Reklama

Reklama

Vincent

  • Austrálie Vincent (více)
všechny plakáty
Austrálie / Belgie, 1987, 105 min

Obsahy(1)

Život a dílo Vincenta van Gogha v dopisech Theovi.  Vincent van Gogh zemřel 29. července roku 1890 v naprosté bídě. Bylo mu pouhých 37 let a zanechal za sebou 1800 děl. Jen jedno jediné bylo prodáno za jeho života…
Jeho dramatický osud inspiroval již řadu filmových i televizních tvůrců. Coxův film je však zcela svébytným tvarem – čímsi mezi dokumentem a dramatem – vytvářejícím přesvědčivý portrét umělce, jeho života, myšlenek i duševních bojů jaksi „skrze něho samotného“: Goghovými obrazy a dopisy, které po léta psal bratru Theovi… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

yenda1 

všechny recenze uživatele

Jan Kačer se do toho pěkně opřel. Ještě teď mi běhá mráz po zádech, když si vzpomenu s jakou náléhavostí a zápalem podal Vincentovu korespondenci Theovi. Pro fanoušky Vincenta také doporučuji přečíst knihu Žízeň po životě. ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších dokumentů, jaký jsem kdy viděla. Zachycuje posledních čtrnáct let života Vincenta van Gogha, který dokumentuje využitím záběrů z umělcových obrazů a skic i záběry skutečných míst, kde tento geniální malíř žil. Do svého malování dával VvG vše. Lásku a vášeň, opravdovost až na dřeň, své nejniternější city,celou svoji rozervanou duši. Všechna slova, která doprovází tento film jsou vlastní slova VvG o životě a lidském konání, o umění a přírodě, která postupně napsal v dopisech svému bratrovi Theovi.."Jsme lidé a milujeme", " ...za nás mohou mluvit jen naše obrazy.“ Já do van Goghových obrazů vstupuji téměř denně, několik reprodukcí jeho obrázků visí v mé kanceláři už bezmála 17 let. Přináší mi klid, radost a energii, touhu i naději. Díky za tento krásný, nadčasový dokument:). ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Nikdy nezapomenu na zážitek, který mi přinesl tento film. Sugestivními obrazy s ještě více sugestivnějším komentářem (viděl jsem v perfektním podání Jana Kačera) jsem se dostal velmi daleko a pochopil nejenom genialitu jednoho malíře.... ()

Nostalghia 

všechny recenze uživatele

Existuje řada filmů o Vincentu van Goghovi, více či méně zajímavých, ale jen o tomto si troufnu říct, že je geniální... ()

AnnaMae 

všechny recenze uživatele

Vincentovy obrazy doprovázené úvahami z jeho vlastních dopisů. Byl prostě geniální. I proto, že sám svoji tvorbu vysvětlil a ulehčil tak práci budoucím historikům umění (případně jim sebral možnost vymýšlet vlastní teorie :-) Jako by hluboko v sobě měl vědomí, jak slavný jednou bude. ()

PocahontasM 

všechny recenze uživatele

Přes hodiny a hodiny práce, které jsou skryty za tímto filmem, dokazují, že i takto se může dělat zajímavý film. Smekám nad všemi malíři, (a jejich nervy) + postprodukcí. Nechápu jak to tu někdo může srovnávat s omalovánkami nebo co....Člověk nepochopen svou dobou je pořád aktuální téma. ()

meda2016 

všechny recenze uživatele

Čtyři je méně než pět, Obrazové podání stylem Vincentových obrazů je geniální i zatěžující zároveň. Detektivní postup objasnění jeho skonu je samozřejmý. Studium mísení barev - a účinku v oku a hlavách diváků - objasňuje jeho mánii po dokonalosti obrazů. Ale obrazy jsou jen zprostředkovatelé citu. K zemi a k lidem, kteří nestačili porozumět. Jedním, kteří později porozuměli, je Don McLean. ()

Chejpao 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu vděčím za svou lásku k obrazům Vincenta van Gogha. Zcela neobyčejný dokument - putování Vincentovými obrazy doprovázené jeho vlastním komentářem uchovaným v dopisech bratrovi. Vtáhne vás přímo dovnitř obrazů, otevře cestu, kterou Vincent prošel ke svému geniálně svébytnému malířskému výrazu, a hlavně umožní vnímat to obrovské nadšení, silný vnitřní prožitek (v protikladu k hříčce a manýře, pro 19. století tak typické) a opravdovost. Nejlepší dílo o umělci, s jakým jsem se kdy setkala. ()

ondrapec 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý a ojedinělý projekt. Zaslouží si to vidět, zejména díky umělecké stránce. Ale dějově nic moc, i když chápu, nedá se tam nic domýšlet. *55%* ()

Reklama

Reklama