Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický príbeh, ktorý mapuje obdobie Rímskej ríše. Keď je Nero ešte malý chlapec, stane sa svedkom vraždy svojho otca. Cisár ho dal zabiť za zradu a jeho ženu Agrippinu (Laura Moranteová) odsúdil na trvalé vyhnanstvo na ostrove tak vzdialenom, že sa tam nenájde jediná ľudská bytosť. Jej syn Nero, posledný potomok Augusta, zostane s tetou Domiciou, ktorá ho vraj naučí ctiť si Rím a jeho cisára. Nero si však viac váži slobodu, ako napokon všetci Rimania, ktorí zatiaľ iba nemali odvahu preliať krv svojho šialeného a krutého cisára. Keď ju však nájdu, cisárska koruna pripadne Claudiovi (Massimo Dapporto). Do Ríma sa vracia aj Nerova matka Agrippina, ktorá chce urobiť všetko preto, aby sa naplnila veštba a aby jej syn svojou rukou zatienil celú ríšu. Bude cisárom. Preto žiada Senecu, aby ho učil, rozhľadel jeho myseľ i oči, aby z neho urobil vládcu. Sama kontroluje synov život a veľmi rada sa vydá za Claudia po tom, čo dal on sám zabiť svoju manželku i jej milenca. Aj keď Nero má rád Acte (Rike Schmidová), matka ho v záujme budúcnosti prinúti oženiť sa s Octaviou. Agrippina však nečakala, že Claudius predsalen zmení závet ozval sa totiž hlas jeho krvi, ktorý rozhodol, že cisárom bude po ňom jeho syn Britanicus a nie Nero. Agrippina však pevne riadi Nerov osud. Preto sa jeho sen o tom, že odíde do Grécka, rozplynul. A preto sa po Claudiovej smrti sám stáva cisárom... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Podle moderních historiků sice Nero nebyl takovým vyšinutým tyranem, jak nám ho podávají především křesťanské anály, ale tohle je přeci jenom trošku moc. Začalo to už v úvodu, kdy byl zavražděn Neronův otec, který ovšem ve skutečnosti zemřel na vodnatelnost. Agrippina je zde vykreslena zprvu jako milující manželka a matka, ale v reálu byla dekadentní Římankou, která se v dobách hrůzovlády jejího bratra Caliguly dobrovolně zúčastňovala jeho incestních orgií. Že Nero vyrůstal na venkově je sice pravdou, ale nikoliv do jinošských dob. Caligula byl zavražděn v době, kdy byly Neronovi čtyři roky a vzápětí byla císařem Claudiem jeho matka povolána z vyhnanství a byly jí navráceny všechny statky jejího manžela, které po svatbě se senátorem Crispem, kterého otrávila, ještě více rozšířila. Nero tak byl rozmazlován od útlého věku, takže doba strávená mezi obyčejnými lidmi ho nijak nepoznamenala. A takhle by se dalo v příšerných historických nepřesnostech pokračovat dál. Prakticky co scéna, to nesmysl. Včetně té Neronovy poslední. Film mě neoslovil ani herecky. Matheson místy působil jako karikatura a ani ostatní herci, víceméně neznámí, tohle mizerné dílko nijak nepovznesli. Snad jediní, kdo trochu obstáli, byli představitelé Agrippiny a Senecy. Líbivé tak byly jen kostýmy a pár momentů, které Nerona uchránily před odpadem 10% ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Už příběh Augusta a Julia Caesara bych nazvala zajímavou pohádkou. To ale ještě není nic proti tomuhle příběhu o lásce Lucia a Acte. Dalo by se to považovat za vcelku pohlednou podívanou, kdyby to nemělo být o pátém císaři římském, celým jménem Neronovi Claudiovi Caesarovi Augustovi Germanicovi, původním Luciu Domitiu Ahenobarbovi. Opět se stalo, že si autoři vzali pár historických postav (sice výjimečně ze správné doby) opsali si pár faktů a se zbytkem nakládali velmi volně... Takže jen pro pořádek Caligula fakt nevládl 10 let, Octavia nezemřela před Britanicem, ani se nevrhla do moře, Tigellinus nezabil Agrippinu a Poppea,... a vůbec, nějak mě to vypočítávání chyb nebaví a nebavilo by ani vás... Takže summa summarum to máme za 2... A ještě jedno upozornění, tohle je Nero... ()

Reklama

Nach odpad!

všechny recenze uživatele

Italové interpretovali jednoho z největších římských tyranů po svém a výsledkem je osobnost, kterou pomalu můžeme považovat za národního hrdinu. Vydání se po této cestě se mi zdá poněkud nešťastné, což docela přesně definuje celý film. Rozhodně se jedná o dílo, kterému by jste se měli vyhnout a rozhodně ho ani na vteřinu nebrat z historického hlediska, vážně. 10% (za kostými) ()

tartan 

všechny recenze uživatele

Pozeral som to len chvíľku, ale na viac ako jednu hviezdičku to nie je. Odhliadnuc od nehoráznych historických nepresností mi bolo najviac zle z toho, ako je tu podaný samotný Nero - už len ten herec sa fyzicky do tej úlohy absolútne nehodí. Nero bol ješitný hlupák a blázon s obludným egom a nie takýto patetický sráč. Rozhodne na to, aká šťavnatá téma to je, tak je tento film vrcholne nezaujímavý a sterilný. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Od TV Nera jsem nečekal zázraky, nicméně alespoň pouhé zajímavé pobavení snad ano. Nenabídl ani to. Dost ubohé. Historicky překroucené (proč je teď pitomá móda být rádoby průkopníkem, který objeví že ta a ta zrůda dějin byla vlastně chudáček a oběť?!). Matheson herecky příšerný (a na postavu Nera absolutně nevhodný). ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Převážná část ze 125 miliónového rozpočtu byla určena na stavbu kulis Říma, ale nemalé finanční obnosy se investovaly též do herců a historických kostýmů. (Lynette)
  • Televizní premiéra se uskutečnila 23.5.2004 v Itálii. (Lynette)

Reklama

Reklama