Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (852)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Film je to tak za 4*, ale přesto chci a musím dát 5*!!! Netečnost mocností, tak jak zde byla popsána byla alarmující... A jak píše Golfista s jehož komentářem se ztotožňuji... více slov netřeba, třeba je se na ten film podívat....P.S. Jedna rada... nezapomenout po shlédnutí filmu vrátit spadlou čelist na původní místo... ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Syrové, autentické, chvílemi až dokumentárně působící a hlavně skutečně výtečné drama o genocidě ve Rwandě. Uplně čisté čtyři hvězdičky to nejsou, nějakých 78%, ale i tak můžu tento snímek vřele doporučit. A nesmím opomenout Cheadlea, neboť ten roste film od filmu a ta Golfistova Oscarová připomínka je docela přesná. ()

Reklama

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Silný emocionální zážitek, navíc s dost ožehavým tématem. Don Cheadle zahrál bezchybně a i Sophie Okonedo, která mi sice nebyla sympatická, ale v její situaci jsem s ní více než sympatizoval. Hutu a Tutsii – jeden velký problém, který odneslo smrtí spoustu nevinných lidí. Taky cením dialogy, které byly občas dost kruté, ale na druhou stranu hlavně pravdivé a bezcitné – tak jako je spousta lidí, kteří zažívají problémy pouze na dálku a ne osobně. 10/10* ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy se mi při žádném filmu tolik netajil dech hrůzou, když jsem si uvědomila jak velkou pravdu tu postavy říkají : "Má cenu to točit ? Lidi se na to kouknou, řeknou "To je hrůza" a budou dál večeřet" nebo "Jste póvl, nejste nic. Jste jenom bezcenní Afričani a nikdo vám nepomůže". Snad poprvé jsem se skutečně styděla za tolik vychvalovanou civilizovanou západní společnost, která dokáže bezcitně zavřít oči. Ještě dlouho budu o tomhle filmu přemýšlet a doufám, že si ho lidé budou pamatovat jako vykřičník nad svojí lhostejností. Obzvlášť některé scény (například evakuace cizinců, většinou bělochů - bílí do autobusu, černí do hotelu) jsou natolik výmluvné, že ani nepotřebují komentář či vysvětlení. Přesto je replika Joaquina Phoenixe ("Bože, já se tak stydím") dokonalou tečkou za touto scénou. O herectví Dona Cheadlea snad ani není potřeba něco říkat, on nic NEHRAJE, on prostě JE Paul Rusesabagina. Film má navíc překrásnou kameru (dokonalá je scéna u jezera, kdy se z poza mlhy ukazuje, že celá cesta je doslova zatarasená mrtvolami Tutsiů), nemluvě o hudbě a perfektně zvládnuté režii. Scénář se vyhnul jakémukoli vydírání diváka - o to víc pak film nemůže nechat nikoho chladným. Já osobně jsem po odchodu z kina nebyla dobré půlhodiny schopna slova... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeste nez sem film videl, tak me napadlo srovnani s Schindlerovo seznamem, filmy si jsou v par detailech skutecne podobny, ale jinak jde o neco uplne jinyho. Ale nutno rict, ze i zde se jedna o perfektni drama. O vecech, o kterych film vypravi, nic moc nevim, ale tyhle zalezitosti mezi Hutu a Tutsii jsem uz nekde videl, uz nevim presne kde, mozna Krvavej diamant. Film, ackoliv vypravi fakt o dost zasadnich vecech a uz samotne tema filmu je dost silne, tak hlavni zasluhu na celkovem dojmu ma Don Cheadle. Na jednu stranu krapet vlezdoprdelka, slusnak a dobrak, ale kdyz mu jde o rodinu, tak umi bejt vostrej. Proste jeho vykon a samotna jeho postava je hlavni duvod, proc dat 5*. Jinak film ty dve hodiny dokonale zaujme a nektery sceny jsou fakt sila. K tomu tu mame slusnyho Phoenixe a Nolteho, kterej sice vypada jak stoletej alkoholik, ale hraje slusne. Jednoznacne 5*. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • OSN až v roce 1997 potvrdila, že byla předem upozorněna na chystaný masakr. Kofi Annan, v roce 1994 zastávající funkci náměstka generálního tajemníka OSN pro mírové operace přiznal, že OSN mohla genocidě zabránit. Annan, v roce 1997 zvolený jako sedmý generální tajemník OSN rovněž uvedl, že cítí za genocidu odpovědnost. Selhání přiznal i bývalý prezident Spojených států Bill Clinton. (Duoscop)
  • Demokratickú republiku Kongo vo filme nazývajú Kongo. V čase odohrávania sa filmu (1994) sa táto krajina ale nazývala Zaire či Zair. (Duky69)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama