Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

lamps 

všechny recenze uživatele

Výborná, na vánoční svátky naprosto ideální komedie. Chevy Chase sice nikdy nebyl nijak excelentní komik, ale úloha ztřeštěného otce Griswolda mu byla souzena a jeho představa o způsobu trávení vánočních prázdnin je tak oslňující a nadšená, že vzhledem k lavině nezdarů s ním musí každý divák soucítit, nemluvě o tom, že se při nich často potýká se záchvaty smíchu. Můj vánoční kult se z toho asi nestane, ale kdykoli bude v televizi nouze o kvalitní pořady a já si budu chtít navodit tu správnou atmosféru, Vánoční prázdniny budou vždy jasnou volbou. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Plně souhlasím s tím, co už bylo řečeno - výborná komedie plná povedených gagů, ale ten dabing! První verze, kde Chevyho Chase namluvil Tomáš Juřička, je povedená, za tu druhou (se sípavým hlasem přesluhujícího Petra Olivy) bych věšel! Praktická ukázka toho, jak může špatný dabing poškodit dobrý film. ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jestliže existují filmy, bez kterých bych si Vánoční svátky nedokázal představit, je to právě tenhle a "Skála" :). Vážně...Rodinná sešlost v domě pitomce s velkým srdcem Clarka, babičky a dědečkové, dětičky a výborný Randy Quaid...Humor od začátku do konce a i nějaké to morální poselství...Pro mě už natrvalo klasika. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Nemůžu uvěřit, že tak skvělou vánoční komedii jsem shlédl až dnes. Kadence vtipů (vtipných!) je neuvěřitelná a Chevy Chase hraje svou životní roli. Narozdíl od některých se mi předešlé dva díly líbily stejně a Griswoldovic se pro mě stávají další kultovní rodinkou, kterou si (když půjde v TV) nenechám nikdy ujít. Nejlepší postavou je vyjma Chevyho Danny Quaid, který se postaral o ty nejlepší vtípky v celé sérii. Bránici nebezpečné scény s veverkou, zvracejícím psem a zdobením domu jsou tím nejvtipnějším, co jsem za poslední léta viděl. Ale přeci jen nedám plné hodnocení, v žebříčku vánočních komedií nevládne nikdo jiný, než úchylný Santa s tváří Billyho Boba Thorntona, zálibou v análním sexu a stálou hladinou alkoholu v krvi. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"POTŘEBOVALI JSME RAKEV, CHCI ŘÍCT STROMEK..." Cesta do lesa pro vánoční stromek prorážející pak větvemi okna, nesvítící žárovková výzdoba na střeše, prkna na půdě, šílená jízda na plechovém bobu, vyschlý krocan, uškvařená kočka, Clarkovo šílenství, hon na veverku, úder SWATu, výbuch zaplynovaného kanálu... Rodinným životem posedlý Clark W. Griswold v podání Chevy Chase patří bezesporu do panteonu nejlepších komediálních postav všech dob a VÁNOČNÍ DOVOLENÁ, kterou se Chase velkolepě rozloučil s pro něj úspěšnými 80. léty, byla vždy mým nejoblíbenějším a nejsjížděnějším dílem série. Griswoldovi pro jednou zůstávají doma (bohužel tím pádem chybí úžasný ústřední Vacation song Holiday Road), ale vrací se bratranec Eddie i Clarkovo ztrapňování se před sexy prodavačkou v obchodě, nebo jeho breakdown. Dnes už se zdaleka tak nenasměju, ale z nostalgie a protože každá druhá scéna je "kultovní", nemůžu jít pod čtyři. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (39)

  • Drevené zábradlie, ktoré Clark odpílil motorovu pílou, sa objavilo znova na svojom pôvodnom mieste v scénach, keď utekala celá rodina nahor pred veveričkou. (megacik)
  • Scéna, ve které se usmaží kočka, byla málem z filmu vystřižena. Studio se obávalo reakcí některých diváků. Nakonec však podlehlo nátlaku Mattyho Simmonse, aby scéna zůstala. Po první testovací projekci se publikum shodlo, že právě tato scéna se jim líbila nejvíce. (Krissty)
  • V prvom zábere, keď Eddie vypúšťa septik, stojí auto na druhej strane cesty, prednou časťou k vyhodeným sobom. V druhom zábere, keď Eddie zdraví suseda, je už iné auto otočené opačne k vyhodeným sobom. (megacik)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama