Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Reisman je pověřen velením projektu Amnestie, jehož cílem je likvidace elity německého velení na zámečku nedaleko Paříže. K úkolu, který je považován za sebevražedný, si po pečlivém zvážení vybere dvanáct vojáků, odsouzených na smrt nebo doživotí. Ti, kteří přežijí, dostanou milost. Navzdory všeobecné nedůvěře je major odveze do lesa k výcviku. Jeho metody jsou sice drsné, nicméně se zdá, že přinášejí výsledky. Když jednotka úspěšně projde zkouškou během manévrů v Devonshiru, má povoleno vyrazit do akce. Nepozorovaně přistanou poblíž zámečku a proniknou dovnitř. V nejméně vhodnou chvíli jsou však prozrazeni. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Major Lee Marvin, dostane za úkol udělat z dvanácti vězňů, odsouzených na doživotí nebo k trestu smrti, bojeschopnou a organizovanou vojenskou jednotku, jenž má proniknout do zámku ve Francii, který je obklopen německou armádou. Slavné, válečné drama s prvky komedie. Opravdu jsem se po celou dobu výborně bavil a několikrát se i zasmál. Líbila se mi hlavně první polovina snímku, kdy vojáci procházeli výcvikem. Hlavně neustále rebelující John Cassavetes byl výborný, o Lee Marvinovi netřeba mluvit, z něho charisma přímo vyzařuje. Klasický snímek z konce šedesátých let, odehrávající se v roce 1944. ()

classic 

všechny recenze uživatele

THE DIRTY DOZEN je KLASIKA, ktorú som chcel dlhší čas vidieť, som rád tomu, že som si konečne našiel čas, lebo by bola škoda nevidieť geniálneho Lee Marvina, ktorý nemá absolútne žiadnu chybu, v úlohe MAJORA Reismana musí mať dostatok trpezlivosti, aby zvládol splniť, čo si predsavzal, nebude to mať jednoduché, totiž dostal príkaz zhora, aby vycvičil 12 zločincov, ktorým hrozia fyzické tresty, napríklad obesením, či doživotím, potom po náročnom výcviku prichádza MISIA do okupovaného Francúzska, áno, a to tesne pred operáciou Overlord, čo je názov vylodenia v Normandii, z 6. júna 1944, ktoré po štyroch rokoch otvorilo západný front... Bolo to jednou z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny. Tesne predtým sa musia dostať do špeciálne chráneného zámku, kde majú za úlohu pozabíjať všelijakú nacistickú smotánku, a vskutku je to mimoriadne štýlové, ale zároveň nech je každému jasné, že všetkým sa nepodarí prežiť! LEE MARVIN EXCELUJE, kradne si film dostatočne pre seba, druhý najlepší výkon jednoznačne VICTOR FRANKO, alias JOHN CASSAVETES, ktorý by si zaslúžil za tento výkon Oscara, a do tretice stojí za zmienku Donald Sutherland ako Pinkley, ktorý pôsobí retardovaným dojmom... Bronson je už dávno LEGENDA, Savalas taktiež strháva pozornosť! Skrátka herecké výkony sú silnou stránkou, príbeh samotný je o tom ako sa chamraď odsúdená na zánik schopila, dostali tvrdý tréning a o tom je film vo väčšine stopáže, ale podotýkam, že vyvrcholenie príde a bude stáť za to, predtým prídu i komické situácie vďaka Frankovi, ktorý je miestny KLAUN, zabáva ostatných kamarátov... Poctivá klasika 60 rokov, ktorá nie je od prachu, stále sa to dá parádne pozerať, a najmä 2/3 filmu sú o zdolávaní prekážok a potom sa lepšie bojuje na bojisku... ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

V širším slova smyslu anti-autoritářský komentář k vojenské pakárně jako takové, v užším provokativní interpretace působení americké armády ve Vietnamu (psychopati vedení magory své oběti zapalují po desítkách). Na každý pád nekonformní mačo zábava, která věci říká na rovinu a násilí ukazuje bez ostychu (byť zatím ještě převážně bez krve). Aldrich vždy rád střílel bez varování – s tímhle námětem a obsazením se mohl realizovat vydatněji, než kdy jindy. 85% Zajímavé komentáře: mm13 , janklvac, gudaulin, marlon ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Film , který mě nadchl svým obsazením, svou opravdu "dirty" atmosférou a přes ten poněkud šovinistický nápis na DVD Filmy pro nás chlapy, a přes to, že jediné ženy zde byly prostitutky a nacistické děvky, byl i pro mě. První půlka byla naprosto bez debat na pět hvězdiček - druhá, akční půlka byla trochu nepřehledná, ale stejně - bylo to vynikající. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Klasické válečné drama o partě dvanácti vojáků odsouzených k smrti nebo na doživotí, kteří dostanou druhou šanci v podobě sebevražedné mise si zaslouží být označen za klasiku. Nemá cenu plýtvat superlativy, protože to není ani potřeba. Film nemá jediné výraznější slabší místo, pyšní se výtečnou režií a nabízí vyloženě lahůdkové obsazení... ()

Galerie (87)

Zajímavosti (38)

  • Clint Walker odmietol s pozície hollywoodskej westernovej hviezdy hrať v scéne, kde mal predstierať generála a tak "šancu sa predviesť" dostal Donald Sutherland, ktorý bol k filmu prizvaný dodatočne a pre ktorého rola znamenala obrat v jeho filmovej kariére. (marlon)
  • Ernest Borgnine (generál Worden) se jako jediný z obsazení původního snímku objevil i ve všech třech navazujících filmech. (Karlos80)
  • Podklad pre vytvorenie postavy mjr. Reismana "dodal" John Miria, blízky priateľ a spolubojovník Marvina z radov námornej pechoty. (marlon)

Související novinky

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

07.05.2020

Akční fantasy hit Bright s Willem Smithem a Joelem Edgertonem zaznamenal na Netflixu při své premiéře velmi pozitivní divácké ohlasy, zároveň s tím se film těšil vysoké sledovanosti, nikoho tak… (více)

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

10.01.2020

David Ayer (Sebevražedný oddíl, Patrola) je ten typ tvůrce, který má rád prsty ve více projektech najednou. Díky smlouvě s Warnery například mohl natočit dvojku Sebevražedného oddílu, tu ale nakonec… (více)

David Ayer chystá remake Tuctu špinavců

David Ayer chystá remake Tuctu špinavců

17.12.2019

David Ayer hodlá poslat partu nejhorších kriminálníků na sebevražednou misi. Ne, nechystá další Suicide Squad, tu má momentálně v péči režisér James Gunn (Strážci galaxie). Ayer místo toho napíše a… (více)

Reklama

Reklama