Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 303)

POMO 

všechny recenze uživatele

Famózna forma s prekrásnou výpravou (okolie školy, hory v pozadí), podstatne detailnejšou, prepracovanejšou hudbou Johna Williamsa, a vôbec individuálnymi perličkami v podobe konkrétnych scén. Napríklad Harryho let na veľkej sliepke dosahuje emocionálnych výšin toho najlepšieho z Pána prsteňov. S pribúdajúcimi minútami ma však akosi prestal uspokojovať samotný príbeh. Nebyť rozkošnej poslednej polhodiny, film by skĺzol do miernej nudy. Ale to nie je výtka Alfonsovi Cuarónovi - ten previedol s diskutabilným scenárom doslova zázrak. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vězeň z Azkabanu vychází až po dvou letech. Mě to čekání, abych se pravdu přiznal, přestalo bavit. Tenhle film jsem totiž trošku ve svých letech notně ignoroval, a doteď mě to mrzí. Vězeň z Azkabanu je dost možná nejlepší film ze světa Bradavic, nebo tvůrci mají minimálně vzestupnou chuť dělat filmy lepší a lepší, a je jen otázkou času kam dojdou. Každopádně jsem si dal čas a zkouknul za sebou všecky díly a poznal, že jsem udělal hroznou chybu. Vězeň z Azkabanu je prostě dokonalý. Alfonso Cuarón slíbil, že udělá svět Harryho Pottera, temnější, vážnější, citovější s důrazem na vztahy, což mu evidentně není cizí. Jenže jak řiká také plní, a ten svět prostě to všecko v tu ráno neskutečně potřebuje. Prostě čistě řečeno, Harry Potter zase válí. Ten rok v Bradavicích jsem si s ním náramně užil. Kéž by to bylo delší, kéž by z knihy toho šlo víc nacpat do filmu. Nemůžu si pomoct, já mám jen takový pocit, že taková sága se nikdy už ve světě filmů neobjeví, nikdy. Tak si to alespoň musím vychutnávat, dokovaď to jde. Takže Harry Potter a vězeň z Azkabanu je další díl příběhu, který se drží v jasně vymezených kolejích a ještě je lepší, než by kdo vůbec čekal. --- Kdo je asi tohle? - Profesor R. J. Lupin. - Ty víš všechno. Jak je možný, že ví všechno? - Má jméno na kufru, Ronalde. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Takhle to mělo vypadat už od začátku. Cuarón nezklamal, prokázal, že není žádný ilustrátor, ale opravdový režisér. Scénář byl napsán velmi dobře, nic podstatného ve filmu nechybí, a všechny změny (i když zas tolik jich nebylo) byly ku prospěchu. Oceňuji, že ve filmu zůstalo strhující napětí závěrečných kapitol. Z herců příjemně překvapil Daniel Radcliffe, už není tak prkenný jako dřív. Gary Oldman s Emmou Thompsonovou jsou solidní, ale nemají moc prostoru. A film má moc pěkné závěrečné titulky:) ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Změna režiséra Harrymu Potterovi vyloženě prospěla. Je to napínavé od začátku do konce ( a to znám předlohu ), krásně drsné a tajuplné prostředí, výborný Gary Oldman jako moje nejoblíbenější postava Sirius Black a má to fakt spád, není tam chvilka oddychu a jediné nudné místo. Navíc ten úchvatný let na hypogrifovi, krásná scéna, jako bych letěla s Harrym. Jinak tenhle díl už přestává být pohádka, takže nechápu rodiče, co berou do kina ty malé děti . Chudinky asi pak hrůzou nespí. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Musím tedy říct - výborně. Člověk si neoddychne ani na vteřinu. Pořád se něco děje a ani mě nenapadla myšlenka: "už aby film skončil", což se od počinů, které poslední dobou sleduji, velice odlišuje. Po prvním zhlédnutí působí dílo, obzvláště díky experimentování s časem, ohromně promyšleně a působivě a vše dává dojem, že všechno přesně zapadá. Nad kritikou ohledně nekvalitních triků si můžu akorát pomyslet něco o rozmazlenosti a povrchnosti většiny diváků. Copak je něco takového nějakým důležitým kritériem kvality snímku? Dále rovněž nemůžu opomenout kvalitu herců. Ne až tak jejich hereckého umění, jakožto jejich visáže. Téměř všichni jsou dle tohoto ohledu těmi nejcharakterističtějšími postavami, jaké vůbec mohou být u filmů k vidění. Dále jsem potěšen i složitostí děje, kterou jsem u tohoto typu filmu nečekal a obzvláště u lidí, kteří knihu zatím nečetli, jako třeba já, je docela zábavné nebýt si až tak jistý tím, co se děje na plátně (obrazovce). Určitě ale není děj nějak nepochopitelný, to rozhodně ne. Otázka je, jestli mi tedy něco vůbec vadilo? Ano, jsou tu pořád náznaky určité dětinskosti, která snímek trošku degraduje. Ale což, filmy o Harrym Potterovi mají být pro všechny. A taky jsou. ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Prvotní nápad vizuální podoby mozkomorů přinesl Alfonso Cuarón, podle jeho představy měli být bez paží a nohou. Ilustrátor Rob Bliss vytvořil řadu náčrtů, na nichž se postupně tělo mozkomorů měnilo v černý závoj. Nakonec byli vytvořeni pomocí CGI. (ricky4)
  • Pro režíséra Alfonsa Cuaróna šlo o první opravdu "velký" film. Po skončení jeho natáčení k tomu řekl: "Váhal jsem, jestli tuhle práci vůbec mám přijmout. Mluvil jsem o tom se svým kamarádem Guillermem del Torem a on mě podržel a doporučoval mi, ať do toho jdu. Říkal: 'Jestli to uděláš, snaž se hlavně sloužit materiálu. Nepokoušej se udělat z toho film Alfonsa Cuaróna. Když budeš sloužit předloze, natočíš z toho svůj nejlepší film.' Řídil jsem se tím a nakonec jsem si to docela užil. Na prvním místě byla předloha, na druhém místo téhle epizody v sérii filmových Potterů a až pak to, co jsem do toho mohl vložit já. Nechtěl jsem, aby lidi přišli do kina na třetí díl a ocitli se v úplně jiném světě, než na jaký jsou zvyklí." (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama