Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavnou legendu o venkovské dívce, která slyšela boží hlasy a dokázala v rozvrácené Francii 15. století vnuknout slabému králi vůli po znovusjednocení země, sama vzburcovat vyčerpané královo vojsko a postavit se do první bojové linie, o dívce, již vítala celá Francie jako vytouženou Pannu orleánskou, není třeba blíže představovat. Známe ji jistě z mnoha literárních i filmových podob. Film, který natočili kanadští tvůrci na přelomu roku 1998/99 - převážně v českých exteriérech a na Barrandově, za velké účasti českého štábu - je dalším, zcela novým zpracováním této nesmrtelné legendy. Jako představitelku titulní role snad vůbec poprvé zvolili dívku téměř stejného věku - teprve sedmnáctiletou Leelee Sobieskiovou. Přestože je tak mladičká a na pohled nenápadná, má už za sebou několik filmových rolí a je doslova vycházející hvězdou. Její nevinná, ještě dětská tvář (která je prý podle dochovaných portrétů skutečné Johance až nápadně podobná) je doprovázena udivující odvahou (téměř všechny scény, včetně jezdeckých a bojových, točila sama) a hereckou suverenitou, takže chvílemi máte pocit, že sledujete skutečnou, historickou postavu Johanky z Arku.

Pro naše diváky je však zajímavá i skutečnost, že film se za podstatné účasti české produkce natáčel téměř celý u nás, v Čechách. Za čtyři měsíce náročného natáčení (často v krutých mrazech) se početný štáb přesouval mezi Křivoklátem, Pernštejnem, Chebem, Loktem, Landštejnem, Žebrákem a Točníkem. Na Barrandově vyrostly kulisy Johančiny rodné vesnice. V komparsu si zahrály stovky českých statistů, ale i našich zkušených, mezinárodně uznávaných kaskadérů, šermířů a jezdců. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

Lir 

všechny recenze uživatele

"Anjelský chlieb sa stáva chlebom ľudí..." Táto pieseň (Panis angelicus) v podaní Walesanky Charlotte Church zaznie počas jednej pohnutej bojovej scény a je úplne príznačná pre celý tento film. Čím? Úprimnosťou, to predovšetkým. Nijaké teatrálne či afektované trápnosti, "iba" autentický a čistý príbeh. Legenda, ale nie rozprávka. Skutočná, historická Johanka ("z mäsa a krvi"), Panna, svätica, vlastenka. Naplnené posolstvo. Tvorcovia dokonca dokázali film presvietiť aj odleskom toho, čo bolo dané vidieť a počuť len Panne. Príjemný, decentný závan nadpozemskosti. A teraz: Leelee Sobieski. Čím by bol tento film bez nej? Ktovie. Každopádne, ohromujúci zjav. V čase nakrúcania nemala ešte ani 17, teda vek Panny Orleánskej na vrchole jej pozemskej slávy v roku 1429. Životná rola. Prirodzený pôvab, podmaňujúci úsmev, nebojácna duša. Bola presne tou Johankou, ktorá kedysi uchvátila všetky (nielen) francúzske srdcia. Do kategórie "výnimočné" patria bez debaty aj dialógy - vďaka nim sa mohli až do emotívnej krajnosti rozvíjať vzťahové linky Jana - otec, Jana - Jean de Metz, Jana - kráľ Karol VII., Jana - kapitán La Hire a najmä Jana - biskup Cauchon. Toho stvárnil elektrizujúcim spôsobom Peter O´Toole. Končím slovami, ktoré šepká Johanka už v ohnivom zovretí: "...ďakujem, ďakujem..." Mimoriadne dielo a zaslúžené slzy. ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

O poznání levnější, než Bessonova verze a přitom možná, že i lepší. nejvíc mě dostala skvělá Leelee Sobieski, která tu už ve svých tuším sedmnácti předvádí perfektní výkon a táhne film (navíc celkem i jako skutečná Johanka vypadá). Viděl jsem to sice jen jednou, ale moc jsem si to užil a fakt se mi to líbilo. Navíc to natáčeli v Čechách, takže dobrý bylo i poznávání hradů, který se tam míjely. Aspoň je vidět, co lze z televizních zpracování vymáčknout...jo a historicky to taky pojali správně. ()

Reklama

Holusacek 

všechny recenze uživatele

Začněme od první části.Milý a dobrodružný,který ještě více rozšíří obzory a doplní něco o Legendě Johanky,nebo spíše Jany z Arku.Kompletně neznámí herci či herečky závažně nevadily,hlavní role,no...ujdou.Potřeba ještě ocenit režiséra,že se pustil do takového velkolepého celovečerního historického dobrodružáku,bohužel však,když se do tohoto pustí amatér,nedopadne to jinak než špatně,Johanka z Arku první část není zdaleka skvělá,ovšem pobavit stačí dosti.+boje,menší šarvátky,dramatické scénky a ještě jiného,během hodiny a půl nedokáže tak moc uškodit,rychle uběhne -neznámí herci či herečky,zkrátit by neuškodilo ++-=80% vím,je i tak hodně procent,toto hodnotím jen první část.Hodnocení druhé části.To co se mi v první části líbilo je zde v minimu,to co se mi v jedničce nelíbilo bylo zde v hojném počtu.V této části došlo na to nejhorší a to odsouzení Jany.Sakryš proč to neztáhly jen na 45minut a rešily to celou hodinu a půl v nudných pasážich a bezvýrazných vatách,přesně to jsem měl na mysli,když jsem říkal,že tříhodinové filmy se nemají svěřit do rukou amatérů a to Christian Duguy porušil,našel se i lepší moment v boji o Paříž,to je tak vše.+boj o Paříž,s první části se chyby ze dvojky vytratí,pár těch lepších scének -zbytečná vata a nudné pasáže,zkrátit o 45minut a větší spokojení,jen se řeší Janino odsouzení,až příliš se mluví,jak to skončí už všichni známe ++-=50% toto je jen hodnocení druhé části.Hodnocení obou částí=65% vše ostatní jsem popsal,mimochodem chyba,film trvá 3hodiny 3minuty ne 2hodiny 20minut,odkud jste to vzaly? ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mňa najlepšia verzia o Johanke, ktorej osud ma fascinuje. Strhujúco natočené, človek sa zdravo naštve a Sobieski bola úplne ideálnou voľbou. Pritom v tom istom roku vyšla hollywoodska verzia, ktorá nebola ani z polovice taká dobrá. Prachy nerobia dobrý film. Tu je dôkaz. ()

L.Hellhor 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u Excalibru i tady si myslím, že je to nejkrásnější zpracování daného příběhu (chtěl jsem napsat legendy, ale tohle je víc historické než fantasy). Hlavní hrdinka je opravdu krásná a církev opravdu lačná po moci. Jean de Metz je sympaťák a vůbec je nádhera se na to dívat. Bessonovu Johanku jsem neviděl, ale ani po ní zvlášť netoužím. Milla Jovovich na mě na plakátu působí až moc krvelačně a ošklivě a já si nechci kazit dojem z takto hodnověrně zfilmovaného příběhu u kterého mi na konci i ukápla slza. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Pro složité kaskadérské scény byli angažováni vyhlášení kaskadéři z České republiky a Slovenska. (Lynette)
  • "V bitvách byly scény, kdy koně padají v útoku. Proti nám pouštěli šípy a byla přesně určena místa, kde kůň padne. Musí se to vypočítat tak, aby se právě v tom místě střetl se šípy. ty jsou duralové, s gumovými špičkami a při  dopadu se bortí. Vypouštějí se z trubek, najednou jich letí asi sto padesát," řekl kaskadér Martin Hanuš. (JOhanka.1412)
  • Hlavní bitva se točila nedaleko od Mělníka u řeky, kde se postavila kulisa pevnosti La Tourelle a dobývala se. Město za pevností se dodávalo trikem. Stejně se postupovalo v bitevních scénách, kdy se natáčelo asi se čtyřiceti koňmi. Ti jeli v řadách vedle sebe a pak se ve střižně dohromady propojili. Výsledkem je bitva s velkým množstvím koní. (JOhanka.1412)

Reklama

Reklama