Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

shyster 

všechny recenze uživatele

Svatý boj měl být hlavně o hlednání ztracené víry hlavního hrdiny. Jenže až na posledních 10 minut, jde jen o změť postojů, o snaze vyvolat kontroverzi, o snaze ukázat, že scénarista a režiser v jednom vědí o židovské víře velice mnoho a vidí rozpory v této víře a nebojí se je nám ukázat. Tenhle film prostě není žádnou "kultovní" provokací, ale jen samooháněním toho, jak je někdo zběhlý ve své víře. Proto příběh žida, který pro ztrátu víry zakotvil v nacistickém hnutí, je přímo směšný a nelogický. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Jenom jedna víra je ta pravá, zbytek je jenom nicota a obřad na víru, který se útrpně musíte naučit, abyste se ztratili ve vlastní víře. Zpochybnit to všechno. Cosi odmítavého v nás, co odmítá samu sebe, plodí nenávist vůči slepotě a víře, nenávist plodí další nenávist, jako vlna domina efektu. Film byl na veliké úrovni. Včetně hloubavého konce. ..hvězdičku strhávám asi za tu příliš "hate" atmosféru, které jsem uvěřil ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Film dvou tváří, z nichž jsem si prostě nakonec nedokázal pořádně vybrat ani jednu. Žid s neonacistickými sklony nenávidící židy, banda holých lebek co se tváří jako největší drsňáci, přesto zůstali tak nějak nevyužití, sadomaso přítelkyně, která ráda prcá s přítelem své matky, kemp pro nácky taky nevyužitý, příběh s jistým morálním poselstvím, přesto nedotažený do konce - Ryan Gosling to zahrál dobře, ale přišlo mi, že potenciál který se tu přímo vybízel, zůstal využitý tak z poloviny a na červená čísla v hodnocení to nemá ani náhodou!!!50% ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

"Svatý boj" se zprvu zdá být jen dalším z tématické řady, ale není jím, díky několika odlišnostem - nezabývá se ani tak extrémistickým násilím, provázeným provoláváním hesel, jako se zamýšlí nad podstatou budované nenávisti, nad tolerancí "naučenou z televize", nad lidskou touhou po racionalitě a nespoutanosti ducha, nad revoltou proti Bohu i tradicím... Hlavní hrdina není demonstrativním figurantem ukázky z vymývání mozků (od toho jsou tam jiní, nácci, co nevědí, kdo byl Eichmann, to hovoří za vše), ale silnou, i když rozpolcenou osobností, s touhou po živoucí víře, jejíž neuspokojenost ho vhání do náruče opačného extrému, kterým chce zabít židovství v sobě... existuje východisko z této situace? I přes poněkud mělčí propracovanost je "Svatý boj" překvapením, které stojí za znovuzhlédnutí... už jen pro rozbor myšlenek a scénu, kdy při soudem nařízené terapii stojí obětem nacismu za bolestné vzkříšení prožitých urážek, ponížení a neštěstí pár holých lebek a jejich příležitost sejít z cesty nenávisti... a taky pro famózního Ryana Goslinga. ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že mi náboženská ani politická ideologie moc neříká, jsem příliš nechápala, co se tam vlastně tak řeší, nedokázala jsem se do děje emocionálně vložit. O to víc musím ocenit jisté obraty a myšlenková spojení, kterými hlavni hrdina procházel a které vytvářel. Judaismus je v tomto filmu představen kupodivu jako dost nepříjemné náboženství, kde se moc nepřemýšlí, zato hodně uctívá a striktně dodržuje. Mně by z toho asi taky trochu hráblo. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)
  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)

Reklama

Reklama