Reklama

Reklama

Carol a konec světa

(seriál)
  • USA Carol & The End of the World
Trailer

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Do kolize Země s jinou planetou zbývá pár měsíců a mezi lidmi propukne anarchie. Carol se ale snaží ve zbývajícím čase prožít smysluplný život. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně obyčejná, obyčejně neobyčejná Carol je možná atypická hrdinka pro tento druh seriálu, o to méně ale musí soupeřit s ostatními počiny - znám zejména akorát mužské hrdiny, ale právě např. Bojack Horseman nebo Archer jsou svou prací vzdálení obyčejným lidem. To se o Carol říct nedá. Vlastně skoro o nikom, jelikož díky blížícímu se konci světa (navzdory tomu, že je ještě několik měsíců vzdálený) pozbyl koncept "práce" smysl. Seriál celou situaci pomocí ostatních lidí prezentuje ironicky jako utopii, nahota se nijak zvlášť neřeší, oblohu pravidelně plní ohňostroje a lidé si plní své sny. Zlo samozřejmě nevymizelo (spíše mi přišlo, že vymizela zvířata, moc jsem jich neviděl), ale s výjimkou zhruba jedné epizody se seriál nese spíše v uklidňujících rytmech. Tím největším uklidňujícím rytmem byl pro mě hlas Carol (Martha Kelly) a její eskapády, do kterých jsem se pohodlně dokázal vžít. Ne každý má potřebu být jako její sestra, někomu stačí rutina/rozptýlení v podobě kancelářské práce, kde se člověk může spřátelit s kolegy (koneckonců valnou většinu času strávíme právě s nimi). To má ale vzhledem ke globální situaci, ne nepodobné té naší, kde sotva jsme dávali COVIDu sbohem, tak přišla válka na Ukrajině, dvojsečný efekt, kdy rázem máme víc co ztratit. Smekám tedy před lidmi jako je Carol, kteří vědí, co chtějí (nebo co nechtějí), jdou si za tím, i když to třeba zrovna není úplně nejpopulárnější, jako nejspíš asi bude i tento seriál. Nakonec jsou svým osobitým způsobem větší rebelové než rebelové v tom klasickém smyslu slova. V tom jí zdatně sekundují její kolegové v čele s Donnou a Louisem. Seriálem se však mihne mnoho dalších lidí, s větším či menším vlivem na děj a větším či menším prostorem pro jejich příběh. V současné podobě deseti epizod jsou některé věci vtipné v tom, že nemají žádné sáhodlouhé vysvětlení, některé věci jsou však smutné v tom, že zabírají trochu zbytečně místo (jmenovitě určité části 8. a celá 9. epizoda). Což zamrzí zejména proto, že desátá epizoda je kvalitní nášup, jak dějem, tak poselstvím, které nese. I tak ale, měl-li bych dát tvůrcům za toto nějaký trest, asi bych zvolil death by banana bread. ()

Draconian 

všechny recenze uživatele

Tenhle animovaný seriál je neskutečně zvláštní, divný, jiný a...vlastně kouzelný. Na Zemi se valí jiná planeta všichni vědí, že umřou. Podle toho to taky vypadá a lidé si povětšinou chtějí život ještě užít. Carol ale moc ne. Necestuje a vlastně je hrozně utápnutá a neví, co si počít v bláznivém světě. Carol je zajímavá postava. Četl jsem kritiky jejího dabingu, který je prý monotonní a unylý...jenže to má být. Patří to k té postavě. Je ale fajn Carol poznávat a oblíbil jsem si jí. Seriál je směsí žánrů. I když je v pozadí blížící se apokalypsa, moc o ni nejde. Jde o lidi a vztahy mezi lidmi. O to, jak jsme si mnohdy cizí... Zkrátka seriál nabízí mnoho myšlenek, někdy i dost hlubokých. Nechybí ani humor...který je někdy dost schovaný,ale je tam. Jindy je ztřeštěný a přijde až nečekaně po něčem smutném. Jo, seriál to je i smutný. Místy až depresivní...tok myšlenek.  Seriál je možná takový skrytý klenot na Netflixu, každopádně tohle je všechno jenom ne mainstream. Hodně okrajová záležitost na kterou možná prostě nebudete mít nikdy ani náladu. Ale pokud by vás chytl, má hodně co nabídnout. Nedávám maximální hodnocení, protože místy je to vážně až moc pomalé (někdo by řekl sakra nuda), přesto jsem vážně hrozně rád, že jsem to viděl. Zejména ke konci se vlastně ukáže, o co v seriálu šlo a je to moc pěkné zjištění. Nečekaně zajímavý animák. 80% (každý druhý si ale může odečíst čtyřicet procent...nebo pade...nebo to je fuk) ()

Reklama

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý seriál, který není jen tak pro někoho a pro děti už vůbec ne. Svým způsobem je sledování osamělé ženy středního věku, čelící blížícímu se konci světa (který očividně není její největší problém) velmi nudné, seriál se ale nesnaží být produktem pro masy, nýbrž pro menší skupinu stejně (jako Carol) smýšlejících lidí. Kdybych nedávno nepsal povídku na stejné téma, asi by mě to minulo, ale po prvním díle jsem Carol pochopil, protože byl můj hrdina stejný, a možná proto mě to "bavilo". Komedie to ovšem není, tedy není v tom pojetí, v jakém ho vnímá většina z konzumentů popkultury. ()

Mr.Freeman 

všechny recenze uživatele

Najhlbší serial/film/kniha ktoré som za posledné roky mohol vstrebať. Nečakajte žiadnu akciu, humor, drámy, ktoré sú dnes všade rozlezené ako mor. Iba si naskočte na vlnu vstrebávania skrytých myšlienok a dojmov, ktoré sú týmto seriálom predkané. Každá epizóda má hĺbku a zmysel, ktoré môžu nepozornému divákovi utiecť, no ak sa nad nimi začnete zamýšľať, naplnia vás pokojom a porozumením. ()

xzajox 

všechny recenze uživatele

Mám zmiešané pocity. Na jednej strane nudná, podivná a iritujúca hlavná postava, ktorú asi daboval gugl-translátor (fakt má tak monotónny hlas bez emócií). Na strane druhej isté pochopenie tejto postavy a trochu úchylné sledovanie, ako sa vyvíja ona, či osud celého sveta. Niekde pri e6 som bol odhodlaný dať 4*, niektoré momenty boli celkom emočne plné. Nasledujúce 3 "zbytočné" epizódy ma však rýchlo uzemnili. Posledná časť bola opäť fajn, ale finále celkom sklamalo (mohli pár vecí objasniť, ak teda ešte nepríde s2). Celkovo to bol zaujímavý zážitok, občas som sa aj dobre zabavil, no určite to nie je pre každého. Mierny nadpriemer - 64% - 3* ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama