neskutečně cool. Jinak ÚTĚK byl jedním z posledních filmů produkovaných a distribuovaných béčkovou společností AVCO EMBASSY, která produkovala Carpenterovi už MLHU a distribuovali pecky jako PHANTASM, HRA NA VRAHA, SCANNERS, LUPIČI ČASU aj. a která rok po jeho uvedení zkrachovala. Od Carpentera jsem ale vždycky měl, mám a budu mít nejradši VĚC. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pánové a bývalí kolegové Bláža a Tsunami_X by mě asi sežrali zaživa, nicméně nemastný neslaný Snake Plissken nebude zrovna mou krevní skupinou. Čert vem primitivní zápletku, kdy svět stojí na pokraji atomové války, které snad můžou ještě zabránit plánované rozhovory mezi několika velmocemi. Jenže prezident Spojených států se na konferenci s důležitými dokumenty nedostane, protože padne do zajetí těžkých zločinců kdesi na izolovaném Manhattanu. Jak asi kartami zamíchá právě vězeň Plissken se stylovou páskou přes oko? Slušná apokalyptická atmosféra na pár desítek minut zabaví divákovy smysly, pak bych ale čekal pořádnou akci, nekompromisní jednání, surovou ztřeštěnost nebo alespoň náznaky napětí. Bohužel Carpenter nabízí jen ticho po pěšině, lemované nezvládnutými akčními momenty. Přelomová béčková podívaná se nekoná, můžete jít v klidu spát... ()

Galerie (130)

Zajímavosti (35)

  • Hlavný hrdina série hier Metal Gear a Solid Snake je inšpirovaný postavou Snakea Plisskena. (matt6)
  • Útek z New Yorku je Russellov najobľúbenejší film z tých, v ktorých hral. (matt6)

Související novinky

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

25.03.2024

Čas neúprosně kvapí a nadcházející přírůstek do dinosauří rodinky je blíž a blíž. Další díl Jurského parku nás totiž oficiálně stále čeká už příští rok 2. července, přičemž doposud nevíme nic… (více)

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

25.03.2017

Hollywood se už řadu let snaží zremakeovat Útěk z New Yorku. Béčková uberklasika nedávno vyhrála soudní spor, v němž vytřískala peníze z Útěku z MS-1 (prý šlo o neautorizovanou předělávku), a teď ji… (více)

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

18.02.2016

Akční legenda z Hvězdné brány, Útěku z New Yorku nebo Tanga a Cashe ulovila další velkou roli. Kurt Russell se po Rychle a zběsile 7 objeví i ve druhých Strážcích Galaxie, kde si zahraje otce Petera… (více)

Kdo uteče z New Yorku?

Kdo uteče z New Yorku?

30.08.2014

Hollywood se snaží Snakea Plisskena vzkřísit už nějaký ten pátek. Slavný tvrďák z Útěku z New Yorku a Útěku z L.A. by ale nadále neměl disponovat tváří Kurta Russella. Na scénu nastoupí mladá tvář,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno