Reklama

Reklama

Svatební košile

  • USA The Spectre's Bride
Animovaný / Krátkometrážní / Horor / Poetický
Československo, 1978, 11 min

Obsahy(1)

Poetický horor podle stejnojmenné básně z Erbenovy Kytice. (oficiální text distributora)

Recenze (65)

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* k 125. výročí vydání první sbírky Kytice se natočila jedna z nejznámějších povídek. Zpracování je velmi působivé s nervydrásající atmosférou a i když je animace jen sled několika trošku rozpohybovaným obrázků, tak stojí rozhodně za to. Připomenout si ji můžete skoro po 40 letech třeba tady. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Josef Kábrt upravil námět K.J.Erbena, krátký snímek režíroval, podílel se na výtvarné stránce. A podařilo se mu navodit až hororovou atmosféru. Tvůrci věrně kopírují Erbenovu předlohu a výstižně vykreslují venkovské prostředí, postavu dívky toužící po milém, která se zlu brání vírou. Umně je zakomponován symbol lišaje smrtihlava. Svižně odvyprávěný příběh barvitě doprovází hudba Luboše Fišera. V některých pasážích jsou motivy srovnatelné s částmi z Babičky, ale během zlomku vteřiny dokáže vygradovat temnotu, že by se krve nedořezal. Blanka Bohdanová a Jiří Holý dokázali svými hlasy postavy oživit (i toho umrlce). ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasická Erbenova balada o vině (dívka vydírá Pannu Marii, aby jí vrátila milého z ciziny, a nebo aby si vzala její život) a trestu (někdy smrt není to nejhorší, co nás může potkat ...co takhle doživotní noční můry...). Báseň v plné délce a v nádherných romanticko-dekadentních obrazech J.Kábrta (člověk by asi dnes toužil po úplné animaci) je doprovázena pochmurnou hudbou jednoho z našich nejlepších skladatelů filmové hudby (hned za Z.Liškou) a podmanivými hlasy herců s velkým H. Co více si přát? Tenhle záhrobní příběh je báječným gotickým horrorem. Snad se někdy dočká i důstojného zfilmování s živými herci (poskakující Roden, připomínající pouťovou opičku na gumě, byl všechno jen ne děsivý). ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Karel Jaromír Erben bol významný český spisovateľ a básnik. Mňa najviac zaujal horrorovo ladenými romantickými baladami. "Kytice z pověstí národních". Jednou z nich je aj báseň "Svatební košile". Záhrobný príbeh lásky medzi krásnou, mladou dievčinou, ktorá privolá po rokoch svojho milého späť domov z vojny. Lenže namiesto švárneho mládenca sa vráti len chladný, mŕtvy prízrak. Odvedie ju na miesto, na ktorom sa má konať ich svadba. Na cintorín v ďalekej cudzej zemi, kde je i on sám pochovaný. Túto desivú literárnu predlohu skvele spracoval, v roku 1978, režisér Josef Kábrt. Natočil úžasný, animovaný, krátkometrážny, poetický horror. ***** ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Spíš než dynamický animovaný film jsou Svatební košile sledem pěkně vystylizovaných obrázků, přičemž na dynamičnosti tomu přidává děsivě ponurá hudba a dobře namluvený hlas vypravěče. Dokonce i po těch dlouhých letech od vzniku Kytice má tato báseň sílu a jen při pouhém přednesu přebíhá mráz po zádech. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama