Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silný životní příběh se odehrává na pozadí drsné scenérie hor se vším, co je pro střední Slovensko typické – patriarchát, pytláctví, rasová nesnášenlivost, krádeže dřeva, ale hlavně ukazuje velkou soudržnost rodiny, víru, přátelství a lásku. Pokoj v duši je příběhem Tóna (Attila Mokos), který se po pěti letech vrací z vězení, kde si odseděl trest za krádeže. Přijíždí do rodné vsi a zjišťuje, že mnohé věci se změnily: s manželkou (Helena Krajčiová) se odcizil, pětiletého syna vlastně nezná, nemůže najít novou práci… Jeho přátelé z dětství – kněz Marek (Jan Vondráček) a podnikatel Peter (Robert Więckiewicz) se mu snaží pomoci v návratu do normálního života, ale mají své vlastní problémy a trápení. Tóno zoufale hledá východisko ze své situace. Šanci mu nakonec jako jediný dá majitel místní železnice, strojvedoucí Smejkal (Jaromír Hanzlík), který jako jeden z mála netrpí předsudky... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (197)

Smok 

všechny recenze uživatele

Obyčajný príbeh o pár obyčajných ľuďoch zasadený do krásnej stredoslovenskej prírody v Čiernom Balogu. Moje prvé filmové stretnutie s Attilom Mokošom bolo zároveň aj veľmi príjemným prekvapením ako sa vynikajúco zhostil úlohy citovo vyprázdneného chlapa prepusteného z väzenia, o ktorého si každý len obtiera nohy a v gatiach má "slepé patróny". Do tohto rázovitého prostredia sadol ako riť na šerbeľ. Veľmi dlho som čakal na niečo nadpriemerné z našej produkcie. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Křižan tyhle pseudowesterny uměl vždycky, silné a mužské charaktery mu také nikdy nedělali problém. Slovenské hory Jana Kirschner a kvalitní obsazení dávají dohromady fungující pozadí, scénář se stará o zájem i zábavu diváka. Jen Balko je asi spíš dokumentarista, než režisér. Film se potací mezi televizním "lookem" a epickými přelety, občas je vyprávěno až příliš polopaticky, občas se to nechá utéct do ztracena a občas jakoby z filmu vymizel drive, který povětšinu času má. Rozhodně takovýchto filmů od bratrů ze Slovenska nechodí příliš, takže lokální povinnost. Na druhou stranu v evropském rybníčku jen lepší průměr. V base poznáte, že se nedá nikomu věřit, mimo basu si to ověříte, ale život bez důvěry není, tak musíte hledat... 70% ()

Reklama

E=mc2 

všechny recenze uživatele

vcelku pozeratelne a s mojej strany velmi nadhodnotene. vytacala ma strasne kamera ktora by svenkovala aj 360 ak by za nou nebol stab. namiesto staticky komponovaneho zaberu ktory je bezny vo svete je tu ustavicny pohyb neklud a transfokacia, ktora i ked ma mozno reprezentovat vnutorny stav cloveka, hlavenej postavy je nepripustna. Stale plati ze Luknar je dobry herec. Film ssa zial drzi na povrchu a absentuje to comu sa hovori dramaticky obluk ktory zrejme uz nikdo v svk nevytvori..ale snad hej :) O com je vlastne tento film. O akom pokoji v dusi? Hlavnej postave je sice dany najvacsi priestor, ale to len vonkajsi, kde prevlada herecka akcia nad charakterom postavy. Ten v podstate uplne absentuje. Sem tam dobra hlaska.Pekne fujari ale roztrasene vrtulnikove zabery ako by neexistovalo gyro. Ale ako vravim vcelku pozeratelne a nejak som to dokazal aj v pohode prijat. zatial takto teda. hm a inak celkom depkarina p.s. strasne by ma zaujimalo co su to slovenske pomery? :D ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Prečo, prečo, prečo??? Prečo je niekto schopný na Slovensku natočiť takýto film a ešte ho poslať do sveta? Prečo? Prečo sa má svet pozerať na to, ako chlasceme, bojujeme s cigánmi, nadávame a kradneme (bicykle, drevo, duše, srdcia)? Už úvodná scéna, keď Tono, Marek a Peter štia (požičiam si slovník scenáristu) je trápna. Zbytočná. Podobne ako scéna so zrazením detí na chodníku, podobne ako všetky scény v krčme! PREČO SA MÍŇAJÚ PENIAZE NA FILMY, KTORÉ MAJÚ BOLIEŤ, ALE BOLIA LEN TÝM, AKO SÚ SPRACOVANÉ A NIE TÝM, O ČOM SÚ?! Tak som sa tešil, že až...až Jankina pieseň na záver je z iného sveta ! Z toho, ktorý poznám ja a v ktorom sa celý film odohráva. Slovensko je najkrajšie !!! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Film vám přinese silný emotivní prožitek, pokud se dobrovolně naladíte na jeho strunu a necháte se unášet příběhem muže právě propuštěného z vězení. Ten se samozřejmě těší domů, ale za těch pár let, kdy seděl ve vězení, se všechno v jeho rodné vesnici změnilo, hlavně lidé, kteří mu dávají znát, že ho neradi vidí. Snaží se začlenit zpět do normálního života, ale vydal se jen hořkou cestu. Bohužel, jsem se nedokázala naladit na tu správnou strunu a příběh u mě vyšel téměř naprázdno. V podstatě ve mě nic nezanechal. Jak přišel, tak odešel. Odsunula jsem ho až na druhou kolej a sledovala krásu hor. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (23)

  • Slávka Halčáková si vo filme zahrala malú postavu partnerky Roberta Wieckiewicza, ktorý stvárnil rolu najlepšieho kamaráta hlavného hrdinu, podnikateľa Petra. Nakoniec ale bola z filmu kompletne vystrihnutá, nakoľko jej postava odpútavala pozornosť od hlavného príbehu. (Zdroj: pluska.sk) (Raccoon.city)
  • Film mal na slovenské pomery nadštandardný rozpočet - 49 miliónov korún. (Smok)
  • Jan Vondráček (farár Marek) sa kedysi túžil stať farárom. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama