Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 008)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Šmarja Zacku, ty kluku jeden novátorská. Sice si chtěl vzít za vlastní klasiku George A. Romera a to ti kvituju s povděkem, ale ten pan Romero z toho nechtěl udělat hudební klip bez muziky. Uff, ale nesrovnávat jinak zblbnu a zezombifikuju. Co mě tu zaujalo? První minuty před titulkama a struktura titulků samotných s prostřihy do ulic. Ty první úvodní momenty vnášejí do zombíckých řad trocha svěžího závanu moderny a docela slušně naznačují něco o atmosféře. To je to slovíčko, který bezprostředně po titulcích nahradí výraz „popcornová zábava.“ A proč ne! Kdo ví, jestli měli v úmyslu natočit horor ku poctě jedné klasiky a nebo jen pobavit lidi před plátnem invencí vlastních nápadů.Takže hodnotit se dá ve dvou rovinách – čistě hororové a pak v té moderní akční smršti efektů, která tím hororem šermuje jen tak aby si nevypíchla oko. Jako horor je to slaboučké, prakticky nicotné představení bez špetky napětí v mezích přijatelné brutality, kde by se hvězdičkové hodnocení zastavilo tak na 2 & 1/2. Herecky všechno odpovídá trendům a módě dneška.........vyděšený holky řvoucí do temna ulic nahradily dívčiny s brokovnicema a pásem nábojů přes rameno. A to je vlastně dobře, k filmu to sedí a co na tom, že jde spíš o akční komedii. Právě v tomhle duchu se nese to druhé hodnocení, kde se mi velmi pozdává spád v ději, slušné speciální efekty a hlavně masky zombíků. Nasmál sem se na celý kolo, s kamarádem jsme rozebírali každou stěžejní scénu. Jo a abych nezapomněl, hlavním bodem programu je tu pohyb nemrtvých, který popírá všechna zavedená pravidla, sprint na místo kolíbání. Mě to nevadilo právě před těmi titulky, později se z toho stala taková atletická vložka, nic víc a nic míň. Po stránce popcornové tedy za 4. Takže když to tak sečtu, dostanu se na 3 a kousek hvězdičky. A přidám ještě + navíc, že se nebáli experimentovat a rozkládajícím se tělům dodali osobní kouzlo a odebrali sem tam nějakou tu končetinu:)) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zombící jsou zpět a v plné síle. Černý humor (církevni hodnostář rozřeže "stětku" motorovkou, střílení "známých osobností" do hlavy apod.). Skvěle vymyšlený film s titulky za které se nemůže stydět ani nejlepších horor. Skvěle domyšlený závěr a výborné suché hlášky. Pokud byl původní film kritika a ukázka toho co způsobují obchodní domy tak u tohoto dílu je to také možné. Nechci to zde rozebírat na to jsou tady jiní. Já neviděl původní film, tak to nemohu porovnávat. Tento film je hodně dobrá podívaná co jednoznačně stojí za shlédnutí. Doporučuji: Zůstante ještě na titulky po filmu, poznáte co znamená když je přeplněné peklo a mrtví přicházejí .... ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Snyder vzal otěže filmu pevně do svých rukou a je to znát doslova v každém záběru. Zombíci už nejsou ty líně se koulející stvoření, nýbrž smrtící ďáblové. A právě díky této změně mohl Snyder dosáhnout ve svém projektu tak rychlého tempa a dynamických akčních scén, jejichž syrovost je nsmírně působivá - o to více v kontextu zombie hororu. Nevídaná vizuální stránka tak spolu s ohromně sympatickými postavami, cool hláškami a zdravou dávkou cynizmu (režisér na nás pomrkává v podstatě v každé druhé scéně) tvoří snad největší nářez roku 2004. