Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

Kubick 

všechny recenze uživatele

Matematika a zase ta matematika. Jako bych jí neměl dost, když ve škole jí mám až po krk. Ale k věci. Jakmile jsem se dočetl, že film bude o vědě v matematice, tušil jsem, že to nebude nějaký „lehčí“ film, který mě provede svým dějem, ani nebudu vědět jak. Také jsem si ihned vzpomněl na Čistou duši, jenž je pro mě v tomto oboru filmem číslo jedna. Ale kupodivu mě tento film vůbec nezklamal. Naopak. Překvapilo mě, že i když je život matematika velice fádní, vesměs přímočarý a nasměrovaný jen k jednomu cíli, tak to samé nemusí platit i o filmu.. ()

Kate... 

všechny recenze uživatele

Nemělo to sice takový spád a chyběla tam taková ta velkolepost, která se objevila v Čisté duši, ale myslím, že drama to bylo kvalitní, dost komorní s přesvědčivými hereckými výkony a s pozitivem, že děj občas přeskakoval do jiných časových rovin. Rozhodně jsem se nenudila, spíš jsem dost přemýšlela a rozpytvávala vyřknuté myšlenky jednotlivých hrdinů. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Gyllenhaalla aj Hopkinsa mám veľmi rád a považujem ich za skvelých hercov...Ale Proof je pre mňa obrovským sklamaním, ako však vidím ostatné hodnotenia, nie je nás veľa, čo zmýšlame rovnako:)...Tu je moja alternatíva hodnotenia- nezvládnutá dráma, psychológia postáv a dialógy sú plytké, povrchné a celé mi to prišlo tak hrozne "americky" umelé až hrôza. Ak chcete vidieť naozaj dobrú a kvalitnú drámu s matematickým pozadím o tom, že hranica medzi genialitou a šialenstvom je veľmi tenká, pozrite si Pí! Aj keď niektoré "perly" z tohto filmu sú hodné zapamätania: "Keď rodičia a deti trávia spolu viac času, začne sa ich písmo na seba viac podobať":))))...Tento filmík som pozeral za ideálnych podmienok v pohodovej a príjemnej atmosfére a už dlho sa nestalo, že by som bol po skončení produkcie taký otrávený!!! Ble... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

S Auburnovým Důkazem jsem se nejprve seznámila v Městských divadlech pražských, kde na scéně Rokoka zářila Veronika Kubařová a Oldřich Vízner. Hra se hrála pět let (2011 - 2016), nicméně film je samozřejmě výraznější trvalkou, ke které se můžeme vracet kdykoli. Je okouzlující sledovat dramatickou stavbu textu, jak si s ní poradil Madden a Paltrow, kteří se již přesvědčili o vzájemné kompatibilitě při Zamilovaném Shakespearu. Téma je nosné samo o sobě, dialogy mají nápad a tempo. Z divadelních textů, které zpracoval i Hollywood, patří Důkaz mezi ty lepší. Stojí určitě za pozornost. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že tohle nemohlo fungovat ani na divadelních prknech, jako film je to absolutně bezzubé. Vše je zcela povrchní, aby bylo jasné, že téměř všichni zúčastnění jsou matematičtí géniové, v pravidelných intervalech skloňují slovo "prvočíslo." Těžko říci, zda mělo jít o romantický film, o drama dvou sester, nebo boj hlavní hrdinky o zachování vlastního duševního zdraví, nic není dotaženo, celý film je malátným popisem určitého časového úseku života několika lidí. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (13)

  • Celosvětová premiéra proběhla 5. září 2005 na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. (BMW12)
  • Gwyneth Paltrow získala za svůj výkon nominaci na Zlatý globus a režisér John Madden zase nominaci na Zlatého lva na Filmovém festivalu v Benátkách. (imro)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama