Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

kingik 

všechny recenze uživatele

Rodina si jede pro vánoční stromeček. Maminka s tatínkem zpívají, dvě dospívající děti jsou otrávené. Táta Clark chce zažít Vánoce, po kterých už dlouho touží - pokácet si vlastní stromeček, celá rodina u stolu apod. Ostatní z toho nejsou moc nadšení, ale pomáhají. Porazí asi pětimetrový strom, který jim následně zlikviduje část domu. A to není všechno. Clarkovi vůbec nic nevychází podle jeho představ. Průměrnou komedii, která je místy i celkem zábavná, diriguje v hlavní roli skvělý Chevy Chase. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Americké komedie nemám moc rád, jsou strašně potrhlé a jsou filmovány pro lidi s jinou mentalitou a trochu odlišným pohledem na svět...ovšem existují i výjimky, nemohu nezmínit svoji nejoblíbenější - Sám doma 1, 2. Jsem rád, že i tato komedie mě zaujala, bavil jsem se a některé scény se tvůrcům skutečně povedly...Důvod mých 3* - a) přiznám se, že mě trochu ovlivnilo vysoké hodnocení v této databázi, b) před Vánoci nepoškodí trochu vypnout mozek a mrknout se i na stupidní americký humor, c) a asi nejhlavnější důvod je, že pokud se na film koukáte s někým, kdo je vám blízký, někdo, kdo je ve vašem srdci a máte ho rádi, tak pohlížíte na ten který snímek hned jinak...Takže hodnocení je na čistém středu, přičemž nebýt oněch 3 aspektů, dal bych 2*. To jest za mě vše! ;) ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že jsem o tomto zřejmě velmi známém filmu - mnozí ho zde označují za svou oblíbenou záležitost - doteď neslyšel. Bezprostředně po zhlédnutí mi ovšem došlo, že jsem zas tak o moc ochuzen nebyl. Děsivý mi přijde už ten animovaný začátek, který mě poplašil, jestli náhodou nebudu sledovat nějaký přiblblý vánoční animák. Film se pak ale rozjíždí velmi slibně - úvodní scéna mi okamžitě připomněla jednu povídku z filmu Divoké historky, a s podivem jsem vnímal, že toto asi nebude úplně standardní rodinná podívaná, protože jsem tam pořád cítil určitou zneklidňující, skoro až lynchovskou atmosféru. Ta se ale postupně ztrácí a film víc a víc sklouzává do polohy nevtipné frašky. Především v závěru, kdy zlý kapitalista procitne a přiklepně papínkovi slíbené vánoční prémie, jsem si už zoufal, a současně uvědomil, že tento film není ničím, než osmdesátkovou variací na Caprovu klasiku Život je krásný, kterou ostatně rodinka v jedné scéně sleduje v telce - oba filmy se mimořádně podobají ve způsobu, jímž vykreslují hlavní postavu, fotříka u konce s dechem, kterému se pod rukama bortí, na co sáhne, aby v závěru samozřejmě vše dobře dopadlo, a divák nahlédl novýma očima, že to, co se v předchozím ději jevilo jako zdánlivá mizérie, bylo vlastně jen součástí toho, že život je... krásný. Osobně mě na filmu nejvíc bavila výstřední dvojice sousedů, jejichž bezdětný hogo fogo životní styl je s klanem Griswoldových postaven do zábavného kontrastu, ne nepodobného podobné konstelaci ve filmu Na samotě u lesa - když tak nad tím přemýšlím, napadá mě však, že pro bezdětné manželství dvou chudáků, kteří nemůžou mít děti, by tento film až tak vtipný zase být nemusel. A škoda, že ti sousedi nedostali více prostoru - každá scéna s nimi je skvostná (nejvíc asi ta, když ti pošuci přiběhnou domů po joggingu - další podobnost se Samotou u lesa! - a týpek ke své drahé polovičce horlivě pronese: "Chci se svléknout, zhasnout, otevřít lahev vína a zlíbat tvoje tělo." - och bože, to jsem umíral smíchy). Nedá se svítit - pokud jsem si něco u tohoto filmu uvědomil, tak to, že králem vánočních komedií pro mě i nadále zůstává Sám doma 2: Ztracen v New Yorku . ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

"Aha jeleň!" Hlavnou (pozitívnou!) zmenou oproti ostatným dielom je odpútanie od motívu cestovania a posun postavy Clarka Griswolda od totálnej absurdity k viac reálnemu podaniu. A tak vznikol film, ktorý vstúpil do dejín. Chevy Chase ako rodinným životom posadnutý Clark Griswold úplne exceluje a každý jeho mimický pohyb, či už smerom k smútku, hnevu, či hysterickému smiechu je prehliadkou čírej komediálnej dokonalosti (jeho prejav o šéfovi je geniálny!). Vianočné prázdniny sú dokonalým filmom najmä kvôli tomu, že celý scenár je do poslednej bodky prepracovaný obsahujúc nespočetné množstvo running gagov, ktoré sa navzájom preplietajú a vrstvia a v neposlednom rade každá postava (a že ich je neúrekom) má svoj hviezdny okamih (pravdaže, nemožno osobitne nespomenúť bratranca Eddieho), za čo môže bravúrny casting (Oscara tomu, kto najal toho šialeného chlapca do role Eddieho syna). A tak vznikla jedna z najlepších komédií a možno najlepší vianočný film všetkých čias. Jeden z mála príkladov, kde pokračovanie prekonáva (aj tak skvelý) originál. "Opravil som zábradlie!" ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Už jsem někdy něco přehnal?" Nikdo nedokáže na vánoce sezvat tak velkou rodinu jako Griswoldovi. Nikdo nemá v obýváku větší vánoční strom než Griswoldovi. Nikdo nedokáže ve zdraví přežít tak velkou vánoční nepohodu jako Griswoldovi. Ničí sousedi nejsou o vánocích v takovém nebezpečí, jako ti od Griswoldů. A já ke Griswoldovým jezdím každé vánoce, abych si užil všechny vánoční tradice a nemusel přitom vstát z gauče. Požáry, výbuchy, únosy, motorová pila a sexy prodavačka spodního prádla - to jsou ty jediné správné vánoce. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (39)

  • V prvom zábere, keď Eddie vypúšťa septik, stojí auto na druhej strane cesty, prednou časťou k vyhodeným sobom. V druhom zábere, keď Eddie zdraví suseda, je už iné auto otočené opačne k vyhodeným sobom. (megacik)
  • Dům sousedů rodiny Griswaldových je ten samý, ve kterém žije rodina Rogera Murtaugha (Danny Glover) ve všech dílech série Smrtonosná zbraň. Budova stojí ve studiích Warner Bros. (Krissty)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama