Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (249)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nic proti výkonu Bena Kingsleyho, ale kdyby tvůrci do role Fagina obsadili Geoffreyho Rushe, ušetřili by si spoustu práce, neboť silně namaskovaný Kinsley vypadá jako Rush s parukou a bradkou!:-) Polanského Twisp samozřejmě, stejně jako všichni velmi utrpěl smrštěním košatého příběhu do dvou hodin, ale i přes tu dějovou a charakterovou mělkost se na to aspoň fakt hezky kouká. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

80% - Po velmi dlouhé době jsem v kině viděl film, který se nesnaží získat respekt diváka pouze nápadnou kamerou, obklopujícím zvukem, dojivou hudbou, drsňáckým herectvím, či tzv. hláškami. Předloha to sice zdánlivě vylučuje, ale dovedu si představit, jak by s tím naložili jiní... Oliver Twist si mě získal svou atmosférou, svou přirozeností, a hereckou přesvědčivostí -za zmínku stojí především všechny dětské role. Roman Polanski převypráví Dickense ve spíše komorním duchu. Film působí syrově a neutěšeně, ale ne tak, aby ho nesnesli mladší diváci. Mě se film líbil moc. Proč tedy ne pět hvězdiček? Nevím... asi díky příliš vysokému režisérově standardu, díky němuž jsem čekal o chloupek víc strhující děj. Nevím ale, do jaké míry za to může předloha, a do jaké míry Polanski. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Jako kdybych v tom Londýně opravdu byla, tak moc na mě jeho atmosféra dýchla. Knihu jsem nečetla, z příběhu jsem předem znala pouze základní kostru, takže mě některé dějové zvraty překvapily a Oliverovi jsem samozřejmě fandila. Představitel Olivera byl v podstatě jediným faktorem, který mi na filmu vadil. Chlapec se mi zdál velice nevýrazný a přiznám se, že jsem si ho chvílemi pletla s ostatními dětmi (proč vlastně na konci nevysvětlili, co se s nimi stalo?). Takový Freddie Highmore, to by byla paráda. Jinak se film po všech stránkách povedl (úžasná hudba!). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Charlotte, dej tomu chlapci zbytky pro psa. Nevadí ti, že budeš spát mezi rakvemi, viď? A i kdyby, jinde spát nemůžeš.“ Oliver Twist. Sirotek, jehož jméno si náhodně vymyslel velký „literát“ s holí, toho nedostal do vínku příliš mnoho. Vlastně vůbec nic krom své dětské nevinnosti a důvěřivosti. Jenže s tím to ve světě, který ho obklopuje, daleko nedotáhne. Anebo ho čeká přece jen příjemnější osud? Dickensovu předlohu jsem nečetl a ani zhlédnutí tohoto snímku mě k tomu příliš nemotivuje. Tím ale nechci říct, že by se film nepovedl, jen mě až tolik nechytil původní příběh. Spíš mě bavilo sledovat všechno okolo, zejména povedené líčení tehdejšího Londýna s jeho hezčími či hlavně špinavějšími a prohnilejšími částmi obývanými spodinou (paradoxně natáčených v ČR). A také vnímat atmosféru filmu (od úvodní sirotčí beznaděje přes o něco veselejší zaučování u svérázného Fagina, nadějné působení u ctihodného Brownlowa až po temnější závěrečnou část). Líbil se mi i casting (kraluje Kingsley). Kvůli zmiňovanému příběhu dám „jen“ slabší 4*. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Literární klasika ve sterilním podání "na jistotu." Polanski je zručný režisér a nedovolil mi se nudit, ani na vteřinu. Hlavní hrdina vlastně za celý film nic neovlivnil a ten malej kluk byl taky docela nevýraznej. Zato Ben Kingsley mi udělal hroznou radost, jelikož poslední dobou hrál divné role v divných filmech a jeho Fagin byl excelentní. Taktéž tam byla velmi líbivá hudba. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Mezinárodní produkce si vyžádala na evropské poměry slušných 50 mil. eur, ale u diváků neměla ohlas. Například v Anglii vydělala jen 2,3 mil. liber a v USA 1,9 mil. dolarů. (imro)
  • Aby děti vydržely natáčení, snažil se Ben Kingsley udržet chování své postavy i mimo záběry. (don corleone)
  • Ve filmu si zahrály obě děti režiséra. Morgane Polanski ztvárnila dceru farmáře a Elvis Polanski se objevil jako chlapec s obručí. (don corleone)

Reklama

Reklama