Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 3

Recenze (779)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Keď zápletka horko ťažko vydáva na celovečerný film a hororových prvkov je primálo na to, aby zabrali na nesviatočných divákov, úmysel sa trochu míňa účinku. Del Toro si skrátka natočil gotickú romancu v štýle starých filmov, ale hoci podobným experimentom väčšinou dávam palec nahor, Purpurový vrch nedisponuje okrem pôsobivého vizuálu ničím zvlášť zaujímavým. Nie z pohľadu súčasného diváka. Kontraproduktívne vnímam aj samotných duchov, ktorí síce vznikali kombináciou praktických a digitálnych efektov, ale v danom prevedení i tak nepôsobia príliš uveriteľne a realisticky. Tak nabudúce, Guillermo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $31,090,320Tržby Celosvetovo $74,679,822 Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,071,057Tržby za predaj DVD v USA $2,774,609║ Guillermo del Toro vie nájsť ten správny podmaz pre dobovú atmosféru a šikovné lakačky, dobré napätie, herci ozdobou /videl v kine: 70%/ ()

Reklama

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, dobré herecké obsazení, děsivá atmosféra Purpurového vrchu. Čekala jsem to o něco horrorovější a více "lekacích" scén, ale nestěžuju si. Ani jedna postava mi teda sice nebyla nějak zvlášť sympatická, ale jinak se mi to vlastně docela líbilo. Možná ten konec a celé vyústění příběhu by se dalo zpracovat jinak (a možná i lépe). Pro mě je to tak na pomezí 3* a 4*...tak zatím nadhodnocuju. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

A víte co? Mně se to líbilo. A moc! Film je totiž o zážitcích a těch jsem měl dost. A je mi šumák, jestli del Toro porušil pravidla gotického hororu či nikoliv. Opravdu smekám před vizuálním zpracováním, které bylo až neskutečné. Poikud budete unešeni z Ameriky přelomu devatenáctého století, pak po příjezdu na staré rodové panství Allerdale Hall vám spadne čelist dolů. A přísahám, že v tom baráku by jste nestrávili ani munutu ve dne, natož v noci.! Zatímco jiná rodová panství ve staré Anglii většinou obestírají nějaké ty močály, zde to jsou doly s rudou cihlářskou hlínou...Každá šlépěj po panství tak za sebou zanechává krvavou stopu návštěvníka... Skvělé bylo i herecké obsazení a to všech. Jessicu jsem v takovéhle roli ještě neviděl a byl jsem upřímně zděšen .-)! Na stranu druhou jsem rád, že umí divákovi nabídnout i tento rozměr. Pro mne zkrátka film byl vyvážený. Byla tam romantika, strach i kupa napětí. A kdyby k vám někdy v noci chodil duch, dobře poslouchejte co se vám snaží sdělit! Dávám 4 noční motýly a doporučuji film vidě a nenechat se odradit podhodnocením některých ,,znalců del Tora'' t! * * * * ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Som trošku sklamaný. Ani nie je tak s toho (nakoniec) klasického príbehu, ako tak s toho, že Guillermo to až príliš naťahoval. Na dve hodiny je to až moc a filmu dosť trvá, kým sa rozbehne, čo je škoda, pretože väčšie tempo je hlavne to, čo by film potreboval. Aj tak vás ale del Toro dokáže potešiť jeho temným (fascinujúcim) vizuálom, skvelými hercami, či krvavým násilím. Škoda, len že sme museli čakať na to viac ako bolo treba. S prižmúrenými očami za gotický vizuál a opojnú hudbu dávam ešte jednu navrch. Obľúbený soundtrack: Edith's Theme, Credits. 80% - 4* ()

Galerie (50)

Zajímavosti (44)

  • Guillermo del Toro napísal 11 alebo 12 verzií filmu, kým sa rozhodol pre konečný návrh. Počas produkcie vymýšľal nové scény. (Pat.Ko)
  • Guillermo Del Toro sa vyjadril, že je pre neho tento film veľmi osobný a inšpiráciou preňho boli staré gothické romány ako "Jane Eyre" či "Rebecca". (Steny94)

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama