Reklama

Reklama

Hory mají oči

(festivalový název)
  • USA The Hills Have Eyes (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tuctová americká rodina s novorodeniatkom a dvoma psami si to hasí skrz vyprahnutú púšť do Kalifornie. Naskytnú sa problémy, minivan musí zaparkovať a naši hrdinovia sa ocitajú mimo civilizáciu, v zapadnutej plošine, pripomínajúcej mesačnú krajinu. Ide o priestor pre vzdušné cvičenia vojenských stíhačiek. A hlavne... brúsi si na nich zuby rodina domorodých kanibalov, žijúca v poblízkej jaskyni. Nízkorozpočtový horor, natočený za 230 tisíc amerických dolárov sa stal prekvapivým hitom. (POMO)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (134)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hory majú oči je prostredím aj hlavnou zápletkou celkom originálny hororík. Craven je majstrom žánru a dokáže na castingu nájsť vhodné typy a následne ich ešte "mierne" upraviť v maskérne tak, aby sme gúľali očami. Mňa by najviac aj tak vydesila tarantula v prívese. Film treba chápať ako povinné hororové filmové čítanie a doplnenie si Cravenovej tvorby. Patrím ku skupinke, ktorá si myslí, že remake je vydarenejší. Ale bez tohoto filmu by predsa nemohol vzniknúť! 70%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Většina kultovních filmů Wes Cravena prostě není pro mě. Dokážu pochopit, že ve své době to musel být hit a něco ne zrovna obvyklého, ale nezlobte se na mě, zestárlo to. A to teda pořádně. Spíš to ve mě vyvolávalo smích a strašnou nudu než cokoli jiného, protože vzhled a jednání kanibalů prostě už v současnosti působí pitomě a atmosféra zde neexistuje hlavně kvůli tomu, že ji není moc na čem stavět. I ten Texaský masakr motorovou pilou působil promyšleněji, tohle je obsahem jen další klasický zástupce z řady hororů typu "parta lidí někam jede a musí strávit noc uprostřed ničeho". Ani to v sobě nemá moc překvapujícího, umírá se přesně tak jak člověk očekává a absolutně se tu nepovedlo u mě vyvolat jakýkoli zájem o osudy postav, naopak, všechno mi bylo lhostejné, zvlášť když se tu všichni chovají tak pitomě. Pár zajímavých nápadů a scén v tom sice je, ale na víc jak dvě hvězdy to nevidím. Stejně jako u Vřískotu a Posledního domu nalevo... 2* ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

S tímhle se jak následující Kruté oči hor, tak pozdější remake vůbec nedá srovnávat. I když už to dneska asi nemá ty koule, přece jenom jsme už zvyklí na větší masakry (a to byl třeba právě problém Ajova remaku – to byl jenom masakr, nic více), má to perfektní atmosféru, která (opět na rozdíl od remaku, kde se v půlce filmu vytratí) trvá až do konce. O Cravenovi si nemyslím, že by byl kdovíjak dobrý režisér, ale tenhle film se mu docela povedl. 3,5* ()

pankreminek 

všechny recenze uživatele

Já jsem viděl dříve remake než tohle a musím říct, že i přesto že remake je plný krve, tak u tohodle jsem se bál více. Wes Craven je pro mě král horroru a umí neskutečně dobře vybudovat atmosféru, která je velkým plusem tohoto filmu. Já si dovolím tvrdit, že se kvalitou minimálně vyrovná Texaskému masakru motorovou pilou. Podle mě trochu nedoceněný snímek, navíc můj oblíbenec Michael Berryman. Snad jediná věc, která mi na tom moc nesedla byl ten konec, no to ale stejně nemění ten fakt, že tento film je aspoň pro mě mistrovským dílem. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ajův remake je tak dobrý, že jsem si vzhledem k nikterak valnému hodnocení nechával původní Cravenovy Hory docela dlouho utéct. Což byla chyba, protože je to překvapivě dobrý hororový film. Pokud bych měl něco vyzdvihnout nad remake, tak určitě postavy buranských kanibalů, které tu jsou od sebe charakterově/vizuálně odlišitelné, tedy jedná se opravdu o postavy, nikoli o nástroj vraždění jako v moderní verzi. A působí tak pěkně pravěce, jako neandrtálci, to se mi líbilo. Hodinu je ten film v podstatě výborný - atmosférický, drsný, děsivý. Škoda jen, že třetí akt zklouzne k poměrně nudnému vybíjení, ještě ke všemu za denního světla. Tehdy jde výsledný dojem trochu dolů, ale celkově až nečekaná spokojenost. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (27)

  • Agent Susan Larnier byl původně proti tomu, aby hrála v tomto filmu. Měl panický strach, aby si Susan nezničila kariéru. Susan byla však velkým hororovým fanouškem. (Chatterer)
  • Aby film zarobil, zohľadnili tvorcovia v jednom z alternatívnych reklamných sloganov predovšetkým násilné scény: "Šťastnejší zomreli ako prví..." (Han-cock)

Související novinky

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Festival otrlého diváka III.

Festival otrlého diváka III.

09.03.2007

Již po třetí se ve dnech 13.-18. března na plátno pražského kina Aero vrací přehlídka filmového nevkusu, hnusu, ošklivosti, strachu i smíchu a bizarností všeho druhu v podobě oblíbeného Festivalu… (více)

Krev, duchové, strach… Aja

Krev, duchové, strach… Aja

26.11.2005

Mladý francouzský režisér Alexandre Aja se rozhodl vybudovat svoji kariéru na slasher hororu. Zatímco v našich kinech běží Noc s nabroušenou břitvou, v níž neznámý příchozí terorizuje jednu rodinu,… (více)

Remake Cravenovej klasiky

Remake Cravenovej klasiky

18.06.2005

27. júna sa začne produkcia pred niekoľkými mesiacmi ohláseného remaku kultového hororu Wesa Cravena, a tým nemám na mysli Nočnú moru v Elm Street, ale u nás o niečo menej známy THE HILLS HAVE EYES o… (více)

Reklama

Reklama