Reklama

Reklama

Dobytí severního pólu

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V pražské restauraci „Pod Vyšehradem”, kam Cimrman rád chodíval na rybí speciality, přisedl k němu jednoho večera majitel hostince a zeptal se ho, zda by pro příští ples ledařů branického pivovaru nesestavil živý obraz „Češi na severním pólu”. Cimrman nabídku přijal a rozhodl se, že prostuduje polární tematiku přímo na místě. Nejcennějším přínosem jeho cesty do Arktidy byl jeho objev sněžného člověka (játyho). Cimrman se s ním osobně setkal, a jelikož k tomu došlo právě v době říje, mohl zblízka pozorovat jeho pohlavní život. Po návratu do vlasti, jsa silně nachlazen, nadiktoval svému sousedu Padevětovi hru „Přetržené dítě”, která byla takřka nehratelná v podobě, jak ji rekonstruoval dr. Brukner, která je však naprosto hratelná po revizi textu, kterou později provedl prof. Vondruška. Když se Cimrman uzdravil, ale jeho pravá ruka díky omrzlinám nebyla s to udržet pero, napsal levou rukou hru „kompaktní a čirou jeko střechýl” (Šalda) Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Z ní se svět – bohužel pozdě – dovídá, že čtveřice pražských otužilců stanula na nejsevernějším bodu naší planety o celý den dříve než Američan R. E. Peary. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (361)

H34D 

všechny recenze uživatele

Snad už nás ani nepřekvapí, že severní pól nebyl dobyt tím blíže nezpecifikovaným imperialistou ze špatných učebnic dějepisu, nýbrž našim oblíbeným Cimrmanem... Ne, snadné to rozhodně nebylo, přišlo i na pár velmi těžkých chvil, naši dobyvatelé se setkali tváří v tvář bájného monstra Játyho, sužovala je zima a hlad a to dokonce tak, že byli málem donuceni sníst své dvounohé psy! A jakoby to nestačilo, někteří při tom nekonečném putování zjistili, že mají housera... Avšak za ten vítězný pocit "jdu na sever... A na jih" to bezpochyby stálo, viďte? 8/10 ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Možná úplně nejlepší cimrmanovská hra, které ale v mých očích konkuruje Švestka. Kadence humoru už v semináři je oproti ostatním značně vysoká, hned co Svěrák spustí, prakticky nemáte šanci se nudit. Smoljak "Blesk" Frištenský a legendární česká výprava. "No, tak už to nebudeme tajit, bydlí na Kulaťáku..." (...) "Opona je hezká... ale omrzí." (...) "Všichni byli da bé premiéře, jenom ty jsi debil." ____ 91% (1985) ()

Reklama

frype 

všechny recenze uživatele

Na tejto chutovke som vyrastal a s bratom sme si to pustali na platni dokola a to nam stacilo iba audio. Az neskoro som mal moznost vzhliadut divadelnu hru a aj ostatne hry. Myslim, ze by sa mali vsetky tieto hry pustat aj dnesnej maledezi a to by bol velky krok. Ja osobne to detom pustim :D tototo je top od Járu Cimrmana:D ()

Kremik 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit, která hra je nejlepší, ale Dobytí je mým vážným adeptem. Ale na druhou stranu musím říct, že mám na mysli verzi s Janem Kašparem v roli Karla Němce. Tohle herecké obsazení mnohem přesněji a přesvědčivěji sází své vtipy a i ten seminář je tak nějak lepší. Nebojme se tedy uronit kroupu za Karla i Varla...Navždy v nás zůstanou :) ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Kdo chvíli močil, již močí opodál..." No, já bych se z toho množství kultovních hlášek také možná i pomočil :-) "Já osobně ho budu jíst jen s krajním odporem...je to krajan!" Kam na to Svěrák se Smoljakem chodili? "Dobyt!... No, nic moc..." Naopak, tahle komediální divadelní hra nemá chybu! "Hra nebyla dobře přijata. Ani v tisku, ani v tlači..." ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Hru diváci nemohli vidět v letních měsících, protože děj vyžadoval, aby herci byli teple oblečení a v kombinaci s divadelními světly docházelo k tepelným kolapsům herců. (sator)

Reklama

Reklama