Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Komediální seriál o vědychtivé dívce z konce 19. století.
Titulní hrdinka, lékárníkových holka, patnáctiletá Emilie Junková, miluje chemii a chtěla by ji studovat. Ale nemůže, neboť mladá dívka koncem 19. století je určena pouze k tomu, aby se starala o manžela a o děti. Emilie se ale s tímto údělem nemíní spokojit. V prvních dílech budeme sledovat hrdinku seriálu v prostředí maloměstské rodiny, kde její zájmy a "nevhodné chování" budí pohoršení. V dalších dílech už je za trest poslána do kláštera, aby se napravila. Závěrečné díly seriálu se odehrávají v Praze, kde se Emilie stává žákyní prvního dívčího gymnázia ve střední Evropě, studentkou Minervy. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Stefi_836 

všechny recenze uživatele

Vtip, vynalézavost a neotřepanost seriálu vychází zároveň i z doby a prostředí, ve které se odehrává. A je právě pěkné, že takovýto příběh z dramatické doby,někdo napsal konečně vtipně. Dalším plusem je, že  jsem vůbec netušila, pro kterého chlapa se nakonec Klára Issová rozhodne. A bez blbečka, kterého skvěle ztvárnil Martin Písařík, by to taky nebylo ono! ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený třídílný seriál. Bavil jsem se náramně, zobrazení 19. stol. je tak roztomile klišovité a naivní. Kde jsou ty časy, kdy minervistky čekal trest za nošení kalhot. Dnes ženy v kalhotách nepřijdou divné ani řadě katolíků. Ženská emancipace je zkrátka morem mravní společnosti – promiskuita, rozvody, vraždění nenarozených dětí, to jsou její plody. Ovšem proti vzdělávání dívek nelze mnoho namítat. Špatné je jejich převzdělání zbytečnostmi a zhoubou je společné vzdělávání s chlapci, které nerespektuje jejich odlišné vlohy a potřeby. Výsledkem takové koedukace nejsou obětavé matky, ale kariéristky soupeřící s muži. Je vědeckým faktem, že mužský a ženský mozek se od přirozenosti liší, což dává ženám a mužům odlišné schopnosti pro jejich odlišné role. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Autorka scénáře Hermína Franková byla sama lékárnice. Její scénáře jsou plné vtipu, jazykové hravosti. A v tom nezklame ani třídílná série o Emilii. Navíc autoři velmi dobře vykreslili dobovou atmosféru. Potěší herecké výkony - především Martin Pisařík hraje toho (nejen chemického) analfabeta skvěle:-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Roztomilé setkání s Minervistkou podle Frankové. Příběh sleduje počátky emancipace v našich končinách. K četbě slouží výhradně La Vie Parisienne a do školních škamen dívky začínají chodit v roce 1890 díky aktivitám Elišky Krásnohorské... a to hraje na nervy konzervativní mamá. Lékárníkových holka patří mezi ty dobré historické seriály ČT z 90. let, kterým by častější reprízy jen prospěly. Podobně jako Laskavý divák promine nebo Pražský písničkář. Co se týká počtu dílů, je to záhada. Na ČT nebo Markíze ještě do roku 2011 běžel seriál ve formátu sedmi dvacetiminutových dílů. Od roku 2012 se vysílá trojice zhruba hodinových dílů. Tady je možné hodnotit primárně tu původní variantu. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Docela vtipný, feministicko-emancipační historický seriál. Na polovinu 90. let nezvykle dobrý počin. Musím říct, že jsem se docela bavil, jak Emilie prováděla tomu profesorovi, do něhož byla zabouchnutá naschvály a vždycky mu podstrčila nějaké to svinstvo, ať už projímadlo nebo něco jako sérum pravdy.:) Jednu z významných vedlejších rolí tu taky měla Tereza Duchková, dabérka s velmi příjemným hlasem. Dávám mírný nadprůměr 55% ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama