Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street

  • USA A Nightmare on Elm Street (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nancy (Heather Langenkamp) prožila smrt svých přátel. Matka a její blízké okolí si myslí, že se zbláznila a vytváří si vlastní postavu, která je zabila. Jenže postupem času napovrch vyplouvají důkazy, že vrahem je Freddy Krueger (Robert Englund), který se jí zjevuje prostřednictvím snů. Nancy zjistí, že v minulosti zabil 20 dětí a rodiče se sami pomstili, když selhaly vyšetřující orgány. Nezbývá jí než se vydat do posledního nerovného boje s Freddym a záchranou jí může být právě její otec (John Saxon). (Rodriguez)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (718)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Divné. Očakával som podstatne lepší, zaujímavejší, desivejší a atmosférickejší horor. Pozeral som to v noci (ako každý horor, nechápem ako niekto môže pozerať horory cez den) a tak som očakával, že sa aspon párkrát zlaknem. Nikde nič. Atmosférou veľmi slabé a všetky scény s Freddym pôsobia skôr smiešne ako strašidelne. Otrasná hudba! Stále dokola tá istá melódia. Už ma z toho bolela hlava. Lakačky sú natočené slabo - predvídatelné a veľmi hlučné (hudba doslova vybuchne). Chystal som sa pozrieť celú sériu Nightmare on Elm Street, ale ak je toto čudo považované za najlepší diel série, neviem, či to má zmysel. Ale možno mi tie humornejšie pokračovania sadnú viac ako táto vážna, nechcene smiešna ptákovina. Jediné, čo môžem pochváliť je originálny nápad. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ano. Freddy je určitě kultovní, hororovou postavou. Možná je to tím množstvím dílů, ale spíše jsem doufal, že to bude celkovou podstatou Noční můry z Elm Street. Freddy tu vždy byl, ale já se k němu dostával, vždy jen okrajově. Horory mě moc nepřitahovaly, až po letech. Atmosféra seznámení se s Noční můrou, je vskutku podchycená skvěle. Výborná kamera, drsná hudba i skutečně hororový nádech, to vše mě vtáhlo do děje. Nicméně, z Freddyho pohledu, zoufalá závěrečná honička, s prvky filmu Sám doma, mě vskutku donutila k smíchu a bohužel trochu narušila vážnost a přirozenost Kruegerovi zloby. Myšlenka zla, pronásledují oběti ve snu, je určitě perfektní. Sny jsou jednou z nejzáhadnější funkcí mozku a reálnost snů a fantazie určitě zažil každý z nás. Bylo mi jasné, že když má série tolik dílů, nemůže to být vše kvalitní, ale skutečně od úvodního dílu jsem čekal ještě víc. A jestliže jsem se zde od pětihvězdičkářů dočetl, že toto je vrchol série, bude pro mě asi dlouhodobá záležitost, dát šanci dalším dílům. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Do dneška nezapomenu, jak jsem vůbec poprvé viděl v televizi Noční můru. Máma měla za to, že už dávno spim, mezitím co já za dveřma vesele šmíroval. Ve školce jsem si pak dlouho poté kreslil toho pána v klobouku, vyprávěl o něm kamarádům, což učitelky vůbec nechápaly. Jen jedna z nich měla pro mě pochopení, a nosila mi různé obrázky a plakáty s filmovou tematikou. Pěkný časy, jen co je pravda... Craven tu zkrátka vytvořil kultovní postavu, se svým charakterem a černým humorem natolik odlišnou od ostatních zabijáků té doby. Freddy Krueger byl zkrátka zábavnější, i právě proto se tenhle břitoruký hrdina stal postupem času výdělečnou značkou a popkulturní ikonou. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Noční můra v Elm Street patří bez přehánění mezi nejznámější horory, které kdy vznikly. Oprávněně. Už zabití první osoby, která byla od začátku prezentovaná jako hlavní postava, a tedy jako ta co by neměla umírat, tedy rozhodně ne hned na začátku, je velmi překvapivé. Nápad se zabijákem, který se ve snech mstí potomkům svých vrahů, je perfektní. Bohužel v prvním díle se jej nepovedlo zcela rozvinout. Důvod je nasnadě. Tvůrci se snažili o co nejuvěřitelnější prolínání mezi reálnými a snovými pasážemi. Nechtěli využít veškerý prostor snu k realizaci šílených nápadů, které by bouraly již tak vratkou atmosféru, a bohužel zcela rezignovali i na vyobrazení bezmocnosti, kterou museli, resp. mohli, jednotlivě postavy zažívat (zejména neprávem obviněný Rod a hlavní hrdinka). V konečném důsledku tak sledujeme spíše komorní podívanou, ve které je jediná hlavní postava opakovaně konfrontovaná se světem Freddyho Kruegera. Je ovšem třeba vyzdvihnout fakt, že hlavní postava prochází neustálým vývojem a k Freddymu se vrací vždy obohacena o nové myšlenky, které může a chce využít. Jejich souboj je čím dál vyrovnanější, což přináší větší napětí v důsledku očekávání dobrého, či špatného konce. Problém je, že toho napětí je na začátku co by se za nehet vešlo a na konci to není zase až o tolik lepší. Nervydrásající atmosféra a okusování prstů ze strachu o hrdiny se bohužel nekoná. Takovým hřebíčkem do rakve je pak závěr, který je nejslabším článkem celé série. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jak už to u filmových sérií bývá, i v případě NOES jsou některé díly slabší a jiné silnější. Původní Cravenova Můra patří jednoznačně k těm druhým. Navíc jde o nejhorrorovější film série. Ještě zde není tak patrná comicsová estetika, nadhled a černý humor pozdějších sequelů, ovšem napětí a správně dávkovaná hrůza vytěžují originální nápad více než dobře. Mou srdeční záležitostí je sice zejména Můra č.3 (aka Dream Warriors), ale debut Freddyho K. má i tak můj plný respekt. ..... Často se vedou spory o tom, zda NOES je či není slasher (tedy zástupce horrorového subžánru, zabývajícího se vyvražďováním teenagerů). Osobně se kloním k názoru, že tenhle snový svět je se svými zvláštními pravidly přece jen trochu jinde, než svět Halloweenů, Pátků třináctého či Vřískotů. Ostatně, i to, že Craven si vymínil, že po celou dobu natáčení nesmí na place padnout slovo "slasher", o něčem vypovídá. ()

Galerie (178)

Zajímavosti (135)

  • Ve scéně, kdy Nancy utíká před Freddym (Robert Englund) venku po ulici a míří do svého domu, si její představitelka Heather Langenkamp pořezala nohu. V momentě, kdy vběhne do domu, je vidět, že mírně kulhá. (Alfréda)
  • Režisér Wes Craven se v jednom rozhovoru rozpovídal o znetvořeném bezdomovci, který byl pro něj inspirací pro postavu Freddyho (Robert Englund). Viděl jej z okna domu jeho rodiny, když mu bylo 11 let. Muž prý patrně musel cítit, že jej někdo sleduje, a tak se zastavil a podíval se mu přímo do obličeje. Malý Wes Craven se vyděsil a uskočil zpět. Dlouho čekal, než nabyl dojmu, že muž odešel. Poté se vrátil k oknu, ale muž stál stále na stejném místě a nejenže jej sledoval, ale navíc pohnul hlavou směrem kupředu. Poté muž zamířil ke dveřím domu. Vyděšený Craven vyběhl z pokoje a běžel do spodního patra, kde uslyšel kroky na chodbě domu. Jeho o deset let starší bratr popadl baseballovou pálku a vyběhl na chodbu, ale muž tam již nebyl. (ajaxx)
  • Dom, v ktorom prebiehalo natáčanie, sa nachádza v losangeleskej štvrti Západný Hollywood, má 250 metrov štvorcových, tri spálne, bazén a záhradný domček. Bol postavený v roku 1919 a v roku 2013 bol na predaj za 1,55 milióna eur. (Raccoon.city)

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

26.12.2018

Noční můra v Elm Street už se jednoho remaku dočkala. Snímek z roku 2010 byl ale těžký propadák, a to jak po stránce finanční, tak i mezi diváky a kritiky. Studio New Line Cinema ale o pět let… (více)

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Reklama

Reklama