Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nějak je mi asi jedno, že Johnny Rotten nesouhlasí s odvyprávěním tohoto příběhu. Věřím tomu, že tak nějak, i když ne třeba úplně přesně, to stejně mohlo být. Ta doba byla neskutečná a Sex Pistols se v ní objevili jako zjevení, které šokuje i po tolika letech. Filmu by se nicméně dalo upřít například to, že Chloe Webb se tu coby Nancy neskutečně herecky rozcapuje. Mně ale to její hraní kupodivu sedlo. Je mi jasné, že to její chování tu nebylo jen tak. Naopak Gary Oldman je tu tak dokonalej, že bych ho ani nepoznal. Holt málo kdo může mít to štěstí, že v mládí hraje Sida Viciouse a v hluboké dospělosti Churchilla. Film, který jde z extrému do extrému, ale pokud Vás ta doba a to prostředí zajímá, tak pochybuji, že odejdete zklamáni. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jako malej pankáč jsem se na tenhle film strašně těšil, ale po jeho skončení můj obličej nabral vzteklou rudou barvu a ladil tak s mými tehdejšími vlasy. Proč? No protože Sid byl přece nevinnej! Na základě svého tehdejšího zhnusení jsem po letech i hodnotil. Teď jsem se na to mrknul znova a musím uznat, že film věrně a sugestivně ukazuje rodící se punkovou scénu a kromě hromady kultovních hitů nabízí i výborný herecký výkon Garyho Oldmana. 80% ()

Reklama

capák 

všechny recenze uživatele

Jako fanouška punkový hudby mě trochu mrzí, že ve filmu nedostala větší prostor dějová linka s kapelou Sex Pistols, protože samotnej vztah Sida a Nancy mě nijak zvlášť nezaujal. Přesto mám ale celkovej dojem z filmu pozitivní. Jeho rámec tvořej především vynikající herecký výkony ústřední dvojice, zejména pak Garyho Oldmana, kterej do role vložil všechno, co v ní mělo bejt, a osobně jsem si užil i hudbu. Perfektní byly hlavně situace, ve kterejch docházelo ke konfrontaci pankáčů s většinovou společností. Naopak mě ve filmu příliš neseděly snový scény a druhá polovina mohla bejt klidně o něco kratší, protože v podstatě neukazuje nic jinýho než drogovou závislost hlavních aktérů. Filmu ale rád udělim čtyřy hvězdy, protože mě donutil zasněně přemejšlet o tom, jakej by to byl úžasně osvobozující pocit, bejt pankáčem v 70. letech v Anglii a žít podobnej život jako Sid Vicious. Sral bych na všechny konvence, choval se jako hulvát, veřejně bych posílal vládu a establishment do prdele, měl bych pořádný číro, celý dny bych se jen válel a chlastal a bylo by mi všechno jedno, protože bych byl nejsvobodnější člověk na světě. Bylo to příjemný zasnění. ()

Johnny Violent 

všechny recenze uživatele

Když se mě máma zeptala, co bych udělal se spořením, řekl jsem ji, že pojedu do Londýna a ufetuju se herákem. Zatím jenom kouřím trávu, vymejšlim si exkurze, abych měl na cigára, venčím psa a v paneláku škrtám sirkama a sním o tom, že jsem Gary Oldman. Prozatím mám řetěz na krku, rozcuchaný červený vlasy, akné a kapelu, co ve sklepě hraje covery Ramones. ()

Mičl 

všechny recenze uživatele

„Žij rychle a umři mlád!“ - Sid Vicious. A to se mu vlastně splnilo, ale nebudu předbíhat. Gary Oldman působivě ztvárnil roli basáka Sex Pistols (sice mu občas vypínají zesik, protože baskytarista není zrovna extratřída, ale co) a ztělesnění punku Sida Viciouse. Chloe Webb jsem sice předtím moc hrát neviděl, ale řekl bych že jeho našlehanou uřvanou starou zvládla dobře. Všichni a všechno v tomhle filmu je prý ?boring! a vlastně i tenhle film. Je jisté že Sid Nancy nadevše miloval a zda ji zabil? Tenhle film se spíš opírá o soudy kriminalistů, kteří se shodují, že pod vlivem drog vraždil, právě Vicious, existují však i jiné verze. Například že ji zabil drogový dealer. Sida Viciouse nakonec v 21 letech zabije heroin od ženy, která mu dala život - jeho matky, jaká to ironie osudu. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Spevák Sex Pistols Johnny Rotten označil film za prostoduchú oslavu heroínu, obyčajnú fantáziu s množstvom vymyslených scén. Jediné, s čím bol spokojný bol Gary Oldman (Sid Vicious), ktorý podľa Rottena rozhodne nebol vinný tým, ako film dopadol. (classic)
  • Režisér Alex Cox tvrdí, že sa on a Andrew Schofield s Johnnym Rottenom stretli a Johnny herca podporil s tým, že je rovnako ako on „liverpudlián". Rotten to sám popiera, ale Cox tvrdí, že spevák bol v tej dobe často tak opitý, že by ho vôbec neprekvapilo, ak by stretnutie nepamätal. (classic)

Reklama

Reklama