foto

Jaroslav Weigel

  • nar. 2.1.1931 (86 let)
    Rychnov nad Kněžnou, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Původním povoláním učitel dějepisu a výtvarné výchovy. V 60. letech spolupracoval jako ilustrátor s časopisem Mladý svět. Tehdy si poprvé přečetl jednu povídku od Zdeňka Svěráka a velmi se mu líbila. Proto se v roce 1970 připojil k divadlu Járy Cimrmana, kde nejprve pracoval jako scénograf a návrhář kostýmů, později i jako herec.

Dnes má na kontě řadu vynikajících mužských postav kde může uplatnit svůj charakteristický hlas a přirozené nadání, například rytíř Hynek z Michle ve hře Blaník, děd Vševěd ze hry Dlouhý, Široký a Krátkozraký nebo inspektor z Vyšetřování ztráty třídní knihy.

Dočkal se i několika spíše epizodních rolí v českých filmech z autorské dílny Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. Viděli jsme jej jako Rouska v komedii MAREČKU, PODEJTE MI PERO!, uvaděče na výstavě v JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE!, číšníka ve VRCHNÍ, PRCHNI!, pana Pecháčka ze snímku ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ nebo učitele fyziky v JÁRA CIMRMAN, LEŽÍCÍ SPÍCÍ. Zatím naposledy se před kamerou mihnul v hořké komedii Jana Svěráka VRATNÉ LAHVE.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2016 Psaní do nebe (divadelní záznam)
2010 České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (divadelní záznam)
2007 Vratné lahve
40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hry (divadelní záznam)
2004 Afrika aneb Češi mezi lidožravci (divadelní záznam)
1997 Akt (divadelní záznam)
Blaník (divadelní záznam)
Dobrodružství pod postelí (TV film)
Lijavec (divadelní záznam)
Posel z Liptákova (divadelní záznam)
Vražda v salónním coupé (divadelní záznam)
Vyšetřování ztráty třídní knihy (divadelní záznam)
1994 Černobílá pohádka (TV film)
1991 Cimrman sobě (TV film)
1990 Tvrdý chleba (TV film)
1988 Oznamuje se láskám vašim
1987 Nejistá sezóna
1984 Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Jára Cimrman ležící, spící
1980 Vrchní, prchni!
1978 Kulový blesk
1976 „Marečku, podejte mi pero!“
Na samotě u lesa
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!

TV seriály

2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
1991 Pražský student (TV seriál)

Dokumentární

2015 Filmová lázeň
Zvláštní znamení touha (TV seriál)
2000 Záskok aneb Cimrman v Národním divadle (TV film)

TV pořady

1997 Cimrmani (TV pořad)

Scénografická filmografie

Filmy

2016 Psaní do nebe (divadelní záznam)

Kostymérská filmografie

Filmy

2016 Psaní do nebe (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(50)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace