Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Seriál Kancl, natočený polodokumentárním způsobem, zachycuje pracovní den šéfa Davida Brenta (Ricky Gervais) a jeho zaměstnanců. Brent je ten nejhorší šéf na světě. Je netaktní, bez špetky talentu, egoistický, plný předsudků, zbabělý a vychytralý – přesto je však nějakým způsobem přesvědčen o tom, že ho všichni milují. Mezi jeho trpělivé zaměstnance patří snaživec Gareth, smolař v lásce Tim a recepční Dawn, objekt Timova zájmu. Tato třeskutě vtipná komedie z dílny Rickyho Gervaise a Steva Merchanta získala Zlatý glóbus za nejlepší komediální seriál. (HBO Europe)

(více)

Recenze (298)

Satan 

všechny recenze uživatele

Je zapotřebí si uvědomit, že Kancl nepatří mezi typické britské sitcomy ani americké slátaniny s tím nejspodnějším humorem. Kancl je unikát, který si ze všeho bere trochu a navenek se snaží tvářit jako dokument o fiktivní firmě. David Brent je neskutečně cynické a arogantní hovado, které si přeje jediné – pohodu a humornou „atmošku“ ve svém kanclíku a jestliže se ho někdo v legraci snaží trumfnout nebo ho ponížit, je zle. The Office startuje jako komediální bomba a finišuje téměř tragickým koncem a je zajímavé sledovat, jak seriál postupně mění tvář, jak z nevinné legraci přerůstá k vážným chvilkám s myšlenkami o pracovní morálce, vztazích mezi lidmi v práci a v životě. Proto mám tento „kanclovský“ humor tak rád. Ricky Gervais do toho dal daleko víc, než jen, že naházel do dílů pár fórků a bavte se. Kancl má vnitřní poslání a i když se k němu dopracovává přes narážky na černochy, postižené, homosexuály, kanadské žertíky a shazování lidské suverenity, každý díl mě donutí svým způsobem zapřemýšlet a to se mi na Kanclu tak líbí a proto jsem si ho zamiloval. 1. série = 100% | 2. série = 100% | 3. série (vánoční speciál) = 100% ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Docela dost chápu, že se někomu nemusí tento seriál líbit. Hlavní hrdinové nejsou sympaťáci a seriál není moc vtipný. Nebo lépe řečeno - humor není založeý na vtipnosti, ale na pocitu trapnosti, který jednání postav navozuje. Tento postup je doveden až do krajnosti. Celkově jde o dost absurdní záležitost, v níž tzv."laskavý humor" nemá místo na slunci, a to je dobře. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Od dob, kdy spatřil světlo světa Červený trpaslík, je to nejúspěšnější vývozní artikl britské televizní tvorby. Jde o vybočení z klasické sitkomové tvorby, svého druhu vlastně experiment, který popřel klasickou nadsazenou situační komiku ve prospěch realistického hereckého projevu a přišel s humorem, který sází spíše na absurditu drobných běžných pracovních střetů a povahových odstínů zaměstnanců jedné malé firmy. S podobnými týpky se patrně každý z nás v té či oné míře v životě setkal a za hrdiny seriálu si může dosadit vlastní konkrétní jména a tváře. Je těžké popsat, v čem vlastně spočívá tak obrovský úspěch a ohlas, ale seriál díky své originalitě bodoval prakticky na všech světadílech a v nejrůznějších kulturách. Sebestředný arogantní šéf, snaživý kariéristický poskok, přihlouplá kancelářská pipka, nesmělý tahoun a řada dalších týpků dokáže ve sledu zdánlivě banálních příhod diváka, pokud přistoupí na pravidla daná tvůrci seriálu, hodně pobavit. Celkový dojem: 90 %. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

David Brent: Well, there's good news and bad news. The bad news is that Neil will be taking over both branches, and some of you will lose your jobs. Those of you who are kept on will have to relocate to Swindon, if you wanna stay. I know, gutting. On a more positive note, the good news is, I've been promoted, so... every cloud. You're still thinking about the bad news aren't you? Naprosto úžasný a originální seriál, brilantně tematizující trapnost v každodenním životě - hlavní postava David Brent je hloupý, samolibý, ale hlavně neskutečně trapný - a neuvědomuje si to. Zároveň jsou veškeré jeho promluvy, fórky, rádobymoudrosti tak neskutečně pitomé (ovšem zcela vážně řečené), že se nemůžete nesmát. Ricky Gervais se nebojí hnát svou postavu do extrémů, ale jeho Davida Brenta je vám spíš líto, než abyste ho nenáviděli (což je věc, která se americkému "překladu" naprosto nepovedla). Kancl opravdu vypadá, jako by to byla reality show z obyčejné firmy, která má jednoho velmi výstředního šéfa (s velmi výstředním zástupcem, abych nezapomněl). Během těch pouhých čtrnácti dílů jsem si tuhle kancelář naprosto zamiloval a těšil se na další návrat do ní. Tvůrcům se navíc podařila jedna věc, která snad s výjimkou Hotýlku nemá v televizi obdoby - skončili v nejlepším. A za to je mám ještě radši. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se tomuto seriálu docela dlouho vyhýbal, ale asi nadešel správný čas se na něj podívat. Musím uznat, že je seriál ve své podstatě velmi originální a Ricky Gervais a Stephen Merchant stvořili něco, co se jen tak nevidí. Na druhou stranu mi více sedí jiný styl humoru a já jsem se vždy nebavil. David Brent je ale postavou, kterou nezapomenete. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (44)

  • Rodiče Donny se jmenují Ron a Elaine, jako rodiče spoluautora seriálu Stephena Merchanta. (don corleone)
  • K seriálu si vytvořili svůj remake kromě Američanů také obyvatelé Francie, Kanady, Německa, Izraele, Chile, Švédska, Jižní Afriky a Ruska. (Nin)
  • Kultovní seriál BBC byl prodán do osmdesáti zemí světa a stal se tak do té doby vůbec nejprodávanějším britským pořadem všech dob. [Zdroj: Městská divadla pražská] (oje)

Související novinky

Americký Kancl dostane reboot s novým obsazením

Americký Kancl dostane reboot s novým obsazením

11.05.2024

A opět píšeme o pokračování slavné značky, nikoliv o novém originálním projektu. Snaha zlákat diváky na osvědčené způsoby zábavy a nedostatečná odvaha velkých studií se samozřejmě netýkají jen filmů,… (více)

Reklama

Reklama