Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na cestě z Berlína do New Yorku potká Kyle Pratt (Jodie Foster) ta nejhorší noční můra každé matky - v rozlehlých prostorách moderního Boeingu 474 se beze stopy ztratí její šestiletá dcera Julia. Kyle, která je citově zničená z nedávné ztráty manžela, se zoufale snaží nevěřící posádce letadla, cestujícím a později i sama sobě dokázat, že není šílená. Přestože se kapitán Rich (Sean Bean) i letecký strážník Gene Carson (Peter Sarsgaard) snaží o tvrzeních zoufalé vdovy nepochybovat, směřují všechny důkazy ke skutečnosti, že její dcera nikdy na palubě letadla nebyla, což ještě více podněcuje paranoiu a pochyby ostatních cestujících a zbytku posádky. Kyle, která se najednou ocitá úplně sama, zbývá jediné - spolehnout se při pokusu o vyřešení celého tajemství a záchranu dcery pouze na svůj vlastní rozum. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (405)

genetique 

všechny recenze uživatele

Škoda, že film začína rozvíjať svoje thrillerové vlatnosi až druhú polovicu. Prattovej hľadanie svojej dcéry v prvej polke je síce kvalitne spracované, no celkovom vyznení to vyznie príliš rozťahane. Naopak, druhá polka filmu je skvelá a výborne zapadá s prvou do seba. Dobré je aj spracovanie lietadla a skombinovanie s konštruktérkou. Škoda, že sú rozvité postavy, ktoré absolutne nezasahujú do deja. 65%. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Shwentkeho bezemoční sterilní režie sráží dolů potenciálně zajímavý příběh. No a Jodie... mám ji sice v oblíbených herečkách, ale tady je hrozně průměrná, mnohem zajímavější pro diváka jsou Peter Sarsgaard (z toho určitě ještě něco bude) a charismatický Sean Bean (z toho už nic nebude, ale třeba si někdy zahraje krále Leara v Royal Shakespeare Company). Nicméně film, který NEmusíte vidět. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Velice slabé. Dějových chyb a kiksů je ve scénáři, jako děr v ementálu, nehledě na druhou polovinu filmu, která se dá nazvat jedním megaklišé. Herci naprosto nevýrazní a ani Jodie Foster mě tentorkáte tak úplně nepřesvědčila. První polovička filmu je ještě docela koukatelná. Potěší příjemně realistické pojetí chodu letiště a jistých zaběhnutých pravidel v letecké dopravě, které jsou občas vyzdvižena v popředí. Avšak všechny snahy o "realistický" thriller hatí připitomělý scénář. Technicky film překvapivě nic moc. Vnitřek letadla je naaranžovaný krásně, avšak venkovní záběry jsou přímo tragické. Jak by mohlo být letadlo černé? Bez jediného potisku té oné společnosti ? Těch nedostatků je opravdu pořádný zástup. Závěrečná scéna výbuchu je technicky zprasená a počítač je z toho přímo cítit (a není to poprvé). Kdepak toto opravdu ne. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tajomný let mohol byť tajomnejší, keby ostal viac pri mysterióznej stránke a nevydal sa jednoznačne stránkou akčnou, thrillerovou. Pôvodná atmosféra sa pomaly stráca a následne už len sledujeme nemožné úteky v neexistujúcom lietadle a kapitána, ktorý kašle na lietadlo, opustí kabínu a ide prehľadávať stroj. Veľa vecí pritiahnutých za vlasy, ale keď už sa dostanete do toho, že o nič viac ako akciu nepôjde, tak si na to aj zvyknete. O skutočnom zmiznutí so zápletkou sa odporúča Hitchcockovo Zmiznutie starej dámy. Tak nabudúce možno asi to. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Další film o tom, že s dětmi jsou jenom problémy. Děti křičí, zvracejí, dožadují se zbytečností, ztrácejí se v letadlech – zpravidla, když to nejméně očekáváte. Kyle Prattová (Jodie Foster) by ještě měla být ráda, když po krátkém zdřímnutí během letu z Berlína do USA zjistí, že se její nezvykle bledá dcerka poděla bůhvíkam. Ale ne, to by nebyl americký film, aby ji vyplašeně nezačala shánět po celém letadle (které shodou náhod sama navrhla) a podezřívat arabské spolucestující z nekalých úmyslů. První třetina ještě ujde. Nevíme, kde vězí pravda, zda-li Kyle skutečně neharaší v mozkovně (jak se domnívá personál, nemající jediný důkaz o přítomnosti její dcery na palubě). Režisérovi se – za vydatné pomoci vytříbené kamery Floriana Ballhause – daří budovat napínavou atmosféra. Jodie Fosterová navíc dokázala svou hrdinku obdařit nevnucujícím se charismatem a ne až tak často vídaným intelektem. Bohužel, když vyjde najevo, o čem vlastně celý film je, veškeré pozitivní prvky jsou nemilosrdně vyhozeny zpátky na zem (pro jistotu bez padáku). Rafinovaný thriller stavějící na divákově nejistotě se rázem mění v trapnou kopii čehosi nechvalně známého již z tolika jiných filmů. Celé dosud pracně budované dějové lešení se ukáže být postaveno z velice křehkého materiálu, který silnějším poryvům větrů v žádném případě neodolá. Takovým poryvem přitom může být zapojení byť jen minima mozkové kapacity uvažujícího diváka. Je to škoda, ale možná že Američané po 11. září přesně takový film potřebují – neustálé omílání důležitosti semknuté rodiny je sice otravné, nicméně stále oblíbené. 45% Zajímavé komentáře: Marigold, Falcor, anais, PogoJoe, Bilky ()

Galerie (53)

Zajímavosti (15)

  • Letoun je ve filmu označován jako "AALTO Air E-474". Žádný takový stroj ale ve skutečnosti neexistuje. Vzhled letounu zvenčí se nejvíc blíží obřímu "Airbusu A-380", vnitřek kokpitu pak "Boeingu 787 Dreamliner". (curfew77)
  • Na začiatku filmu, keď Kyle (Jodie Foster) začne pátrať po svojej dcére, zhodí na zem deku a Juliin (Marlene Lawston) plyšový medvedík vypadne. V nasledujúcich scénach filmu však plyšového medvedíka nesie samotné dievčatko, aj keď predtým ho nemalo. (Arsenal83)
  • Herec Assaf Cohen, který ve filmu představuje jednoho z podezřelých arabských cestujících muslimského vyznání, je ironií osudu v osobním životě naopak židovského původu. Také tento fakt byl jedním z argumentů četných kritiků nesouhlasících s vyzněním celého snímku. (curfew77)

Související novinky

Setkáme se včera, lásko!

Setkáme se včera, lásko!

25.04.2007

Určitě si vzpomenete, jak si to Eric Bana a Brad Pitt coby Hektor a Achilles rozdali před branami Tróje na meče a kopí. Bylo to tak přesvědčivé, až se nechce věřit, že v soukromí jsou ti dva kámoši.… (více)

Reklama

Reklama