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Po desetiletce naprostého boomu zombie tématiky není úplně vděčné se vracet ke Snyderově prvotině, zvlášť na úplně první nakoukání. A taky mě to jako člověka, co naprosto protrpěl a vzdal Walking dead po dvou řadách, moc neuspokojovalo, ovšem o to více mě překvapilo, jak je druhá polovina i přes viditelně střídmý rozpočet poměrně strhující a hrozně mě to bavilo. Návdavek před netflixovskými Army of the Dead dokonalý...80% ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Snyderův první zářez ještě předtím, než se definitivně stal mistrem zpomalovaček, efektních bitek a nejvíc cool filmů století, ještě tyto znaky nevykazuje, nebo alespon ne tak moc, jako v dalších filmech, které se tak sice stávaj neskutečnými žranicemi mých smyslů, ale nevyhnou se vzájemnému napodobování a po jistém čase i jisté šedivosti, alespon v některých příliš přehnaných a nesedících hrátkách z časem. Z kamerou při rvačkách, bitkách i bitvách to ale Snyder umí lépe a přehledněji než kdokoliv jiný. Abych se ale vrátil k původnímu prohlášení - to, že tyto znaky nerozvíjí Úsvit mrtvých tak šíleně moc je velmi velké plus, protože jsem si tak mohl užít film víc než jsem čekal, jelikož jsem čekal, to co tam nakonec nebylo. Zato jsem dostal tentokrát naprosto nekompromisní zombie jízdu, kde se nemrtvými hnusáky město jenom hemží, pro krvavé scény nemusíte chodit daleko a sympatičtí hrdinové, v čele s podivně nesedící Sarah Polley, která v kontrastu se svým stydlivým (alespon částečně určitě) vzhledem sype tvrdé hlášky jako nic. Další plus je za skvělý začátek, u něhož jsem měl pocit, že jsem prošvihnul nějakých 15 úvodních minut na záchodě. Snyder nás prostě mrští přímo závratnou rychlostí do apokalypsy a než se nadějeme, svět se zhroutí jako domeček z karet, nebo ten chlápek na cestě.. A udivuje úžasnými průlety nad hroutícím se předměstím, různými efektivními přibližováky, bouračkami, statickým průjezdem auta a dalšími fajn záběry. A když se objeví záběry z talk show se shrnutím a následné úvodní titulky s prostřihy hemžícími se záběry totální paniky, titulky měnící se v krvavé cákance a skvělá retro muzika jako podklad, musím jen uznale pokývat hlavou a znovu potvrdit, že do síně slávy úvodních titulků přibyl další kousek (dokonce sem měl pocit, že mně to bere více než Dylan a Watchmeni, očekávání úvodních minut Sucker Punch se pak zvýšili o dalších sto procent).. Prostě neuvěřitelně skvostných 15 minut, za které bych dal i mnohem víc než pouze 5 hvězd. Ale pak se samozřejmě tempo dost uklidní, rozvíjí se klasické problémy s důvěrou a vztahy a až na morbidní a nechutnou část kolem těhotenství film přestává být až tak dechberoucí.. Ovšem ta hudební část s prostřihy z fajn života v supermarketu tak kontrastující s neveselou přítomností je perfektní, stejně jako ponurý, temný večer u televize, ve které mluví ten pastor (nebo kdo to byl) - to je jedna z nejlepších scén vůbec a docela mně při ní mrazilo. No a konec zase poskytne vražedně dobré scény, ale i tady mi opravdu chyběla nějaká opravdu kulervoucí scéna - když nepočítám ten zářez (doslova) pro nejbrutalnější scénu filmu). Na závěrečných titulcích se ale zase tvůrci vyřádili. Takže celkem mi vyházejí dobré 4 hvězdy, s tím, že nejsem nějaký fanda brutalit a musím proto dát i nějaké mínus. Lepší než 28 týdnů poté, a stejně dobré jako Zombieland.. Jen v úplně jiných parametrech. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (58)

  • Když vyděšená dívka ujíždí před svým zmutovaným manželem, tak vedle ní exploduje čerpací stanice, což s jejím autem, a dokonce ani s okolím, nic neudělá. Při výbuchu takového rozsahu by se desítky metrů hrnula tlaková vlna, která by vše zničila. (Patrik256)
  • Obchodní centrum Crossroads Mall se objevuje i ve hře "Left4Dead". (vimanzen)
  • Režisér Zack Snyder se ve filmu objevuje několikrát - vidět ho můžeme například během úvodních scén, kde jako člen ochranky stojí napravo od první dámy. (imro)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama