Reklama

Reklama

Americký thriller Collateral (2004) se odehrává v Los Angeles, kde náhoda svede během jedné deštivé noci dohromady černošského taxikáře Maxe (Jamie Foxx) a nájemného vraha Vincenta (Tom Cruise). Přemýšlivý Max už jezdí taxíkem dvanáct let a sní o vlastní firmě s limuzínami. Jeho elegantní zákazník Vincent si ho najme na celou noc, a tak se pro Maxe nastávající hodiny změní v peklo. Cynický zabiják musí během několika hodin zabít na objednávku narkomafie pět lidí. Do svého úkolu se pustí s profesionální chladnokrevností, i když má v patách policii, FBI a nakonec i své zákazníky. Bezmocný taxikář se stává nedobrovolným řidičem a průvodcem člověka, který rád filozofuje, dokáže i ve vypjatých situacích vtipkovat a lidský život pro něho znamená pramálo… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (956)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,život je krátkej, nikdy nevíš kdy skončí" - ta věta zní jinak, když vám ji řekne kamarád u piva a jinak, když vozíte nájemnýho vraha, se kterým máte dost pochybný a hlavně jednostranný vztah. ve filmu fungují vytříbené dialogy, herecké výkony hlavních postav, hudba i režie. co nefunguje? to pro mě není až tak podstatné, protože v mé mysli klady převládají. stále se něco dělo a nemuseli téci potoky krve (a když tekli, tak pro potěchu akčního oka). je fakt, že ten film je jinej..... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

UPOZORNENIE ! Nasledujúci koment obsahuje vety, ktoré by niektorí uživatelia videli ako SPOILER. Ja nie som toho názoru ale ďalej čítate na vlastné nebezpečenstvo. Vynikajúci thriller zo šedivej anonymity nočného LA. Na rozdiel od väčšiny mi digitálna kamera vôbec nevadila, ba niektoré zábery podľa môjho názoru skôr umocnila takým dokumentaristicko - chladným spôsobom. Tom Cruise tu po svojich dvoch najlepších rolách (Interview + Magnolia) opäť strihol výborného záporáka . Fandil som mu tak ako sa len dalo, ale nanešťastie nie som kamarát so scenáristom takže mu to bolo houby platné. Jamie Foxx bol tiež dobrý, i keď jeho premena bola na mňa tak trochu moc "zázračná". Filmu sa dá vyčítať jedine (mierna) rozvláčnosť a záverečných 5 minút pretože takúto chybu by profík Vincentovho kalibru proste nespravil. No a ak dobre počítam, tak slečna prokurátorka ráno ten proces prehrala lebo jej odbachli svedkov. :-)))))))))))))))) ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nemůžu vám dělat řidiče, zatímco budete zabíjet lidi." Někteří lidé uvidí zastřelenýho tlusťocha a hned začnou dělat problémy. Tomu prostě nerozumím, ale protože mám rád poučení, tak až jednou přijedu do města zabít pár lidí, tak si vyberu svýho taxikáře lépe než Vincent. Mě totiž Collateral bavil, ale fandil jsem vrahovi a to asi není úplně dobře. Jenže sympaťák Vincent zabíjel svý oběti skutečně zábavně a chudák šikanovanej potomek otroků Max přitom měl tak křečovitě sevřený půlky zadku, že bych mu nefandil, ani kdyby svým tělem bránil některýho z prvních 44 amerických prezidentů. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Michael Mann nám natočil film o nájemném zabijákovi a "obyčejném" taxíkáři. Abych řekl pravdu, tak víc mi k srdci přirostl Vincent (tedy nájemný zabiják)...jen stále čekám, kdy se natočí film o mém favoritovi (Hitman: 47) - asi si ale počkám ještě dost dlouho ;o) Mohl bych vám ale povědět příběh o mrtvém muži, který jezdil 6 hodin v metru, než to někdo zpozoroval... ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Život je někdy plný paradoxů. Může se třeba stát, že zdejší taxikář Jamie Foxx v úvodu filmu doslova přemluví zabijáka Toma Cruise, aby si sedl právě do jeho vozu. A pak se mu jednou provždy změní život. Vlastně jim oběma. Collateral má spád, atmosféru nočního Los Angeles, gradující děj, trefnou hudbu, která se každou chvíli mění (stejně jako nálada filmu) a jedna lepší scéna zde střídá druhou. Také je plný zajímavých postav, kterým samozřejmě vládne prošedivělý Cruise, jenž si s chutí střihl charismatického záporáka. Jeho výborný výkon ještě násobí skvělý dabing Vladislava Beneše, který dodává jeho Vincentovi koňskou dávku osobního šarmu. Nemám co vytknout - je to výborný film, bez hluchých míst a s originálním závěrem. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (48)

  • V rámci příprav na roli pracoval Jamie Foxx (Max) jako taxikář. (Kulmon)
  • „Collateral“ je slovo z ekonomického slovníku a znamená bankovní či majetkovou záruku danou věřiteli. Smysl a význam názvu filmu lze tedy chápat tak, že pečlivý a spolehlivý taxikář Max (Jamie Foxx) je pro nájemného zabijáka Vincenta (Tom Cruise) svéráznou zárukou, jistící jeho nebezpečný podnik. „Collateral“ taktéž znamená něco (nebo někoho) druhotného, vedlejšího či pomocného, v tomto případě nebohého taxikáře, který se nedobrovolně stává zabijákovým souputníkem a rukojmím. (Aelita)
  • Sluneční brýle, které Vincent (Tom Cruise) nosí, jsou Silhouette 4048 se speciálními rámečky. (Kulmon)

Související novinky

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (více)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (více)

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

22.03.2007

Fanoušci brutálních počítačových řezničin mají po nedávném ohlášení filmové adaptace Metal Gear Solid opět důvod jásat. Nebo také ne. Přijde na to, jak studio New Line Cinema pojme velkoplátnovou… (více)

Reklama

Reklama