Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Diskuze

sArthas

sArthas (hodnocení, recenze)

termi: Ono to rozhodně není... je to divné, neobjektivní a neúplné zpracování toho, co tím chtěl Charles Dickens říci. Já (jakožto jsem knihu Olivera Twista přečetl dvakrát) jsem silně zklamán, protože si Roman Polanski z toho příběhu vzal akorát tak hlavní a hrubou dějovou linii, která je ve smyslu knihy skoro na posledním místě. Navíc tam chybí spousta klíčových událostí a důležitých scén. Podle mého si tento Film ani nazaslouží název Oliver Twist... U filmu tedy hodnotím pouze tu obrazovou stránku se kterou si dal režizér nějakou práci.

termi

termi (hodnocení, recenze)

jsem tak zmaten - nebo spíše dostatečně filmově nevyvinut -, že nemůžu nalézt chyby v tomto oliveru twistovi, přesto jednoznačně cítím, že to není úplně ono. ***

Ladeo

Ladeo (hodnocení, recenze)

Knihu jsem četl a nenudil jsem se, ale u tohoto filmu občas ano. Jinak to cekově hodnotím pozitivně.

jabko777

jabko777 (hodnocení, recenze)

nej film!!!!!!!! a ten harry eden co hraje lyšáka je děsně sexy a nááádhernej!!!!!!!!!!!!! prostě dokonalej film!!!!!!!!!!!!!!!=)

jabko777

jabko777 (hodnocení, recenze)

je t tak náááádhernej film!!!!!!!!!!!! a hrozně roztomilej ten herec oliver twist a lyšák!!!!!!!!!!!!to je miláček!!!!!!!!je náádhernej!!!!!!!8))

Kass

Kass (hodnocení, recenze)

Moc pěkně natočený film s krásnými dekoracemi a vším okolo. Rovněž herci (až na Sykese) mi přišli výtečně typově obsazení. Nevím ale, jestli bylo úplně správné vypustit v ději jakékoliv zmínky o prazvláštní Oliverově minulosti... o jeho původu. Jistě, dvouhodinový film by tohle vážné rozvedení děje možná řádně nepobral, ale díky neúčasti těchto "informací" je značně podkopána motivace pana Browna a důvod jeho přílišné náklonosti k zde (sice milému, ale) zcela cizímu klukovi z ulice.

Major776

Major776 (hodnocení, recenze)

Pro mě to bylo vskutku velice napínavé dobrodružství Olivera Twista. Polanski si umí opravdu vybrat herce. Někteří "archetypové" jsou opravdu neskuteční !!!

Reklama

Reklama