Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uvidíte vzestup i pád posledního diktátora velkého Říma, jehož smrt předznamenala konec celé říše. Zažijte jeho mladické vize i tažení do Galie a Egypta. Byl to Caesar, kdo do Říma přivedl nejslavnější královnu Egypta - Kleopatru. A byl to on, jehož život ukončili senátoři v čele s Brutem. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Na televizní film to má překvapivě slušnou výpravu i solidní bojové scény. Bohužel zbytek hatí špatní herci (čestná výjimka pro Walkena a Harrise) v čele s hrozným představitelem Caesara, přílišná útržkovitost a nenávaznost a nakonec historická nepřesnost, která bije do očí. Ovšem dívat se na to dá. 40% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Když čte člověk formulku "nízkorozpočtový historický film", dá se celkem jasně předpokládat, že hlavní nedůvěra bude namířena na výpravu: na to, jaké budou mít postavy kostýmy, jak budou vypadat bitvy, jestli lokace nebudou působit laciným dojmem. Všechny tyto obavy se v prvních minutách částečně rozplynuly, nahradily je ale výtky nové. I přesto, že si film hraje na přesnou, nijak moderně neupravenou rekonstrukci Caesarova života, by z něj historikové asi nadšení nebyli. Kam se poděla jedna z nejdůležitějších postav Crassus nebo jakákoliv zmínka o prvním triumvirátu, je mi záhadou (stejně tak o Octavianovi nebo Caesarově poslední manželce nepadne ani slovo) a to, že se z majestátní, rozhodné, vyzrálé hlavní postavy stal mladý kluk, který po většinu času dějem jen tak proplouvá, scénáristovi odpustím ještě hůře. Kdyby se Caesar choval tak, jak je vylíčen v tomto filmu, moc by se toho o něm netočilo. Stejně tak onu potřebu aplikovat současnou morálku do kulis antického Řima moc nechápu, a když třeba Caesar v prvni části pronáší cosi o nutnosti svobody, působí to na mě, jako kdyby si právě odskočil z přednášky Johna Stuarta Milla. Jako mnohem lepší (i když místy také smyšlenou) ukázku doby kolem prvního triumvirátu doporučuju seriál Řím. (Hodnoceno na základě okleštěné, 140 minutové DVD verze.) ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +rozhodně jako historický film velmi hodnotný, správně vytvořená hudba -podle mě slabší choreografie bitek a slabší výprava (i když na televizní film je to výborné), některří herci se do svých rolí moc nehodili/// Určitě po včech stránkách poutavé vyprávění o Caesarově životě. Velmi mě potěšil historický rozsah od jeho mládí až po jeho smrt. Rovněž množství zmíněných postav a několik faktů, které mi změnili pohled na samotného Caesara. Přeci jen je mnoho podobných filmů a zpravidla každý se zaobírá trošku jinou dobou a jiným hlavním představitelem. Potěší zmínka o povstání otroků, tažení na Gálii a mnoho dalších událostí. Film je natočen přehledně a docela věrně./// Celkem 76%/// ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnohých Caserových televíznych biografií s pomerne silným hereckým zastúpením. Dejovo zvládnuté ne jednotku, ono tento donekonečna opakovaný príbeh dáva veľa možností na fantáziu a tak sa môže každý scenárista a režisér celkom dobre vybúriť. Hlavný predstaviteľ stvárňujúci Caesara mi nie celkom sedel, takže preto o hviezdičku menej. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Juliu Caesarovi se dá vytknout mnohé. Silně připomíná antické velkofilmy americké výroby z 50. a 60. let a vůbec odpovídá historickým filmům natáčeným před několika desítkami let. Ať už knižními dialogy a jejich naivismem, nehistorickým posuzováním tehdejších zvyklostí dnešními morálními měřítky nebo vzhledem dějinných postav, které byly ve filmu výrazně mladší než ve skutečnosti. Podobné výhrady bude ovšem nastolovat spíš jen menšina fandů historie - ostatní ocení romantizující příběh plný napínavých válečných scén, které jsou - a opět si neodpustím dloubnutí - většinou hodně nerealistické, protože kdyby tímto způsobem Římané vedli s Galy bitvu, projeli by ji na celé čáře. Scény boje muže proti muži vypadají na plátně velkolepě, ale bitvy se odehrávaly z římské strany v sevřených formacích, kde Římané plně využívali svou taktickou převahu. Ale opět, natočené je to pro laika velkolepě a celkově to vypadá výpravněji a dráže, než se to ve skutečnosti nejspíš pořídilo. Casting je slušný a příběh chytne za srdce. Přesto - historikovi bych jeho shlédnutí nedoporučoval. Srovnání se seriálem Řím by pochopitelně dopadlo výrazně v neprospěch tohoto kousku, ale přes všechny výhrady je to nadprůměrný počin. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Přeměna herce Heina Ferche na Vercingetorixe trvala 5 hodin každý den. (Karlos80)
  • Replika Fora Romana byla postavena za $3,5 miliónů USD. (Karlos80)
  • Film bol natáčaný na Malte a v Bulharsku. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama