Reklama

Reklama

Předčasný pohřeb

  • USA The Premature Burial (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film podle předlohy Edgara Alana Poea. Guy Carrell (Ray Milland) se obává, že trpí dědičnou chorobou, kterou je katalepsie. Ta se projevuje ztuhlostí těla a zpomalením životních funkcí tak, že nemocný je snadno považován za mrtvého. Guy se žení s krásnou Emily (Hazel Court), ale začíná se chovat podivně. Jeho strach se stupňuje, nechává si postavit hrobku, vybavenou jídlem a pitím, do které má být pochován. A ta pravá hrůza má teprve přijít... (MI-380)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

hippyman 

všechny recenze uživatele

úplně jiná dimenze žánru HOROR, která spoléhá především na psychologické napětí a hudbu, žádné drahé efekty, masky či naopak levné lekačky. jen té mlhy bylo na můj vkus už směšně moc... nicméně kataleptický stav strnulosti jsem pozoroval nejen na plátně, ale i na sobě při sledování poslední třetinky. škoda, že předchozí dění nebylo stejně tak silné... 70% [B´Kult Film Fest, 2010] ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pekná gotika so všetkým, čo k tomu patrí - temná atmosféra, cintorín, kaštieľ, hmla, príhodné interiéry a exteriéry... a hlavne tu máme záhadu, ktorá sa rozprestiera okolo hlavného hrdinu a jeho strachu pred pochovaním za živa. Dejová linka určite patrí k tým zaujímavejším a páčilo sa mi aj jej rozuzlenie. V čom snímok trocha stráca, tak to sú slabšie hororové prvky a výrazná kolísavosť napätia. Celkovo však spokojnosť. 70/100 ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Spojení E. A. Poe x Roger Corman funguje. Zde sice chybí Vincent Price, ale tolik to zas nevadí. Film natočen ve stejném stylu jako ty předchozí. Cormanovy snímky si zamilujete: staré hrady, hrobky, pavučiny a příjemné mrazení postupně se měnící v občasnou hrůzu. Závěrečných 15 minut jsem si opravdu vychutnal. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ako všetky najznámejšie Cormanové horrorové "béčka" ( Jama a kyvadlo, Zánik domu Usherov, Havran či Maska červenej smrti ) aj tento je pôsobivou štúdiovou nahrávkou, kde sa hraje so sýtou farbou, snovými prelínačkami a skoro rovnakým prostredím. Všetky však majú svoje neopakovateľné čaro. A už im nesvedčí ani to označenie "béčkový horror "... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Šílené, morbidní a stejně úchylácké jako Poeovo dílo. Nicméně, pokud mám hodnotit Cormanovo zpracování, ostatně dosti volné, pak se musím znovu přiklonit k nejvyššímu hodnocení. Mám totitž mnohem raději takovu prostou "divadelní" výpravu s jednoduchými výtvarnými efekty než současný hyperrealismus. Corman dokázal s minimem nákladů vytvořit potřebnou atmosféru i zde, podobně jako např. u Jámy a kyvadlo či Zániku domu Usherů. Terence Fisher a Roger Corman - to jsou dvě velké postavy filmového "gotického" hororu 60. let! ()

Galerie (102)

Zajímavosti (3)

  • Příběh s výjimečným postavením v rámci Cormanova slavného poeovského cyklu. Jediný Cormanův film, v němž se vůbec neobjevil proslulý Vincent Price. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Roger Corman původně nechtěl točit tento snímek pro společnost American International Pictures. Vincent Price, který měl se společností exkluzivní smlouvu, se proto natáčení nemohl zůčastnit a Corman vybral pro hlavní roli Raye Millanda. Firma Pathe Labs, která projekt financovala, film však po začátku natáčení společnosti American International Pictures prodala. (liquido26)
  • Jako jeden z mála hororů se hrál tento snímek i v totalitním Československu. Vedle filmu Jáma a kyvadlo (1961) byl dlouhou dobu příkladem žánru, se kterým byl oficiálně mylně spojován Alfred Hitchcock. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama