Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Reisman je pověřen velením projektu Amnestie, jehož cílem je likvidace elity německého velení na zámečku nedaleko Paříže. K úkolu, který je považován za sebevražedný, si po pečlivém zvážení vybere dvanáct vojáků, odsouzených na smrt nebo doživotí. Ti, kteří přežijí, dostanou milost. Navzdory všeobecné nedůvěře je major odveze do lesa k výcviku. Jeho metody jsou sice drsné, nicméně se zdá, že přinášejí výsledky. Když jednotka úspěšně projde zkouškou během manévrů v Devonshiru, má povoleno vyrazit do akce. Nepozorovaně přistanou poblíž zámečku a proniknou dovnitř. V nejméně vhodnou chvíli jsou však prozrazeni. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

sud 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný válečný film, který má mnohem drsnější a cyničtější obal, než jeho ostatní kolegové, kterých se v 60. a 70. letech natočilo poměrně dost. Hlavní hrdinové nejsou žádní školení profesionálové, ale vrazi a kriminálnící, kteří svojí misí splácí dluh Americe za všechno co provedli. Jejich velitelem není veleúspěšný velitel, ale major, který to svoji svérázností bohužel nedokázal daleko dotáhnout a vycvičit dvanáctku špinavců je jeho poslední šancí. Robert Aldrich byl snad po Samu Peckinpahovi nejdrsnější a nejsvéráznější režisér Hollywoodu. Výtečné herecké výkony drsného Lee Marvina, statečného Charlese Bronsona, hbitého Jima Browna, rebelantského Johna Cassavetese, mírně zaostalého Donalda Sutherlanda a psychopatického Tellyho Savalase, spolu se silným scénářem a režií jsou zárukou nadčasovosti, zručnosti a atraktivnosti tohoto díla. 80%. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika, válečné filmy z téhle doby mají pořád své kouzlo a ve většině případů jsou mnohem lepší a záživnější než ty dnešní rádoby strhující válečné filmy. Lee Marvin byl prostě pan herec, stejně tak Bronson a plno ostatních. Výcvik špinavců nemá chybu a závěrečný útok na německý hrad je nezapomenutelný. Při sledování Špinavců si připadám, jako bych hrál opět hru Commandos, vlastně není nic, co bych vytkl, prostě výborný válečný film a zároveň klasika, tyhle filmy nikdy nevymřou. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Dalsi povedeny WWII kousek se skvelou dobovou atmosferou a originalnim napadem. Charismaticky major Lee Marvin musi vycvicit bandu 12ti odsouzenych zlocincu pro sabotazni akci primo v jadru nemci okupovane Francie na stylovem Nazi zamecku. Pokud mezi bandou mate navic psychopatickeho Kojaka, retardovaneho Donalda Sutherlanda, rebelujiciho Johna Cassavetese, nebo Charlese Bronsona, je to docela slusne naslaply tym se kterym se nudit rozhodne nebudete. 7/10 ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Originalita nadevše a tento válečný snímek to jen potvrzuje. Lee Marvin a jeho tým o tuctu špinavců (neholili se) je rozdělen na dvě pěkné části. V té první sice nenajdete žádnou akci, za to poznáte onu "špinavou bandu" a v té druhé se to akcí a efekty jen hemží (výbuch německého zámku v té době dozajista Oscara zasloužil). Zkrátka pěkný válečný snímek, kde překvapí dnes již známí herci. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Tahle drsná skupinka největších grázlů a vyvrhelů by si dala k snídani i Stalloneho partu Postradatelných.Aby ne,když je na nebezpečnou misi za 2. světové války připravoval Lee Marvin! Je pravda,že film paradoxně ztrácí dech v závěrečné akci,která nedává divákovi dostatečný přehled (ale koneckonců,jde o válečnou vřavu) a maličko degraduje dojem z doslova geniální tréninkové pasáže,ale čert to vem,ten film je super i skoro 45 let od svého vzniku.Ze způsobu,jakým režisér představuje a postupně vykresluje jednotlivé charaktery,by se mohly učit všechny dnešní týmovky,střihová skladba,hudební podkres,práce kamery,originální nápady... Ve výsledku stoprocentně funkční film,který mě bavil po celou svou relativně macatou stopáž,kterou jsem ani na chvíli nepocítil. 90 % ()

Galerie (87)

Zajímavosti (38)

  • Joseph Wladislaw (Charles Bronson) prohlásí, že jeho otec byl horníkem ve Slezsku, což platí i o otci představitele. Bronsonův otec skutečně doloval uhlí, s tím drobným rozdílem, že ne ve Slezsku, ale v Litvě. (Karlos80)
  • Obsadenie polovice hrdinov tvorili veteráni druhej svetovej vojny. Námornú pechotu zastupovali Robert Webber a Lee Marvin, armádu Charles Bronson a Terry Savalas, námorníctvo Ernest Borgnine a obchodné loďstvo Clint Walker. (marlon)
  • Když Wladislaw (Charles Bronson) opouští místnost s lanem a hákem, upustí lano k nohám. V dalším záběru z dálky drží lano a znovu ho pustí k nohám, než hodí hák. (Marek06)

Související novinky

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

07.05.2020

Akční fantasy hit Bright s Willem Smithem a Joelem Edgertonem zaznamenal na Netflixu při své premiéře velmi pozitivní divácké ohlasy, zároveň s tím se film těšil vysoké sledovanosti, nikoho tak… (více)

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

10.01.2020

David Ayer (Sebevražedný oddíl, Patrola) je ten typ tvůrce, který má rád prsty ve více projektech najednou. Díky smlouvě s Warnery například mohl natočit dvojku Sebevražedného oddílu, tu ale nakonec… (více)

David Ayer chystá remake Tuctu špinavců

David Ayer chystá remake Tuctu špinavců

17.12.2019

David Ayer hodlá poslat partu nejhorších kriminálníků na sebevražednou misi. Ne, nechystá další Suicide Squad, tu má momentálně v péči režisér James Gunn (Strážci galaxie). Ayer místo toho napíše a… (více)

Reklama

Reklama