Reklama

Reklama

Dobytí severního pólu

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V pražské restauraci „Pod Vyšehradem”, kam Cimrman rád chodíval na rybí speciality, přisedl k němu jednoho večera majitel hostince a zeptal se ho, zda by pro příští ples ledařů branického pivovaru nesestavil živý obraz „Češi na severním pólu”. Cimrman nabídku přijal a rozhodl se, že prostuduje polární tematiku přímo na místě. Nejcennějším přínosem jeho cesty do Arktidy byl jeho objev sněžného člověka (játyho). Cimrman se s ním osobně setkal, a jelikož k tomu došlo právě v době říje, mohl zblízka pozorovat jeho pohlavní život. Po návratu do vlasti, jsa silně nachlazen, nadiktoval svému sousedu Padevětovi hru „Přetržené dítě”, která byla takřka nehratelná v podobě, jak ji rekonstruoval dr. Brukner, která je však naprosto hratelná po revizi textu, kterou později provedl prof. Vondruška. Když se Cimrman uzdravil, ale jeho pravá ruka díky omrzlinám nebyla s to udržet pero, napsal levou rukou hru „kompaktní a čirou jeko střechýl” (Šalda) Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Z ní se svět – bohužel pozdě – dovídá, že čtveřice pražských otužilců stanula na nejsevernějším bodu naší planety o celý den dříve než Američan R. E. Peary. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (361)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Moje nejmilovanější cimrmanovská hra do doby Záskoku...nicméně i tak - 100%!!! -TEDA JÁ TOMU ASI VŮBEC NEROZUMÍM, ALE JÁ TADY NIC TAK EXTROVNÍHO NEVIDÍM, KDYŽ TO SROVÁM S TÍM VÝLETEM NA KOKOŘÍN, TAK... -TO PŘECE VŮBEC NEMŮŽEŠ SROVNÁVAT! -JAK TO, ŽE NEMŮŽU? BYLY TAM SKÁLY PÍSKOVCOVÝ, OBČERSTVENÍ, CO JE TADY? PRD! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je jedna z nejlepsich her DJC. Mam prakticky jedinou vytku a to je Borivoj Penc, kteryho fakt nemusim, je absolutne nevtipnej, navic je to takovej divnej dedek s velkejma zubama. To naopak Smoljaka musim pochvalit, protoze v roli idiota je naprosto dokonalej. Samotna prednaska je hodne vtipna, ze zacatku i docela akcni a jedna hlaska lita za druhou. Co se tyce hry, ta je navic ozvlastnena ctenim z deniku, coz je hodne vtipny a prisel mi tu humor krapet cernejsi, coz je dobre. A i kdyz je celkova stopaz nakejch 110 minut, tak jsem se celou dobu skvele bavil. ()

Reklama

Rousse 

všechny recenze uživatele

Heleďte pánové, až zase příště pojedete na nějakej ten pól, tak se mnou už nepočítejte - já jsem tím zájezdem vysloveně zklamanej! Co tady je? Mlha, vánice, rampouchy...:oD Když jsem viděla Záskok, myslela jsem si: "To je bomba! Nejgeniálnější Cimrman!". Když jsem viděla Akt, říkala jsem si: "Tak tohle je vážně smělá konkurence Záskoku.!" A když jsem viděla Dobytí severního pólu, tak jsem ho musela zařadit také mezi nejlepší díla z Cimrmanova pera. Scénky se psy apod. mě prostě dostaly do kolen - prostě opravdu the best of Cimrman "uf to je ale zima, ještě že mě hřeje to peří" :-) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

K Dobytiu severního pólu tak, ako k väčšine hier S+S, nemožno mať relevantné výhrady. Buď ich človek bez výhrad prijme alebo ... vlastne ani neviem, či iná možnosť existuje. Ostáva iba jedna otázka - prečo potom iba štyri hviezdičky? Nuž, je to filmová databáza a Dobytí je divadelným záznamom. Nemám rád toto zmiešavanie, ale keď ho akceptujú ostatní, ostáva mi iba možnosť hviezdičkou oddeliť divadelné záznamy od špičkových filmov. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Dosť dobrý humor, kvalitné herecké výkony, slabší Svěrák ako inokedy, dvaja nový herci, ktorých moc nemusím, lepšie predhovori pred divadlom ako inokedy a šikovne vymyslená hra, ktorej dominuje Smoljak ( teda ku koncu ). Niektoré vtipi sú fakt husté, ale inak ma to nezobralo na toľko aby som dal najvyššie hodnotenie. 80% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

Reklama

Reklama