Reklama

Reklama

Harry Potter a Fénixův řád

  • Velká Británie Harry Potter and the Order of the Phoenix (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2007, 138 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Michael Goldenberg

Hrají:

Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Jason Isaacs, Tom Felton, Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon (více)
(další profese)

Harryho Pottera a jeho bratrance Dudleyho napadnou během prázdnin mozkomorové. Harrymu se sice podaří v poslední chvíli oba zachránit pomocí ochranného kouzla "patrona", ale za jeho použití před mudly mu hrozí vyloučení ze školy. Po krátkém setkání s Hermionou, Ronem, Siriusem, profesorem Lupinem a dalšími přáteli v domě Fénixova řádu pokračuje Harry v cestě na ministerstvo kouzel, kde má disciplinární řízení rozhodnout o jeho osudu. Přes napjatou situaci Brumbál zvrátí rozhodnutí v jeho prospěch. Že potíže čekají i ve škole, pochopí Harry, když zjistí, že na příkaz ministerstva je novou učitelkou obrany proti černé magii protivná Dolores Umbridgeová. Harry má stále podivnější sny, které ho pojí s Voldemortem. Zachrání sice díky tomu život panu Weasleyovi, Brumbál se však jeho vidin obává a pověří profesora Snapea, aby chlapce cvičil v nitroobraně a naučil ho, jak komukoli zabránit v přístupu do své mysli. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 255)

novoten 

všechny recenze uživatele

Jedinou cestou je vzpoura... A to pořádná. David Yates se ukázal býti hrdinou, jako vystřiženým z nejlepších zástupců Brumbálovy armády, když dokázal, navzdory všem výtkám vůči jeho televizním kořenům a posléze televiznímu looku prvních obrázku a teaseru, vytvořit téměř dokonalou potterovskou adaptaci. Stejně jako je v knižní podobě Fénixův řád mým nejmilejším dílem, stalo se tak i na celuloidu. Nový scénárista Goldenberg (pro kterého byl Fénix bohužel jen jedinou potterovskou zkušeností) piplá každou scénu tak, aby se klidně i odklonila od předlohy, ale aby nenarušila jejího ducha. Navíc bradavická atmosféra zhoustla přesně podle mých představ. Yates násobí každý náznak deprese a Umbridgeovou mění z nepříjemné v nesnesitelnou a z nesnesitelné na naprostou nemesis celých Bradavic. Brumbál pak získává auru nejmocnějšího žijícího kouzelníka a jeho finální souboj s Voldemortem bere dech, stejně jako překvapivě přehledně zpracovaná mytologie kolem věštby, propojení obou kouzelnických protipólů a dokonce se dostalo i na mou nejoblíbenější knižní část se Snapeovou vzpomínkou. Těším se na Prince o to víc, že Yates se bude moci rozjet z jistější pozice. Viteály čekají s otevřenou náručí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nadšenie z tendencie rastu spokojnosti o päť percent z každého z posledných dielov sa Yatesovým dielom skončil a spadla 'len' na obyčajné štyri hviezdičky. Harryho sága však už skoro definitívne opustila rády rodinného filmu a v siedmom diely si viem predstaviť aj mierne mrazivú atmosféru. Neveril som, že aj piaty diel ma bude ale toľko zaujímať, nepatrím totiž k potter-fanatikom, ale pred fantáziou pani Rowlingovej sa naozaj klaniam. Trošku mi však vadí popletenosť, keď polovica slovenských a českých názvov a mien sa odlišuje. Ale to je len technická poznámka. 80%. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Goldenberg .. Nejen změna scénáristy se vyplatila. Yates nejenže poutavě odvyprávěl ohlodanou kostru příběhu, ale zvládá napětí, gradaci a emoce v takové míře, jako doposud nikdo před ním. Jen škoda, že samotná předloha je už tak dosti (seriálově) ředěná a její zdlouhavá otevřenost je spíše ke škodě. I tak, nejen na první pohled, nejlepší filmový Potter. Mistletoe :-* ()

imf 

všechny recenze uživatele

Impérium vrací úder Potterovské filmové série. David Yates zahodil kouzelnická cingrlátka a soustředil se na psychologii a emoce. Pod tlakem mačká z dospívajících herců maximum a nutí je dýchat na zátylky veteránů, kteří se navíc musejí vypořádat s radikálně omezeným prostorem před kamerou. Do 138 minut se přesto vešlo všechno důležité a Fénixův řád tak kromě ukázkové deprese přináší i velmi solidní tempo. Nečetl jsem předlohu, nemám prostěradlo s Harrym, ale po pětce a Radcliffově výkonu uznávám, že na ten kouzelník má něco do sebe. A těším se na šestku. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Omlouvám se Davidu Yatesovi za to, že jsem o něm pochyboval. Už úvod s Mozkomory se nese psychologickém a temném tónu a nesleví v něm po celý zbytek filmu. Radcliffe herecky vyrostl a i když má hloupý účes a kulaté brýle má charizma. Vlastně celé hlavní trio je lepší a přirozenější. Emma Watson roste do krásy (její plakát se mi z ničeho nic nedávno objevil ve skříni a nemějte mě za prasáckého zvrhlíka, vlepila ho tam sestra :-) a Rupert Grint je za hláškaře. Co mě ale nejvíce a mile překvapilo byla celistvost ve vyprávění a celková plynulost děje, která se ve čtvrtém díle ztratila. Spousta věcí byla vyškrtána, ale hle nevadí to (tedy až na jednu mou oblíbenou scénu, kde hlavní roli hrají oživlé mozky a chechtající se Ron). Triky jsou pořád na slušné úrovni i když místy to trochu zaskřípe a akce je vynikající. Celá závěrečná bitva na Ministerstvu kouzel bere dech a já začínám doufat, že Yates se stejnou vervou pustí i do šestky. Jen nechte Harrymu zase narůst vlasy :-). ()

Galerie (326)

Zajímavosti (122)

  • Rodina fotbalisty Thea Walcotta se krátce objevila ve filmu. Theo samotný si tam měl také zahrát, ale kvůli svým závazkům k fotbalovému týmu Arsenal FC se nakonec natáčení nezúčastnil. (HappySmile)
  • V roce 2007 byl znovu poškozen Bradavický expres. Deset mladíků ve věku 12 a 14 let bylo zatčeno za vandalismus. Škoda se vyšplhala na více než 75 tisíc britských liber. (asdfasdf)
  • Dolores Umbridgeová (Imelda Staunton) chodila do Zmijozelu – stejně jako slavný čaroděj Merlin. (gecko)

Související novinky

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Norton a Pitt opět spolu

Norton a Pitt opět spolu

18.09.2007

V Klubu rváčů byli nerozlučnou dvojicí ;-), a brzy Eda a Brada opět uvidíme na filmových plátnech bok po boku. Stane se tak v dlouho připravovaném celovečerním remaku televizní minisérie State of… (více)

Hoffman miluje Thompsonovou

Hoffman miluje Thompsonovou

09.06.2007

Dustin Hoffman a Emma Thompson si během natáčení Horší už to nebude zřejmě padli do oka. Zanedlouho se totiž spolu objeví v romantickém dramatu Last Chance Harvey. Ale pravděpodobnější možná bude, že… (více)

Reklama

Reklama