Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

kagemush 

všechny recenze uživatele

Hodně subjektivní hodnocení,kdy mnou značně neoblíbený téma-tzv.soudní drama a občas patos jako zápor, a na straně druhé výborná Jodie (byť rozhodně nejsem její fan) a uvěřitelný příběh jako klad. (poslední a snad jediné ,,soudní drama",které se u mě dočkalo nadprůměrného hodnocení byl Můj bratranec Vinny,- a takhle to mám se vším....) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Úderný název skutečně vypovídá o podstatě celého filmu. Hned na začátku vidíme oběť prchající z místa činu a následuje postupné pátrání po všech vinících zakončené neodvratným soudním líčením, kde taky uvidíme v názvu zmíněný čin v celé své hrůznosti. Znásilnění je neobvykle působivým psychologickým dramatem předně díky naší vlastní nevědomosti. Až téměř do samého závěru nás režisér nechává na pochybách, zda byla Sarah v celé kauze skutečně zcela nevinně. A i po spatření samotného znásilnění lze mít určité námitky. Nicméně výkon Jodie Fosterové a titulek o počtu znásilněných žen na konci filmu působí velmi, velmi reálně. 80% ()

Reklama

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Děsivý námět s děsivým proroctvím, že každých 6 minut je znásilněna jedna žena. Jedni by řekli, že si Sára o to koledovala, byla opravdu provokativní a sexy, ale její ne bylo prostě ne. Přítomní skandující diváci vyloženě hecovali ostatní, už už to vypadalo na pěknou frontu. Jen Ken, dle prokurátorky senzitivní a vnímavý muž, nahodil znechucenou grimasu. Choval se jak zbabělec, ale ve jménu spravedlnosti nakonec svědčil proti nejlepšímu kamarádovi. Sára rozetla jeho dilema a podpořila ho v jeho smyslu pro pravdomluvnost. Zajímavá a u nás možná diskutabilní byla obžaloba těch, co lačně přihlíželi, tleskali.... Jodie Foster se tady ukázala jako rajcovní žába s přemírou sex-appealu, do své role se položila velmi dobře. Kelly McGillis mi přišla jako zarytá bojovnice za ženská práva a přitom velmi přirozená s reálným pohledem na svět. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $32,078,318Tržby Celosvetovo $32,700,000Jodie Foster a Kelly McGillis výborne ťahajú túto miestami dosť surovo podanú drámu a zaslúžene ju povyšujú na viac než v konečnom výsledku mohla pre taký okatý televízny výzor byť. Niektoré zábery sú dosť živelné a dopomáhajú vytvoriť dosť nechutné pozadie pri súdnom pojednávaní. /80%/ ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

"Hele, moje oblíbená Jodie, tak se schválně kouknu, jak hraje v tomhle..." Na konci filmu jsem měl podezření, že se mi ten výkon líbil tak hodně jen proto, že mám Jodie Foster rád. Naštěstí mě uklidnila informace, že za tuto roli obdržela Oscara, takže úplně subjektivní dojem jsem z toho zjevně neměl. Jodie tady totiž hraje něco naprosto odlišného od svých ostatních rolí a krásně se tu ukazuje, že je schopna zahrát snad cokoli. A jak správně podotýkají ostatní hodnotící - hrát to místo Jodie nějaká neznámá tuctová herečka, film leží v zapomnění mezi dvouhvězdičkovou šedí. Jako malá perlička mě příjemně překvapila epizodní účast hned dvou známých tváří ze seriálu Hvězdná brána - Carmen "Selmak" Argenziano a Tom "Maybourne" McBeath. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Film je založen na skutečném případu znásilnění, jenž se odehrál v Big Dan's Baru v New Bedfordu (Massachusetts), a to 6. března 1983. (D3VIL)

Reklama

Reklama