foto

Jozef Bednárik

  • nar. 17.9.1947
    Zeleneč, Československo
  • zem. 22.8.2013 (65 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jozef Bednárik sa narodil 17.9.1947 v Zelenči v trnavskom okrese. V roku 1966 začal študovať na Strednej umelecko-priemyselnej škole, od roku 1970 študoval herectvo na Vysokej škole muzických umení v Bratislave, ktorému sa venoval v rokoch 1971 – 1981.

Na dráhu divadelného režiséra sa dal v roku 1981, debutoval ako režisér v Divadle Z v Zelenči, ktoré sa pod jeho vedením stalo jedným z najslávnejších ochotníckych divadiel. Neskôr prešiel do nitrianskeho Divadla Andreja Bagara. Orientoval sa na hudobno-dramatický žáner – operu a muzikál. V Nitre režíroval päť muzikálov o svete mladých ľudí, vytváral komplexný obraz – činoherný, tanečný, spevácky i výtvarný. Na doskách divadla A. Bagara uviedol aj prvý pôvodný slovenský muzikál Adam Šangala, okrem neho tiež Gréka Zorbu a Kabaret. Do jeho repertoáru sa zaradilo aj takmer 40 hier, napríklad: Titus Andronicus (Shakespeare) alebo Dom Bernardy Alby (F. G. Lorca).

V roku 1990 sa stal režisérom Novej scény v Bratislave. Pod jeho taktovkou uviedla muzikály: Evanjelium o Márii, Grand-hotel, Pokrvní bratia, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, úspech mala tiež Klietka bláznov a muzikál Donaha. Okrem toho spolupracoval aj s Komornou operou v Bratislave, kde režíroval Maniere teatrali, Carmen alebo Číňanky a v roku 1997 Verdiho Dona Carlosa.

V Slovenskom národnom divadle inscenoval trilógiu francúzskych opier: Faust a Margaréta, Hoffmannove poviedky a Don Quijote. S baletnými a opernými kúskami sa predstavil aj v Národnom divadle v Prahe. Rómea a Júliu pod jeho režisérskou taktovkou ocenili na Festivale hudobného divadla ako najzaujímavejšiu opernú inscenáciu a nominovali ju na Cenu Alfréda Radoka. V pražskej štátnej opere režíroval v roku 1996 burleskú komickú operu Turek v Taliansku. Výrazný divácky ohlas mali aj muzikály Rusalka, Dracula, Monte Cristo, Johanka z Arcu, Elixír života a Angelika.

Ako hosťujúci režisér sa predstavil na festivaloch v Nemecku, Rakúsku, Francúzsku, Bulharsku, Monaku, Japonsku, Anglicku či Izraeli.

Cena kritiky za najlepšiu hudobnú inscenáciu Fausta a Margaréty získal na Festivale v Edinburgu.

Miroslav "Flego" Makyta

Režijní filmografie

2010 Elixír života (divadelní záznam)
2009 Dracula (divadelní záznam)
2007 Angelika (divadelní záznam)
2005 Adam Šangala (divadelní záznam)
2003 Johanka z Arku (divadelní záznam)
2002 Monte Cristo (divadelní záznam)
1996 Dracula (divadelní záznam)
1994 Zlatohláska (TV film)
1993 Hudobné rozprávky (TV film)
Jakubov rebrík (TV film)
1992 Evanjelium o Márii
Hra o umučení a slávnom vzkriesení Pána a Spasiteľa nášho Ježiša Krista (divadelní záznam)
Kaviareň Lýra (TV film)
Zrkadlo (TV film)
1991 Ježišova matka (TV film)
Trpký voz nádeje (TV film)
1990 Ako som plával ku kráľovnej severu (TV film)
Čarovné kresadlo (TV film)
Faust a Margaréta (divadelní záznam)
Rieka Sumida (TV film)
Sám sebe po kolená (TV film)
1989 Faklonos a Dobropán (TV film)
Krvavá svadba (divadelní záznam)
Rozprávanie temných slatín (TV seriál)
1988 Dunajské rozprávky (TV film)
Jakubove uniformy (TV film)
Katarínka z Heilbronnu (divadelní záznam)
Posledný drak (TV seriál)
1987 Hľadanie šťastnej chvíle (TV film)
Chlapec z kvetu (TV film)
Noc pred Kračúnom (TV film)
Vidiecka lady Mackbeth (TV film)
Zbojnícke fašiangy (TV film)
1986 Dve balady (TV film)
Meštiak šľachticom (divadelní záznam)
1985 Dym nad horou (TV film)
Katarína (TV film)
Meč Kusanagi (TV film)
Perikles, kráľ tyrský (divadelní záznam)
Rozprávanie kvetu kamélie (TV film)
Vydatá slečna Rosita (TV film)
1984 Staviteľ Solness (TV film)
Stretnutie pod starou píniou (TV film)
1983 Farebný bazár (TV film)
1982 Dievčatko z predmestia (TV film)
Dve duše (TV film)
Krásna múdrosť (TV film)
1981 Detektív Karol (TV seriál)
Manduľa (TV film)
Nebojsa (TV film)

TV pořady

2002 Večer plný secesie (TV pořad)

Herecká filmografie

1993 Bola raz jedna opera (TV seriál)
1981 Dve slobodné bez záväzku (TV film)
1979 Frndolína (TV film)
Krajina Haliganda (TV seriál)
Mandragora (TV film)
Prievidzský mriežkovaný (TV film)
1978 Bendžo kvintet (TV film)
Farebné rozprávky (TV seriál)
Kazko Vlasko (TV film)
O nosatom kuchárovi a nohatom drotárovi (TV film)
Sladké bezvládie (TV film)
Spadla z nebe (TV seriál)
Žltá rozprávka (TV film)
1977 Ako sa Štrbania s Važťanmi o bujaka Šándora pasovali (TV film)
Najkrajšie roky života (TV film)
Oko za oko (divadelní záznam)
Rača, láska moja
Šediny doktora Ondáka (TV film)
Tlstibáb (TV film)
Yetiho stopy (TV film)
1976 Hurá na letný byt (TV film)
Milosrdný čas
Sváko Ragan (TV film)
Vincova fajka (TV film)
1975 Kamarátka pre nás dvoch (TV film)
Náušnice (TV film)
Sebechlebskí hudci
Zlatá priadka (TV film)
1974 Ohnivé križovatky
Operácia Raketa (TV film)
Sezam,otvor sa! (TV film)
Šuster, drž sa kopyta! (TV film)
1972 Adam Šangala (TV film)
Doktor (TV film)
Šaty (TV film)
1971 Kocúrkovo (TV film)
Parížski mohykáni (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1970 Zločin slečny Bacilpýšky
1969 Rozmajrín (TV film)

Dokumentární

2011 Televízia po slovensky (TV seriál)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2008 Radosť zo života (TV seriál)
2007 Lucie 007 (TV film)
1999 Nenápadný gigant Jozef Bednárik (TV film)
1992 Opera Session
1967 Profily (TV seriál)

TV pořady

2012 Nikto nie je dokonalý (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Kto hovorí pravdu? (TV pořad)
Legendy popu (TV pořad)
2009 Slávik 2009 (TV pořad)
2007 Bailando - Tančím pro tebe (TV pořad)
Takí sme boli (TV pořad)
2006 Let's Dance (TV pořad)
2000 Ježiš ako muzikálová hviezda (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
1999 Soirée z Mlynskej doliny (TV pořad)
Variácie (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(22)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace